Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: EXACTA - czy ktos cos wie ?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie EXACTA - czy ktos cos wie ?

Jestem posiadaczem obiektywu Exacta 28-80 MC - czy ktoś wie cos na temat tego sprzętu - co to za firma i jak wygląda jakościowo. Myśle tez o dołączeniu go zamiast kitowego obiektywu do 400D - co o tym sadzicie ?
    Bede wdzięczny za wszelkie informacje
    pozdrawiam wszystkich
    a.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    Jestem posiadaczem obiektywu Exacta 28-80 MC - czy ktoś wie cos na temat tego sprzętu - co to za firma i jak wygląda jakościowo. Myśle tez o dołączeniu go zamiast kitowego obiektywu do 400D - co o tym sadzicie ?
    Bede wdzięczny za wszelkie informacje
    pozdrawiam wszystkich
    a.
    To jest prawdopodobnie to samo szkło co cosina (u której jest produkowane), vivitar, soligor. Niestety nic o nim więcej nie potrafię powiedzieć - szukaj tego samego z firm które wymieniłem. Ale z doswiadczenia wiem że rozrzut jakościowy jest spory. Także może być to mocno uzależnione od egzemplarza.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-01-2007 o 01:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

a jakie to mocowanie posiada ? bo jeśli bagnet exata to można sobie zrobić przycisk do papieru ...

Domyślnie

MC sugeruje mocowanie M42, co oznacza, że do Canonowego body bez przejściówki tego nie podłączysz.

Z tego co wyczytałem na niemieckich forach (google przyjacielem Twoim jest) to ten obiektyw prawie działa i pozwala na robienie prawie zdjęć. A prawie robi wielką róźnicę. Innymi słowy, zamiennik kita to to nie jest, chyba, że interesują Cię "artsy" efekty, ale to już kwestia indywidualnego braku gustu .

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

imho MC tylko w pewnym sensie sugeruje M42, ja nie słyszalem o szkłach marki exata na m42 ale może się myle ...

po pobieżnym sprawdzeniu może być to zarówno pentax jak i minolta .... również MC !
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 27-01-2007 o 09:52

Domyślnie

Spójrz na Allegro.

Niewiele w sumie tego, ale jest. Z tego co kojarzę, to Exakta zrezygnowała ze swojego mocowania gdzieś w latach siedemdziesiątych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podaruj sobie ten obiektyw, kup kita.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Osobiście odradzałbym stosowanie tego obiektywu do 400D z wielu względów, których część wymienili już koledzy, a ponadto:
    a) po przeliczeniu otrzymujemy zakres 44-128, czyli nie kwalifikuje się jako podstawowy zoom (brak szerokiego kąta);
    b) prawdopodobnie jakość optyczna jest problematyczna.
    Znam dobrze aparaty Exakta i Exa z lat 70-tych, wtedy jeszcze nikomu nie śniło się o zoomach; to jest prawdopodobnie zupełnie inna firma, ale wiem, że produkuje zoomy z bagnetem K do Pentaxa; czy również z bagnetem EF, to należałoby sprawdzić, osobiście wątpię.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    MC sugeruje mocowanie M42, co oznacza, że do Canonowego body bez przejściówki tego nie podłączysz.
    MC sugeruje powłoki anty-odblaskowe obiektywu a nie żadne M42...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    MC sugeruje powłoki anty-odblaskowe obiektywu a nie żadne M42...
    Ano pewnie masz rację. Zasugerowałem się nazwami - te z MC miały mocowanie M42.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów