Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: EXACTA - czy ktos cos wie ?

Bywalec

Default EXACTA - czy ktos cos wie ?

Jestem posiadaczem obiektywu Exacta 28-80 MC - czy ktoś wie cos na temat tego sprzętu - co to za firma i jak wygląda jakościowo. Myśle tez o dołączeniu go zamiast kitowego obiektywu do 400D - co o tym sadzicie ?
    Bede wdzięczny za wszelkie informacje
    pozdrawiam wszystkich
    a.

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by andymis View Post
    Jestem posiadaczem obiektywu Exacta 28-80 MC - czy ktoś wie cos na temat tego sprzętu - co to za firma i jak wygląda jakościowo. Myśle tez o dołączeniu go zamiast kitowego obiektywu do 400D - co o tym sadzicie ?
    Bede wdzięczny za wszelkie informacje
    pozdrawiam wszystkich
    a.
    To jest prawdopodobnie to samo szkło co cosina (u której jest produkowane), vivitar, soligor. Niestety nic o nim więcej nie potrafię powiedzieć - szukaj tego samego z firm które wymieniłem. Ale z doswiadczenia wiem że rozrzut jakościowy jest spory. Także może być to mocno uzależnione od egzemplarza.
    Last edited by Kolekcjoner; 27-01-2007 at 01:38 AM.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie popmart's Avatar

a jakie to mocowanie posiada ? bo jeśli bagnet exata to można sobie zrobić przycisk do papieru ...

MC sugeruje mocowanie M42, co oznacza, że do Canonowego body bez przejściówki tego nie podłączysz.

Z tego co wyczytałem na niemieckich forach (google przyjacielem Twoim jest) to ten obiektyw prawie działa i pozwala na robienie prawie zdjęć. A prawie robi wielką róźnicę. Innymi słowy, zamiennik kita to to nie jest, chyba, że interesują Cię "artsy" efekty, ale to już kwestia indywidualnego braku gustu .

Pełne uzależnienie popmart's Avatar

imho MC tylko w pewnym sensie sugeruje M42, ja nie słyszalem o szkłach marki exata na m42 ale może się myle ...

po pobieżnym sprawdzeniu może być to zarówno pentax jak i minolta .... również MC !
    Last edited by popmart; 27-01-2007 at 09:52 AM.

Spójrz na Allegro.

Niewiele w sumie tego, ale jest. Z tego co kojarzę, to Exakta zrezygnowała ze swojego mocowania gdzieś w latach siedemdziesiątych.

Pełne uzależnienie

Podaruj sobie ten obiektyw, kup kita.

Bywalec

Osobiście odradzałbym stosowanie tego obiektywu do 400D z wielu względów, których część wymienili już koledzy, a ponadto:
    a) po przeliczeniu otrzymujemy zakres 44-128, czyli nie kwalifikuje się jako podstawowy zoom (brak szerokiego kąta);
    b) prawdopodobnie jakość optyczna jest problematyczna.
    Znam dobrze aparaty Exakta i Exa z lat 70-tych, wtedy jeszcze nikomu nie śniło się o zoomach; to jest prawdopodobnie zupełnie inna firma, ale wiem, że produkuje zoomy z bagnetem K do Pentaxa; czy również z bagnetem EF, to należałoby sprawdzić, osobiście wątpię.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Pełne uzależnienie Krzychu's Avatar

Quote Originally Posted by ynse View Post
    MC sugeruje mocowanie M42, co oznacza, że do Canonowego body bez przejściówki tego nie podłączysz.
    MC sugeruje powłoki anty-odblaskowe obiektywu a nie żadne M42...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Quote Originally Posted by Krzychu View Post
    MC sugeruje powłoki anty-odblaskowe obiektywu a nie żadne M42...
    Ano pewnie masz rację. Zasugerowałem się nazwami - te z MC miały mocowanie M42.

Page 1 of 2 12 LastLast