Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Zamiana Tamron 28-75 na 50/1.4 + 85/1.8 warto?

TAP
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem, narzekasz na słaby AF przy 28 i chcesz zamienić na szkła, które wogóle nie mają 28 mm przy f2.8, 3.2, 3.5 i dopiero twoja Lka f4.0
    Nie po to kupuje się jasne szkło by używać go min. na F4... to raz... poza tym PEWNOŚĆ działania i komfort psychiczny, że zdjęcie będzie ostre to dwa... nie wszędzie można dopalić lampą i wtedy jaśniejsze szkło da Ci możliwość zrobienia mniej lub bardziej ostrego zdjęcia, ale zdjęcie będzie zrobione... na F4 czasem może się to nie udać.... i tak można dalej
    Choć wiadomo, że nie zawsze te F/2.8 jest potrzebne...

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Czy zbierać na 24-70, imho TAK, ale możesz też nie trafić z dobrym egzemplarzem i 4500 zł pójdzie się bujać. Ja ostatnio bawiłem się 24-70 i mimo lepszych kolorów i super AF to Lka mydliła na 24 i f2.8 baaa nawet na f4
    Kurcze... troche się boję bo sprzęt kupowałbym za wielką wodą i ewentualna wymiana byłaby pewnie sporym problemem... a z drugiej strony to niezłe robienie ludzi w balona... tyle kasy a i to trzeba liczyć, że się TRAFI dobry egzemplarz... ech...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    bo światło ma byc najmniej 2.8 i koniec...
    światło musi być 2.8 z tym sie zgadzam
    moja wypowiedź była oczywiscie drwiną dobrze jak jest 2.8 ale z drugiej strony dolny zakres ogniskowych to do widoczków jest wiec i tak trzeba przymykac by głebia wieksza była(truizm ) ale wiekszosci nie wytłumaczysz...
    robiąc taki zestaw obiektywów jaki mam w stopce i rozwijając go w góre o jasne szkłą najlepiej F1.4 do F2 ma moim zdaniem wiecej sensu jak bicie sie o 2.8 w ogniskowych od 40mm w doł
    ale to moje zdanie bardzo subiektywne warunkowane tym co chce uzyskac
    aczkolwiek jakby Canon zrobił to chetnie kupiłbym obiektyw 24mm 1.4 choc pewnie bedzie kosztowac majątek
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 31-01-2007 o 20:28
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

TAP
    Guest

Domyślnie

moja wypowiedź była oczywiscie drwiną dobrze jak jest 2.8 ale z drugiej strony dolny zakres ogniskowych to do widoczków jest wiec i tak trzeba przymykac by głebia wieksza była(truizm ) ale wiekszosci nie wytłumaczysz...
    Widoczki widoczkami, ale w kościele to te F/2.8 zaczyna mieć moim zdaniem znaczenie... dlatego na początku napisałem, że chodzi mi o zastosowanie "ślubne"...

robiąc taki zestaw obiektywów jaki mam w stopce i rozwijając go w góre o jasne szkłą najlepiej F1.4 do F2 ma moim zdaniem wiecej sensu jak bicie sie o 2.8 w ogniskowych od 40mm w doł
    Przecież dokładnie o to pytałem... czyżbyś nieuważnie czytał?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów