Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Co wybrać Sigma 100-300 f4 + conwerter 1,4, czy Canon 100-400 is ??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    Fociłem 100-400 na ostatnim urlopie. Szkoło jest rewelacyjne. Szkoda tylko, że tag głupio się wyciąga. To moim zdaniem jego największa wada.
    Czyli za krotko nim fociles albo nie dopytales/nie dopracowales odpowiedniej metody jego uzywania .
    Przy takim "zoomie" push pull to najwygodniejsze, najszybsze, najbardziej precyzyjne narzedzie do zmiany ogniskowej. Tylko trzeba dojsc do wprawy w dopasowaniu pierscienia smooth<->tight w zaleznosci od potrzeby.
    Ja to robie tak: aparat na pasku zwisa swobodnie, pierscien na smooth (trzeba dwoma rekami by przytrzymac pierscien ostrosci) ale nie do pelnego luzu, wysuwam na potrzebna ogniskowa, blokuje max na tight i foce. W razie gdy moze zaistniec potrzeba zmiany ogniskowej w trakcie focenia (samoloty, ptaki) to lekko z tight na smooth tak by ciezko w miare chodzil.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Też na początku 'push pull" wydawał mi się jakimś beznadziejnym wynalazkiem, ale po pewnym czasie doszedłem do wniosku ze jest to rewelacyjne rozwiązanie.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    jotes zgadzam się z tobą jesli chodzi o dobór szkła do preferencji ale ciężko jest podejrzewam że ciężko jest na poczatku swej drogi wiedziec dokładnie co się chce uzyskać.... więc wybór zooma będzie w tym miejscu korzystniejszy..... a zoomów ci u nas dostatek..... Bigma (sigma) robi przecie 80-400 za dużo mniejsze pieniądze, a także stosunkowo niezły 50-500 w podobnej cenie, więc wybór jest znacznie szerszy niż tylkote dwa szkla o które zapytał scooter
    Czytałem na forum złe opinie o Sigmie 80-400, podobno psuje się OS:-(. Czy ktoś to może potwierdzić? Ciekawe jak z celnością AF, bo jeżeli tak jak w większości obiektywów Sigmy, to może lepiej odpuścić:-|

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    He, he. Spróbuj znaleźć na allegro choć jedną używaną Sigmę 100-300
    Przecież każda marka ma coś z czego może być dumna.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Czyli za krotko nim fociles albo nie dopytales/nie dopracowales odpowiedniej metody jego uzywania .
    Przy takim "zoomie" push pull to najwygodniejsze, najszybsze, najbardziej precyzyjne narzedzie do zmiany ogniskowej. Tylko trzeba dojsc do wprawy w dopasowaniu pierscienia smooth<->tight w zaleznosci od potrzeby.
    Ja to robie tak: aparat na pasku zwisa swobodnie, pierscien na smooth (trzeba dwoma rekami by przytrzymac pierscien ostrosci) ale nie do pelnego luzu, wysuwam na potrzebna ogniskowa, blokuje max na tight i foce. W razie gdy moze zaistniec potrzeba zmiany ogniskowej w trakcie focenia (samoloty, ptaki) to lekko z tight na smooth tak by ciezko w miare chodzil.
    Zdecydowanie krótko. 7 dni w kurzu i pyle w Maroku. Uwierz mi, nie było czasu na mierzenie, dokręcanie i inne pierdoły. Na plenerku, gdzie spokój i cisza to podstawa, pewnie bym to bardzo chwalił, ale w tłumie pędzących ludzi - niekoniecznie.
    A co ciekawsze z raci specyfiki kraju arabskiego, 100-400 L robiło za portretówkę. Choć portrety to nie są. No ale na potrzeby wydawnictwa internetowego, więc jest git

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uwierz mi, nie było czasu na mierzenie, dokręcanie i inne pierdoły. Na plenerku, gdzie spokój i cisza to podstawa, pewnie bym to bardzo chwalił, ale w tłumie pędzących ludzi - niekoniecznie.
    To co opisalem wykonuje najczesciej na pokazach lotniczych. To sa ulamki sekund, tez w tlumie i kurzu. Wg mnie nieprawidlowo go uzywales, albo nawet nie probowales go uzywac zgodnie z tym, jak zostal zaprojektowany, stad twoja negatywna opinia, z ktora sie nie zgadzam.

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To co opisalem wykonuje najczesciej na pokazach lotniczych. To sa ulamki sekund, tez w tlumie i kurzu. Wg mnie nieprawidlowo go uzywales, albo nawet nie probowales go uzywac zgodnie z tym, jak zostal zaprojektowany, stad twoja negatywna opinia, z ktora sie nie zgadzam.
    Na tym polega zapis konstytucyjny o wolności słowa.
    I niech tak zostanie. Mnie taki system zmiany ogniskowej nie pasuje.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Na tym polega zapis konstytucyjny o wolności słowa.
    I niech tak zostanie. Mnie taki system zmiany ogniskowej nie pasuje.
    widziałes kiedys Nikkora 200-400? podpowiem Ci.. przypomina prawie 40 cm bazooke i waży ponad 3 kilo.... 100-400 to miniaturka przy tym jakby zrobic to szkło w wersji bez "puzona" przy stałej wielkosci bez wzgledu na ognioskowa trzeba osobnego szerpy zeby nosił to za człowiekiem a za statyw trzeba uzywac trójnogu artyleryjskiego
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    widziałes kiedys Nikkora 200-400?
    Muflon kiedyś pisał o tym szkle że jest ponoć rewelacyjne.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Muflon kiedyś pisał o tym szkle że jest ponoć rewelacyjne.
    bo jest tyle ze jest też wielkie i ciezkie, pomijając już to ze kosztuje grubo ponad 20 tyś zł
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    widziałes kiedys Nikkora 200-400? podpowiem Ci.. przypomina prawie 40 cm bazooke i waży ponad 3 kilo.... 100-400 to miniaturka przy tym jakby zrobic to szkło w wersji bez "puzona" przy stałej wielkosci bez wzgledu na ognioskowa trzeba osobnego szerpy zeby nosił to za człowiekiem a za statyw trzeba uzywac trójnogu artyleryjskiego
    Niektórzy dają sobie radę z konstrukcją o podobnym zakresie ogniskowych bez push-pull, zachowując umiar w wielkości i masie - popatrz na sigme 80-400.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów