Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: kurz na skanie/filmie

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie kurz na skanie/filmie

zmienilem fotolab i wywolalem film + skany z tego.na wielu pojawiaja sie biale plamki,pajaczki itp. czy moze byc to wina aparatu? w srodku raczej kurzu nie ma.zreszta poprzednie rolki byly ok.to wina pana co to skanowal ? patrzac na wywolany film pod powiekszeniem nie widac zadnych brudow. film konica vx 200. przykladowe zdjecie :

Cyfer
    Guest

Domyślnie

To zdecydowanie kłaczki z brudnego skanera, lub nieoczyszczonego filmu. Jeśli było to skanowane w negatywie to "kłaczki" zablokowały drogę światła i dlatego są teraz białe..

Domyślnie

Mogą to być również ubytki z filmu, co się niestety dość często zdarza i wtedy gdybyś miał pod ręką np. technologię ICE skanerów Nikona to by ona to zniwelowała. Zapytaj o to w fotolabie, czy z tego korzystali i czy mają w ogóle takie możliwości.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jak robię odbitki w ciemni, to wychodzą mi takie białe plamki, albo kłaczki kiedy w powiększalniku jest brudne szkiełko,bądź sam negatyw. Wystarczy przedmuchać dobrze i znika.

Jeżeli natomiast jest tak jak napisałeś, czyli film czysty to pozostaje tu tylko wina labui ich brudnego skanera. Zgłoś reklamacje, jeżeli jest to możliwe.
    pucha i grucha

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

na 100% nie jest to wada filmu, czy zdjecia. Jest to kurz.
    Ja skanuje co prawda na domowy skanerze. klatki wydaja sie czysciutkie a na skanach widac kłaczki. Tez nie bardzo wiem jak z tym walczyc. Ale w labach to niedopuszczalne!

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

Pozatym gdybys mial cos w aparacie to na skanach byloby czarne a nie biale
    Niestety wiele labow dla szykosci obslugi rezygnuje z wlaczania funkcji uzupelniania ubytkow...
    Pozatym nie kazdy lab ma coolscana lub pakona Absurd, bo znam laboludzi, ktorzy na plaskich skanuja
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    Pozatym gdybys mial cos w aparacie to na skanach byloby czarne a nie biale
    Jakim cudem :smile: ? Jeśli już to tylko na pozytywach.
    Mi w zwykłych labach przytrafia się to dość często, ale po chwili działania w PSie nie ma śladów.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A mój lab usuwa wszytskie tego typu śmieci. Czasami, jak chcę z klatki uzyskać "to coś więcej" czego nie da lab, skanując automatem całą rolkę, to dopiero widzę ile tego na prawdę jest.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie Odp: kurz na skanie/filmie

Witam, przepraszam za odkop ale żeby potem nie bylo że na forum nie szukałem przed założeniem tematu Wywołuję filmy w domu, resztę wyposażenia też mam ale już susząc filmy widzę że osadza się na nich kurz gołym okiem (!). Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: kurz na skanie/filmie

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Witam, [...].Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?
    Preparat Antistatic Spray
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów