Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Co wybrać Sigma 100-300 f4 + conwerter 1,4, czy Canon 100-400 is ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    do sigmy to mozna sie przymierzyc a nawet wyporzyczyc za niewielkie pieniądze w Salonach Sigmy i mysle ze opłate za wypozyczenie byliby skłonni odpisac przy zakupie nowego szkła jesli sie na nie zdecydujesz
    Nie "byliby skłonni" tylko tak robią Jac miał zdaje się taka ofertę jak pożyczał 50-500 na RIAT. Moim zdaniem odpowiedź na tytułowe pytanie jest prosta: jeśli "raczej 400mm, czasem 300mm i mniej" - to 100-400. Jesli "raczej 300mm i mniej, czasem 400mm" - to 100-300+TC :-D A patrząc na proponowane zastosowania, to wydaje mi się, że mamy do czynienia z pierwszą opcją ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I w ten sposób Kolega, który zadał pytanie wie, że nic nie wie
    Kto używa do fotografowania przyrody Canona 100-400/5.6? Ręka w górę.
    O, nie widzę...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    I w ten sposób Kolega, który zadał pytanie wie, że nic nie wie
    Kto używa do fotografowania przyrody Canona 100-400/5.6? Ręka w górę.
    O, nie widzę...
    Ja... ale to zalezy od indywidualnej definicji "fotografowanie przyrody" .
    Czyli rozpietosc od wielotygodniowo/miesiecznych wypraw w dalekie kraje, przez kilkudniowe zasiadki w czatownicach i pampersach (no offense) az do wycieczek poza miasto, "w plener" gdzie sie czasem jakiegos ptaszka ustrzeli no i az do spaceru do ZOO czy polowanie na koty podworkowe.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

jotes zgadzam się z tobą jesli chodzi o dobór szkła do preferencji ale ciężko jest podejrzewam że ciężko jest na poczatku swej drogi wiedziec dokładnie co się chce uzyskać.... więc wybór zooma będzie w tym miejscu korzystniejszy..... a zoomów ci u nas dostatek..... Bigma (sigma) robi przecie 80-400 za dużo mniejsze pieniądze, a także stosunkowo niezły 50-500 w podobnej cenie, więc wybór jest znacznie szerszy niż tylkote dwa szkla o które zapytał scooter
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    jotes zgadzam się z tobą jesli chodzi o dobór szkła do preferencji ale ciężko jest podejrzewam że ciężko jest na poczatku swej drogi wiedziec dokładnie co się chce uzyskać.... więc wybór zooma będzie w tym miejscu korzystniejszy..... a zoomów ci u nas dostatek..... Bigma (sigma) robi przecie 80-400 za dużo mniejsze pieniądze, a także stosunkowo niezły 50-500 w podobnej cenie, więc wybór jest znacznie szerszy niż tylkote dwa szkla o które zapytał scooter
    Czytałem na forum złe opinie o Sigmie 80-400, podobno psuje się OS:-(. Czy ktoś to może potwierdzić? Ciekawe jak z celnością AF, bo jeżeli tak jak w większości obiektywów Sigmy, to może lepiej odpuścić:-|

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fociłem 100-400 na ostatnim urlopie. Szkoło jest rewelacyjne. Szkoda tylko, że tag głupio się wyciąga. To moim zdaniem jego największa wada. Poza tym za dobrą cenę szedłbym w temat w ciemno.
    Z całym szacunkiem do wielbicieli Sigmy. Ale to szkła do zabawy. Te najlepsze zbiliżają się cenowo do Canonowskich. Są tacy co je kupują. POtem allegro jest zasypane ofertami sprzedaży szkieł po dobrej cenie. A powód: albo zmiana systemu, albo przesiadka na oryginały.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
    POtem allegro jest zasypane ofertami sprzedaży szkieł po dobrej cenie. A powód: albo zmiana systemu, albo przesiadka na oryginały.
    He, he. Spróbuj znaleźć na allegro choć jedną używaną Sigmę 100-300

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fociłem 100-400 na ostatnim urlopie. Szkoło jest rewelacyjne. Szkoda tylko, że tag głupio się wyciąga. To moim zdaniem jego największa wada.
    Czyli za krotko nim fociles albo nie dopytales/nie dopracowales odpowiedniej metody jego uzywania .
    Przy takim "zoomie" push pull to najwygodniejsze, najszybsze, najbardziej precyzyjne narzedzie do zmiany ogniskowej. Tylko trzeba dojsc do wprawy w dopasowaniu pierscienia smooth<->tight w zaleznosci od potrzeby.
    Ja to robie tak: aparat na pasku zwisa swobodnie, pierscien na smooth (trzeba dwoma rekami by przytrzymac pierscien ostrosci) ale nie do pelnego luzu, wysuwam na potrzebna ogniskowa, blokuje max na tight i foce. W razie gdy moze zaistniec potrzeba zmiany ogniskowej w trakcie focenia (samoloty, ptaki) to lekko z tight na smooth tak by ciezko w miare chodzil.

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    He, he. Spróbuj znaleźć na allegro choć jedną używaną Sigmę 100-300
    Przecież każda marka ma coś z czego może być dumna.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Czyli za krotko nim fociles albo nie dopytales/nie dopracowales odpowiedniej metody jego uzywania .
    Przy takim "zoomie" push pull to najwygodniejsze, najszybsze, najbardziej precyzyjne narzedzie do zmiany ogniskowej. Tylko trzeba dojsc do wprawy w dopasowaniu pierscienia smooth<->tight w zaleznosci od potrzeby.
    Ja to robie tak: aparat na pasku zwisa swobodnie, pierscien na smooth (trzeba dwoma rekami by przytrzymac pierscien ostrosci) ale nie do pelnego luzu, wysuwam na potrzebna ogniskowa, blokuje max na tight i foce. W razie gdy moze zaistniec potrzeba zmiany ogniskowej w trakcie focenia (samoloty, ptaki) to lekko z tight na smooth tak by ciezko w miare chodzil.
    Zdecydowanie krótko. 7 dni w kurzu i pyle w Maroku. Uwierz mi, nie było czasu na mierzenie, dokręcanie i inne pierdoły. Na plenerku, gdzie spokój i cisza to podstawa, pewnie bym to bardzo chwalił, ale w tłumie pędzących ludzi - niekoniecznie.
    A co ciekawsze z raci specyfiki kraju arabskiego, 100-400 L robiło za portretówkę. Choć portrety to nie są. No ale na potrzeby wydawnictwa internetowego, więc jest git

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uwierz mi, nie było czasu na mierzenie, dokręcanie i inne pierdoły. Na plenerku, gdzie spokój i cisza to podstawa, pewnie bym to bardzo chwalił, ale w tłumie pędzących ludzi - niekoniecznie.
    To co opisalem wykonuje najczesciej na pokazach lotniczych. To sa ulamki sekund, tez w tlumie i kurzu. Wg mnie nieprawidlowo go uzywales, albo nawet nie probowales go uzywac zgodnie z tym, jak zostal zaprojektowany, stad twoja negatywna opinia, z ktora sie nie zgadzam.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów