No tylko, że tu też nie ma o czym dyskutować, bo 24x36 jest standardem od niemal stu lat. A zalety tego formatu (właśnie tego konkretnego) widać choćby po takich konstrukcjach jak 5D. I nie ma się co dziwić że są użytkownicy, którzy o nim marzą. Zwłaszcza że jest dostępny bez konieczności zaopatrywania się w nowy system szkieł.
Co do formatu średniego w cyfrze to mam powoli wrażenie, że producenci robią wszystko żeby umarł śmiercią naturalną albo przeszedł w jakąś całkowitą niszę jak np. tzw. wielki format w analogu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ja dodam od siebie ze jako lojalny kanonowiec jestem pod duzym wrazeeniem nikona d80 jak i d200. ostatnio mialem z oboma troche do czynienia i jezeli chodzi o organoleptycznosc to jest lepiej niz u C. Co do zdjec to sie nie wypowiadam bo i tak uwazam ze najwazniejszy jest fotograf a pozniej obiektyw ( a oba modele byly bo dajze z kitami (18-70). Pare ficzerow to bym na miejscu do mojego sprzetu ukradl ze zdalnym wyzwalaniem lapm poczawszy...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Trampek, skoro bawiłeś się D80, a masz porównanie z 20D, to jak odniesiesz się do tego, co pisał Kubaman ?
tematem watku był w załozeniu test miesiecznika chip foto video ktory uznał D80 za najlepsza lustrzanke 2006, wiem to stąd iz sam to tam wpisałem, dlatego nie pojmuje jakiej to niebezpiecznej retoryki sie tu dopatrujesz
a w sumie wpisałem go tylko w tym celu iz chciałem sie dowiedziec do czego ten jakze miarodajny i obiektywny miesiecznik (choc o PS to ja sie akurat tam sporo nauczyłem) odnosił tegoż Nikona iż im wyszło ze to najlepsza lustrzanka roku 2006
BTW mnie sie ona nie podoba a najbardziej razi mnie ten przełącznik suwakowy z tyłu... wygląda tak jakby go z Kasprzaka wzieli(dla młodzierzy: "Kasprzak to taki kultowy radiomagnetofon marzenie kazdego nastolataka lat 80
) choc przy 400D to i tak bosko wygląda
![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-02-2007 o 19:46
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Skipper - chodziło mi właśnie o to, by nie brać tego tytułu dosłownie, jak tu poniektórzy uczynili. Ogólnie to wiadomo, że nie istnieje coś takiego czegoś, jak najlepsza lustrzanka. Ktoś powie, że 5D jest najlepszą lustrzanką bo jest fufu, kto inny 1D - bo nap... 8.5fps, a dla pstrykatora obydwa te aparaty są do d... bo są za duże, za ciężkie i mają zbyt wiele zbędnych i tajemniczych guzików.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner