Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: EXACTA - czy ktos cos wie ?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wielkie dzięki za próbe pomocy - podłączyłem to do 400d i działąją tylko tryby programowalne - nie dizała żaden z automatycznych, także raczej to odpuszcze. Przeraza mnie jednak kitowy obiektyw, gdyz w trybach automatycznych np. portretowym zdjęcia wychodza bardzo ciemne.
    Nie wiem czy to wada wrodzona kita, czy też da sie to jakoś obejść ?
    a.

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    Przeraza mnie jednak kitowy obiektyw, gdyz w trybach automatycznych np. portretowym zdjęcia wychodza bardzo ciemne.
    Nie wiem czy to wada wrodzona kita, czy też da sie to jakoś obejść ?
    a.
    Dziwne...a spróbuj po prostu w trybie Av...w trybie portretowym aparat stara się utrzymywać największą (max otwarcie) możliwą przysłonę czyli w przypadku kita na 55mm będzie to f/5,6. Zrób na automacie...zrób na np Av. i porównaj..
    U mnie tak nie ma...jest oki
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aparaty Exakta i Exa z lat 70tych i starsze, a aparaty i obiektywy Exakta dostępne później to dwie zupełnie różne rzeczy. Kiedy w NRD zaczęto produkcję aparatów Praktica prawo do nazwy Exakta odkupili Japończycy (być może Cosina, nie wiem). Pod tą nazwą były produkowane obiektywy do różnych systemów i proste aparaty kompaktowe. Bagnet Exakta zniknął wraz z zakończeniem produkcji w Niemczech.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Aparaty Exakta i Exa z lat 70tych i starsze, a aparaty i obiektywy Exakta dostępne później to dwie zupełnie różne rzeczy. Kiedy w NRD zaczęto produkcję aparatów Praktica prawo do nazwy Exakta odkupili Japończycy (być może Cosina, nie wiem). Pod tą nazwą były produkowane obiektywy do różnych systemów i proste aparaty kompaktowe. Bagnet Exakta zniknął wraz z zakończeniem produkcji w Niemczech.
    Mam lustrzankę Exakta japońską, bardzo fajny, ale prosty (najniższa półka) aparat z automatyką Tv i bagnetem K Pentaxa (nazwy użyczyli Japończykom krótkookresowo Holendrzy - przedwojenni właściciele Ihagee, obecnie właścicielem nazwy jest Pentacon GmbH Drezno).Mam do tego zoom Sigmy, wszystko mosiądz, tłumienie pierscieni, miód, tylko efekt optyczny gorszy, jak z kita .

EDIT: Swoją drogą od Exakty wszystko się zaczęło - pierwsza (1936 r.) kamera SLR 35mm z systemem wyposażenia.
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 27-01-2007 o 15:28

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Muszę się pochwalić, że upór przyniósł sukces. Przeczysciłem styki i elementy , podłączyłem i działa. Na pierwszy rzut oka wiele lepiej niz kit - przede wszystkim sporo jaśniej. Exacta to prawdopodobnie dawniej obiektywy produkowane w Niemczech później przejęta firma przez Pentaxa. Obecnie produkowane w Japoni do różnych marek - głównie na rynku amerykańskim chociaż w Niemczech czy Anglii tez jest sporo amatorów.
    Pozdrawiam
    a.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów