Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Rozsądny wybór szkieł do fotografii na 400D

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Rozsądny wybór szkieł do fotografii na 400D

Witam
    Trochę ostatnio na CB podpytywałem odnośnie wstępnych zakupów różnych szkieł...ich możliwości a także tego co oferują w swojej klasie.
    W rezultacie na te chwilę na żadne z tych szkieł się nie zdecydowałem głównie dla z uwagi na to że są to szkła standartowe w sensie niewiele odbiegające jakością od kita - testowałem wczoraj 28-105 f3.5-4.5 Canona II - jak dlamnie rozczarowanie (Nie zauważyłem aby ostrzył przed obiektem lub poza nim, jednak jakość zdjęć muszę przyznać że była średnia...słaby kontrast, niezbyt ostre raczej mydlane / w takiej sytuacji wole Kita )

Zatem proszę o podpowiedzi w kwesti moich wyborów:

Co do obecnie posiadanych obiektywów to wiadomo jest CANON 17-40, oraz SIGMA 70-200 APO.

1. 17-40 raczej zostaje z uwagi na swoje zalety oraz jakość zdjęć, aczkolwiek nie ukrywam że chodzi mi po głowie jego pozbycie się, by zakupić coś na szeroki kąt w stylu CANON 10-22 lub TOKINA 12-24 / chciałbym uniknąć dublowania się zakresów w przedziale od 17 do 24mm. Z drugiej jednak strony budżet nie pozwala mi na inwestycje w 24-105 Canona tak by idealnie wszystko się pokrywało, natomiast Tamrony szaleja z AF wrrr, a jak narazie wszystkie jakie testowałem z tej stajni prezentowały w tej kwestii dno...BEZ URAZY.

2. Innym rozwiązaniem jest pozostanie przy 17-40 i pokrycie dziury w zakresie 40-70mm, alternatywą dlamnie był Canona 28-105 / jednak okazał się złym wyborem.
    Dlatego zastanwiam się mocno nad uzupełnieniem tej dziury stałką.
    Do wyboru mam zakup plastikowego Canona 50 1.8, ewentualnie 50 1.2 w znacznie lepszym wykonaniu lub Canon 85mm (podobno najlepsza stałka).
    Pytanie tylko czy stałka oprócz tego że zaoferuje mi znakomitą jakość zdjęć do portretu, podoła także zdjęciom w plenerze nie koniecznie portretowym.

3. Co do tych 85mm / posiadam obecnie 70-300 Sigmy która ten zakres pokrywa - lecz domyślam się że jakością zdjęć w żaden sposób nie dorówna stałce Canona.
    Jednak - i tu także pytanie o radę - zamierzam zmienić w niedalekiej przyszłości SIGME na CANONA 70-200 f4.
    Czy obiektyw ten także nie dorównuje jakością stałce 85mm?
    No i czy wogóle warto pozbywac się Sigmy dla o ponad 100% droższego Canona.

Na koniec aby uporządkować ten wątek.
    Chodzi mi po głowie konfiguracja
    1. Szeroki kąt Canon lub Tokina + pozostaje 17-40 + tele pozostaje Sigma
    2. 17-40 plus stałka 50 lub 85mm + zostaje SIgma lub zmiana na Canona 70-200mm

Może trochę zawiłe to co napisałem, jednakże proszę o wyrozumiałość i przyradzenie.
    Interesuje mnie robienie zdjęć w tzw biegu czyli podczas spacerów - szybkie strzały, krajobraz, przyroda, zwierzątka, ptaszki, makro, archtektura, portret, zdjęcia nocą.

Dodam że w przyszłości - jeśli będzie mnie stać - zapewne przejde na FF
    Dziękuję za odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 29-01-2007 o 09:24
    Pucha i słoki

Uprawnienia umieszczania postów