Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: kurz na skanie/filmie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: kurz na skanie/filmie

np. tetenal mirasol

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Witam, [...].Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?
    Preparat Antistatic Spray
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Gdybym chciał pliki obrabiać na komputerze to bym sobie strzelał cyfrowym aparatem, ale mam ciemnię to chcę ją jak najlepiej wykorzystać

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Witam, przepraszam za odkop ale żeby potem nie bylo że na forum nie szukałem przed założeniem tematu Wywołuję filmy w domu, resztę wyposażenia też mam ale już susząc filmy widzę że osadza się na nich kurz gołym okiem (!). Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?
    gdzie suszysz filmy? jeśli w łazience, to dobrze jest przed wołaniem, a co za tym idzie suszeniem, puścić na chwilę gorącą wodę z prysznica. większa wilgoć przyczyni się do opadnięcia większych drobinek kurzu, oraz zapewni lepsze schnięcie.

jeśli masz osobną ciemnię i nie jesteś w stanie wyeliminować całkowicie kurzu, dobrze jest mieć odpowiednią suszarkę do filmów. wystarczy tunel wykonany z folii, z której się wykonuje zasłony prysznicowe.

mirasol natomiast zapobiega powstawaniu zacieków, oczywiście stosowany z umiarem, bo w nadmiarze sam powoduje ich powstawanie. natomiast spray antystatyczny sprawdza się w przypadku filmów już wysuszonych przechowywanych głównie w koszulkach acetatowych, bo koszulki pergaminowe w mniejszym stopniu elektryzują negatywy.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów