O skutkach organizowania plenerów na Dworcu Centralnym w Wawie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

Mnie spotkało to samo na Dworcu Wileńskim. Ja miałem zarobić pieniądze... i zostałem pogoniony przez Straż Kolei
    Zakazu nie ma, ale "na władzę nie poradzę".

Komentarz

• mungo
      Uzależniony
      • 2006
      • 535

Wileniak znam jak własną kieszeń i tam jest jeden, jedyny zakaz fotografowania, malutki przy głównym wejściu do CH.
      Teraz to co napisałem na gazeta.pl a nie chce mi się pisać drugi raz:
      Cała paranoja tej sytuacji polega na tym,że wystarczy posiadać telefon o
      rozdzielczości 8mln pikseli, chodzić z nim przy uchu i pstrykać foty. Policja
      się wtedy nie skapnie. Natomiast jak ktoś chce pokazać, źe terrorystą nie jest,
      nie chce robić zdjęć "z brzucha", spod kurtki, statywu już rozstawić nie może i
      zdjęć robić także nie może.
      Teraz to już nic nie kminie. Zgody nie potrzebuje, ale jednak muszę ją mieć.
      Rozumiecie coś? Bo ja nic.
      Też robię dużo zdjęć i trochę się dziwię. Zawsze byłem i nadal jestem święcie przekonany, że tam, gdzie nie ma zakazu
      fotografowania, można robić zdjęcia do woli. Nie popadajmy w paranoję, nikt mi nie wciśnie, że "nic mi o tym nie wiadomo", bo
      jeśli "nie wiadomo", to znaczy, że mogę. Gdybym miał na to czas i ochotę, to na miejscu chłopaków kazałbym tym policjantom pokazać
      znak zakazu fotografowania, którego tam nie ma, a później zapytałbym jaki przepis w takim razie łamię. Skoro nie ma zakazu, to
      można.
      Maciejka
      Mieliśmy dużo czasu, ale kiedy próbowaliśmy ich przekonać, że robienie zdjęć
      nie wymaga pozwolenia, to zagrozili skonfiskowaniem karty i wyjęciem kliszy z
      aparatu kolegi. Woleliśmy nie ryzykować, grzecznie spakować sprzęt i odejść.
      Blondyn i drugi blondyn z arafatką to na 150% terroryści...
      jakbys był menelem nawet by Ciebie nie zauwazyli. A ty ze statywem , aparatem.
      Jak jakiś typ spod ciemnej gwiazdy!!A za kmuny mówili, ze dworzec to własnośc
      wszystkich obywateli. A teraz własność komendanta!?
      januszP
      Oni chyba się boją zwracać uwagę drechom, pijakom, więc aby coś napisać w
      notatniku zwracają uwagę młodzieży fotografującej...
      PS. Ta lampa na zdjęciu nie jest moją lampą. Należy do fotografa

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• minek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1386

Fajne Wam zdjęcie zrobili (-:

Komentarz

• Krisspy
          Bywalec
          • 2006
          • 131

A może jednak faktycznie iść najpierw po zezwolenie?
          Podanie, trzy zdjęcia, odpis aktu urodzenia, zaświadczenie o niekaralności, wykaz przebytych chorób i przynależności partyjnych, klasowych...

Poleży, uprawomocni się, a w tym czasie... dworzec rozbiorą :-)

Paranoja, słowo daję...
          Inna sprawa, że policjanci nigdy nie wiedzą dlaczego nie wolno, wiedzą że "nie wolno i tyle"

Komentarz

• CoNic
            Bywalec
            • 2006
            • 185

Zamieszczone przez mungo Zobacz wpis
            PS. Ta lampa na zdjęciu nie jest moją lampą. Należy do fotografa
            I oto jak fotoreporterzy kształtują rzeczywistość
            Wyborcza kłamie
            Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Zamieszczone przez CoNic Zobacz wpis
              I oto jak fotoreporterzy kształtują rzeczywistość
              Wyborcza kłamie
              Każdy dokumentalista musi mieć ze sobą tzw 'wóz trupów' - na wszelki wypadek.
              sigpic

Komentarz

• Routlaw
                Uzależniony
                • 2005
                • 983

Zamieszczone przez aptur Zobacz wpis
                Jak czytam takie rzeczy to wprost kusi mnie aby właśnie tam plener zorganizować. Tak na przekór
                Może zorganizujmy plener, albo chociaż przemarsz ze statywami, aparatami i koniecznie arafatkami na głowach.. I tak żeby nas z 20było, wtedy nie starczyło by służb porządkowych.. Bo wielbłąd to byłaby juz przesada, nie?
                14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• miszaqq
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 678

Mungo ja bym sie na twoim miejscu nie poddawal, napisalbym chociaz maila do rzecznika praw obywatelskich, kiedys prowadzilismy mala wojne w moim rodzinnym lublinie i rzecznik praw obywtelskich moze sie przydac

ewentualnie mala prowokacja, wziasc ze soba jakas mala karte CF takie 8MB jak dodaja do serii A, albo nawet 32MB ktora dodaja do czesci dSLR i zaczac w sposob ostentacyjny robic zdjecia, porozstawiac statyw itd. a jak zagraza zabraniem karty wtedy grzecznie oddac i zrobic nagonke medialna wieksza od tej ktora miala miejsce teraz, a takze poskarzyc sie na dzialanie policji we wszystkich mozliwych miejscach
                  EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• ErnestPierwszy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 734

Taaaaaaaaaaak zezwolenie. Oni KASĘ chcą od fotogafów!
                    Pozwolą Ci robic zdjęcia za 500
                    Szkoda gadać...

Komentarz

• Priest
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 56

mnie kiedyś policja spisała, za robienie zdjęć pod pałacem kultury, też stałem ze statywem
                      ale nie mieli pomysłu zabrania mi karty, spisali tylko i poszli, ja robiłem zdjęcia dalej
                      20D | kit | 17-40 4 | sigma 70-300 | 50 1.8 II

Komentarz

• mungo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 535

Zamieszczone przez miszaqq Zobacz wpis
                        Mungo ja bym sie na twoim miejscu nie poddawal, napisalbym chociaz maila do rzecznika praw obywatelskich, kiedys prowadzilismy mala wojne w moim rodzinnym lublinie i rzecznik praw obywtelskich moze sie przydac

ewentualnie mala prowokacja, wziasc ze soba jakas mala karte CF takie 8MB jak dodaja do serii A, albo nawet 32MB ktora dodaja do czesci dSLR i zaczac w sposob ostentacyjny robic zdjecia, porozstawiac statyw itd. a jak zagraza zabraniem karty wtedy grzecznie oddac i zrobic nagonke medialna wieksza od tej ktora miala miejsce teraz, a takze poskarzyc sie na dzialanie policji we wszystkich mozliwych miejscach
                        Tylko jaką mam pewność, że oni nie mają racji z tym zakazem fotografowania? Na prawie nie znam się wogóle, w sztuce przekonywania też jestem kiepski. Jak przydzielicie nam prawnika, dobrego mówcę, to prowokację zrobię z chęcią

Zamieszczone przez Priest Zobacz wpis
                        mnie kiedyś policja spisała, za robienie zdjęć pod pałacem kultury, też stałem ze statywem
                        ale nie mieli pomysłu zabrania mi karty, spisali tylko i poszli, ja robiłem zdjęcia dalej
                        Słabo? Może jesteś łysy i nosiłeś wtedy dres?
                        W poniedziałek wybieram się po pozwolenie. Ciekawe jak to, co napisali w gazecie będzie się miało do rzeczywistości

Komentarz

• bielik
                          • 2006
                          • 5

ale sie narobilo na nastepny plener na centralny zmieniam kolor skory i wlosow. i tu nie chodzi tak na prawde o to ze nie mozna tylko ze policja czepia sie tych ktorzy nic im nie zrobia,nie wspominajac o tym ze nie wolno i to im wystarczy.czuje sie terrorysta

Komentarz

• mungo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 535

Przecież widać, że jesteśmy arabami, tylko sobie włosy przefarbowaliśmy na blond... Ty się demaskujesz poprzez arafatkę

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Tu jest co nieco o tej kwestii

Pozdr
                              Artur
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mungo
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 535

To teraz moża spróbować zrobić prowokację. Ale najpierw pójdę po pozwolenie. I tak mnie na centralnym pewnie wszyscy już znają

Komentarz

Pracuję...
                                X