co wiecie o jakości optycznej tego szkiełka?? za jaka cene opłaca sie takowe zakupić, oraz czy macie dla niego jakąś alternatywe.
z góry dziekuje za odpowiedź
co wiecie o jakości optycznej tego szkiełka?? za jaka cene opłaca sie takowe zakupić, oraz czy macie dla niego jakąś alternatywe.
z góry dziekuje za odpowiedź
A do czego potrzebujesz tego szkła? Do analoga czy do cyfry? Bo jak do cyfry to chyba nie jest najszczęśliwszy wybór.
troszkę się mylisz. pierwszy 28-80 USM to protoplasta Twojego ulubionego 28-105 :-)
Załącznik 2410
Jego kostrukcja optyczna i mechaniczna nie ma nic wspólnego z póżniejszymi kitami. Porownaj:
28-80/3,5-5,6 USM I
Lens Construction (group/element) 9/10
Closest Focusing Distance (m) 0.5
Maximum Magnifcation (x)0.18
http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html
Pozostałe 28-80/3,5-5,6 (te KITowe)
Lens Construction (group/element) 9/9 lub 10/10
Closest Focusing Distance (m) 0.38
Maximum Magnifcation (x)0.26
http://www.canon.com/camera-museum/c...f/m_zoom2.html
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Tak na marginesie, na zestawieniu z photozone, które podlinkowałeś, też wypada on średnio o gwiazdkę lepiej od KITów:
Załącznik 2411
Niestety nikt nie testował go z matrycą, wypadł by zapewne nieco słabiej, Niemniej można chyba wnioskować że będzie troszeczkę lepszy od KIT-a 18-55.
Zdecydowanie lepiej od KITa. Mam takowe szkiełko i po podpięciu do 400D całkeim spoko się spisuje. Trochę mało uniwersalny zakres ogniskowych jak na małą matrycę, ale za mniej niż 1000 zł mam EF 20-35 f/3.5-4.5 USM i EF 28-80 /3,5-5,6 USM Mk I, a to już chyba nie jest strasznie dużo za obiektywy tej jakości. Ktoś może powiedzieć, że za parę stówek więcej można mieć EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM, ale ja chyba wolę dołożyć te kilka stówek do EF 70-210mm f/3.5-4.5. Może złe podejście, ale ja nie robię reporterki, zwykle wiem co będę fotografował i jakiej ogniskowej ewentualnie mogę potrzebować. W ten sposób, za relatywnie małe pieniądze, mam ogniskową 20 - 210 o przyzwoitych parametrach optycznych. A może jednak się mylę ? - chętnie poznam wasze zdanie.
Pozdrawiam,
Marek
dziekuje bardzo za odpowiedz na moj problem/pytanie. po lekturze kilku jeszczestron z testami tego szkiełka podjąłem decyzje i przed kilkoma minutami zamowiłem ten obiektywik ponizej 300 zł .