Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
TiTeUF - zestawienie szumów z kilku puszek wykonał Zbyszek Kruk, który jest starym wyjadaczem i renomowanym fotografikiem ślubnym. Skoro wynikało z niego, że D70 ma niższe szumy niż D80, to zapewne tak jest. Proponowałbym więcej pokory i odrobinę szacunku dla starszych, bardziej doświadczonych kolegów, od których można się mimo wszytko co nieco nauczyć.

Bo mi tu raczej wychodzi na to, że jakiś sfrustrowany, początkujący amator próbuje bronić swojej nowej zabawki.

Jeśli dla ciebie poziom szumów na 3200ISO jest sprawą priorytetową i płaczesz nocami w klozecie z tego powodu, to sprzedaj to dziadostwo w cholerę, kup 5D i L-stałki f/1.2 - f/1.4 i nie zadręczaj innych swoim smętnym i qrvsko nudnym pierdzeniem.
Pffff .... mi zadne szumy w D80 nie przeszkadzaja inaczej bym sie juz go pozbyl. Przeczytaj caly watek to sie dowiesz. Nie chodzilo tutaj z poczatku oszumy ale "Dyrektor Tyran" :-P Kubaman namieszal ze niby Nikon to samo dno

Cytat : Kubaman : Zdjęcia są (IMHO):
- płaskie i sprawiają wrażenie namalowanych
- składają się z całej masy mini kreseczek, co wygląda paskudnie
- mają kiepskie odwzorowanie kolorów
- kompletnie nie trzymają detali - to pewnie za sprawą tych kreseczek.

Po włączeniu odszumiania w jpg nie komentuję nawet
..
Koniec cytatu

wiec zaczela sie szumofobia, trzeba bylo mi pomoc bronic Nikon'a bo zadnych plaskich, malowanych i kiepskich kolorow nie ma, przynajmnie moj. Jakby mial to bym sie zamknal ale nie ma wiec mowie jak jest ! Voila !

Nie fotografuje powyzej ISO 800 (z lampa manual bo nie lubie TTL - wole sam ustawiac) wiec 1600 moze sobie szumiec ile chce. Na dworze robie w 100 i 200 wiec zero szumu a ziarno dodaje jak sie bawie w BW i chce miec efekt. Zreszta moje pierwsze foty nauczylem sie robic na analogu i sam wywolywalem (BW tylko) i powiekszalem wiec wiem jaka jest roznica ziarna miedzy ISO 400 a ISO 100, kontrast papieru twardego i miekkiego i roznica w temp. wywolywacza i czasie wyw. aby uzyskac odpowiedni efekt)

O szumach w D70 wyczytalem na

http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page14.asp

Tam tez widzialem rezultaty z D80

Stalek nie lubie to nie jestem oszolomem stalkowym. Mam kita 18 - 135 i wiekszosc fotek robie na 135 bo lubie, i nie powiekszam do ogromnych rozmiarow wiec jakosciowo mi odpowiadaja, zawsze zreszta uzywalem dlugich ogniskowych bo jak ludzie nie widza ze sa fotografowani to sa naturalniejsi.

5D jest dla mnie za drogi i nie jestem fanem pelnej klatki bo niby dlaczego ? Tylko zeby sie zgadzala ogniskowa na napisach obiektywow ??? Jakby Leica wypuscila przed wojna nie 24 * 36 ale np 18 * 24 (polowa FF) to dzisiaj by wszycy FF maniacy wpajali nam wyzszosc 18 * 24 nad innymi formatami ... 24 * 36 jest jednym ze standartow analogowych i nie widze potrzeby kopiowania tego do cyfrowek przynajmniej tych amatorskich. Fakt ze wieksza matryca da mniejsze szumy, ladniejszy obraz itp ale D80 czy 400D sa wystarczajace dla wiekszosci ludzi cykajacych foty dla przyjemnosci a nie fototapety ...

Czekam na twoja odp. Czornyj