No fajnie tylko to chodziło o nef-y, a nie jpg-i - te z założenia są odszumiane i poddane mocnej softowej obróbce. Po drugie to porównanie gruszek z jabłkami. Przeca to różne sceny, różne światło. Trzeba by wiedzieć jak te kolory wyglądają w rzeczywistości. Po za tym nie chcę być zrzędliwy ale po jakiego grzyba używać wysokich iso w dobrym oświetleniu. No bo za takie można uznać też lampę błyskową. Toż ja w 30-tce jak chce uzyskać krótkie czasy też sobie włączam nawet iso 3200 (realnie 4000) i mam zero szumu. Gimnastyka zaczyna się w momencie gdy jest na prawdę ciemno i nie da się użyć błysku.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No wlasnie, moje pierwsze foty byly bez lampy wiec widac bylo szum. Jak cykam z lampa to nie widac nawet przy duzym ISO.
Fotki sa prosto z aparata, nie byly przezucane przez zadne FotoSzopy czy inne GIMP'y. Kolory sa sRGB, WB Auto (dlatego jest lekko rozowa poswiata, juz nie chcialo misie mierzyc dokladnie wszystkiego)
W sumie moge zrobic tez NEF'y jak ktos chce i podeslac na fileshare, no pb.![]()
A wogole to nie mow mi o 30 bo ja jeszcze nie wyzdrowialem z mojego chcenia 20, o 3o nie wspominajac ... ;-) Na razie jestem na etapie oswajania sie z Nikon'em bo wczeniej mialem Canon'a ale jakos tak wyszlo ze mi dali Nikon'a wiec nie marudze, bo tez da sie tym cykac ...
Sprzedaj, poki nowy i kup 30D z wyprzedazy. Nawet z kitem...
Mialem dobre zdanie o tym aparacie (D80) - ale po tych samplach (jakie by nie byly), mowie: nie, dziekuje...
Ale szczerze powiem, ze 30D bez wad tez nie jest, bo nawet w lekko niedoswietlonych fotach (- 1/3 tak lubie) juz na ISO800 wylazi mi piekny banding w cieniach...
5D
Nie moge sprzedac bo to prezent wiec bedzie glupio wygladalo a mi na razie wystarczy a poza tym moja mama ma canon'a wiec o szkla sie nie martwie, zreszta dalem (powiedzmy "pozyczylem") jej moje stare bo jak dostalem Nikon'a to mi nie sa (na razie) potrzebne a na Canon'a to sie moge przesiasc za jakis czas jak sie nie przyzwyczaje do Nikon'a ... Ale na razie nie jest zle ! Czekam na lato aby porobic wiecej fotek i zobacze
Eee tam - moglbys sobie naklejke Nikon i czerwony trojkat na 30D walnac - i kto by sie skapnal?![]()
W sumie fakt - nie tak zle. Zdjecia robic, nie sample. Wspolpracownik ma D50 i foty trzaska jak trzeba. (Potem musze mu w PSie robic krzywe i kolory - ale niewiele.)
Przezimujesz jakos![]()
5D
Kolorki są. W miarę wyraźne, widać kafelki, herbatkę, kubeczki. Gdyby je zrobić w nefie i nad nimi posiedzieć to efekt byłby prawie doskonały. A C400D i Pentax 10D takich nie zrobią bo nie mają iso 3200.
Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 09-02-2007 o 16:08
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może by ktoś pstryknął taką niedoświetloną o jedną lub dwie działki fotkę? Chętnie bym zobaczył jak to wyjdzie C400.