Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: cena canon pro 1 a g6??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    zoom jest blokowany po wciśnięciu spustu do połowy![/b] (co jest porażką całkowitą)
    A w G6 udaje ci sie jakos zoomowac po wcisnieciu spustu do polowy? Bo mi sie wydaje to co najmniej... niewygodne (i pooowooolneee) .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

witam,
    bawiłem sie oboma (G6 i Pro1) i PRO1 został błyskawicznie zdyskwalifikowany:
    ma niby pierścień od zooma na obiektywku, ale to jest elektryczny zoom (co jeszcze by uszło) który to zoom jest blokowany po wciśnięciu spustu do połowy! (co jest porażką całkowitą)

nie wiem, byc może jakiś upgrade softu to zmienia, ale wg mnie z tego powodu PRO1 jest całkowicie bezużyteczny... niech jakiś fotograf powie, czy jest w stanie sie teraz nauczyć, żeby po wciśnięciu spustu już nie przekadrowywać lub nie przezoomowywac kadru... :-o

w kompaktach tego się nie zauważa (też jest blokada - przynajmniej w canonach) bo do obsługi spustu i zooma służy ten sam palec

odpowiadając na pytanie: lepiej G6, jest tańszy i lepszy

a tak naprawdę, to na 150% popieram Kuchatka i Viteza: lepiej lustro (300D/350D) do robienia zdjęć plus jakiś IXUS na imprezki
    A czy aby nie można tego spustu puścić? Robię zdjęcia PRO1 naprawdę już długo, ale jeszcze na taki problem - dyskwalifikujący ten aparat wg Ciebie - nie zwróciłem w ogóle uwagi. Może jestem mniej wymagający.

G6 nie miałem w ręku, ale miałem G5. Też przyjemny kompakcik. Do Pro1 już się przyzwyczaiłem, lubię go zabierać na rower - w komplecie z pilotem (IR) daje możliwość robienia naprawdę fajnych grupowych zdjęć. A zoom (odpowiednik 28-200) też się przydaje.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A w G6 udaje ci sie jakos zoomowac po wcisnieciu spustu do polowy? Bo mi sie wydaje to co najmniej... niewygodne (i pooowooolneee) .
    no właśnie nie udaje mi się - napisałem, że w kompaktach blokada zoomu nie przeszkadza, bo do zoomu i spustu służy.... ten sam palec :rolleyes:
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    A czy aby nie można tego spustu puścić? Robię zdjęcia PRO1 naprawdę już długo, ale jeszcze na taki problem - dyskwalifikujący ten aparat wg Ciebie - nie zwróciłem w ogóle uwagi. Może jestem mniej wymagający.
    puścisz spust, to wyłączasz automatykę i AF i wszystko zaczyna się od początku......

a tak mógłbyś wyostrzyć, zbliżyć, oddalić, przekadrować (AF-lock) i pach, fotka!
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

puścisz spust, to wyłączasz automatykę i AF i wszystko zaczyna się od początku......

a tak mógłbyś wyostrzyć, zbliżyć, oddalić, przekadrować (AF-lock) i pach, fotka!
    Hmmm, w Pro1 AF chodzi non stop (odpowiednik AF Servo w 20D), chyba że się to jawnie wyłączy. Zdaje się, że właśnie mam to wyłączone.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmmm, w Pro1 AF chodzi non stop (odpowiednik AF Servo w 20D), chyba że się to jawnie wyłączy. Zdaje się, że właśnie mam to wyłączone.
    no jak AF non-stop??
    bez przesady... po co?
    baterie by ci zjadał w godzinę.

a AF Servo zawsze staje po puszczeniu spustu.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no jak AF non-stop??
    bez przesady... po co?
    baterie by ci zjadał w godzinę.

a AF Servo zawsze staje po puszczeniu spustu.
    Nic takiego nie miało miejsca. Miałem włącząną opcję AF Continous przez dobre parę miesięcy i spokojnie wystarczało prądu ze standardowego akumulatora Pro 1 na zapełnienie zdjęciami CF 1GB.

Prąd najwięcej żre prawdopodobnie jednak wyświetlacz LCD, ale to jest problem każdego cyfraka, więc jak ktoś się bawi głównie w oglądanie zdjęć na tym maleńkim ekraniku a nie w ich robienie, to niech się potem nie dziwi, że akumulatory być może mu na to już nie pozwolą
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 08-06-2005 o 10:46

Borg_
    Guest

Domyślnie

witam,
    ma niby pierścień od zooma na obiektywku, ale to jest elektryczny zoom (co jeszcze by uszło) który to zoom jest blokowany po wciśnięciu spustu do połowy! (co jest porażką całkowitą)

nie wiem, byc może jakiś upgrade softu to zmienia, ale wg mnie z tego powodu PRO1 jest całkowicie bezużyteczny... niech jakiś fotograf powie, czy jest w stanie sie teraz nauczyć, żeby po wciśnięciu spustu już nie przekadrowywać lub nie przezoomowywac kadru... :-o

w kompaktach tego się nie zauważa (też jest blokada - przynajmniej w canonach) bo do obsługi spustu i zooma służy ten sam palec

odpowiadając na pytanie: lepiej G6, jest tańszy i lepszy

a tak naprawdę, to na 150% popieram Kuchatka i Viteza: lepiej lustro (300D/350D) do robienia zdjęć plus jakiś IXUS na imprezki
    Też na taki problem nie natrafiłem. Dla mnie to żadna wada a nie jak piszesz wada dyskwalifikująca aparat. Po prostu ustawiasz sobie zoom jaki chcesz, wtedy wciskasz do połowy, łapiesz ostrość i robisz fotkę. Trzeba to kolego robić w odpowiedniej kolejności a nie psioczyć na aparat.

Co do G6 to napalałem się na niego patrząc na fotki itd - do czasu - aż wziąłem go do ręki. To raczej zabawka. Do PRO1 nie ma polotu. To zupełnie inne klasy. A widziałeś jak w G6 chodzi zoom - powolnie jak cholera. I na jakiś badziewny przycisk. Dla mnie nędza.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic takiego nie miało miejsca. Miałem włącząną opcję AF Continous przez dobre parę miesięcy i spokojnie wystarczało prądu ze standardowego akumulatora Pro 1 na zapełnienie zdjęciami CF 1GB.
    no przecież żartowałem... on na pewno nie działał non-stop :-)

Cytat Zamieszczone przez Borg_
    Też na taki problem nie natrafiłem. Dla mnie to żadna wada a nie jak piszesz wada dyskwalifikująca aparat. Po prostu ustawiasz sobie zoom jaki chcesz, wtedy wciskasz do połowy, łapiesz ostrość i robisz fotkę. Trzeba to kolego robić w odpowiedniej kolejności a nie psioczyć na aparat.
    no taka technika to się może sprawdzić, kolego, wyłącznie przy martwej naturze
    ok, nie chcę cię przekonywać, być może masz rację i można się tego nauczyć
    ale ja nie potrafię... i sądzę, że każdy, kto miał w ręku (lewym) mechaniczny zoom i trochę popstrykał (prawą ręką) będzie patrzył krzywo na power zoom (kiedyś minolta to próbowała w lustrzankach i poległa), szczególnie, jeżeli ten zacina się (tzn. nie zawsze działa).

a i tak najmilej wspominam zooma vivitara: miał tylko jeden (dość duży) pierścień do ustawiania: gdy się go obracało, to ustawiał ostrość, a gdy przesuwało przód-tył, to zmieniał ogniskową (zoomował). do tego piękny pryzmat na matówce i nie było bata...

Cytat Zamieszczone przez Borg_
    Co do G6 to napalałem się na niego patrząc na fotki itd - do czasu - aż wziąłem go do ręki. To raczej zabawka. Do PRO1 nie ma polotu. To zupełnie inne klasy. A widziałeś jak w G6 chodzi zoom - powolnie jak cholera. I na jakiś badziewny przycisk. Dla mnie nędza.
    i tu się z tobą w 150% zgadzam...
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

witam,

nie wiem, byc może jakiś upgrade softu to zmienia, ale wg mnie z tego powodu PRO1 jest całkowicie bezużyteczny...
    spotkałem wczoraj kolegę posiadającego Pro1 - powiedział, że wgrał sobie nowy soft (jaki? nie mam pojęcia, pewnie po prostu nowy upgrade) i w aparaciku zniknęła ta nieszczęsna blokada zoomu, a poza tym duuużo szybciej działa AF.

to tak tylko dla informacji
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów