Proponuję abyś spróbował z długim końcem zrobić fotkę np na słabo sali gimnastycznej - w tym przypadku trochę zmienisz zdanie
W moim obydwa chodzą jak u Ciebie ten od ostrości.
Tubus wg opinii forumowiczów wysuwa się samoistnie w tym szkle, jak jest ono "ciut" sfatygowane (nie sądzę, aby to była kwestia 2-3 ). U mnie lekko się on wysuwa tylko w przypadku jak biegnę z aparatem "luźno" przewieszonym przez ramię. Jeśli chodzi o szczelność to uważam, że różnie może być w przypadku poszczególnych modeli - w moim przypadku soczewki mam czyste. Podejrzewam, że miałem trochę szczęścia, gdyż nie zawsze robię zdjęcia w przyjaznych warunkach - UV posiadam.
Jeśli chodzi o USM i IS, to są naprawdę dwa mocne punkty tego .
Rzeczywiście na polskich portalach to szkło zostało "zmieszane z błotem" w porównaniu z opiniami na tych zagranicznych. Jeśli chodzi o nasze podwórko, to osoba testująca to szkło na optycznych.pl przyznała się szczerze na tamtym forum, że z perspektywy czasu uważa, że oceniła je za surowo - sprostowania jednak w samym teście nie zrobiono i ta zła opinia cały czas "idzie" w Polskę. Zresztą uważam, że 3/4 krytyków nigdy tego nie miało podpiętego do swojego body a mimo to wypowiadali się o nim bardzo krytycznie - sądzę, że nierzadko były to marketingowe głosy konkurencji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No tak źle z szerokim to aż nie jest - pewne jego minusy (np dystorsję) można zminimalizować a z pewnymi (np. aberracja) idzie przeżyć (nie cropując i nie robiąc dużych wydruków). Chyba, że optycznie jest on zły u Ciebie - wina jednak leży wtedy po stronie Twojego egzemplarza.
Generalnie ja też nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na to szkło, co nie znaczy wcale, że coraz bardziej spoglądam w stronę 'jasnego" kita - po prostu przy 17-85 momentami mówię to, co Goethe na swoim łożu śmierci: WIĘCEJ ŚWIATŁA
A o tym to było tutaj: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...=17-85&start=0 post nr 12 jeśli dobrze policzyłem. Generalnie polecam ten wątek na tym forum - daje on pewien wg mnie obiektywny obraz o tym szkle.
Nie ma jak to siebie samego zacytować :-D , ale metalowa skrzynka coś się buntuje i edytować nie mogę :-(
Z pewnością będzie ono Tobie dobrze służyć - jednak jak podepniesz 14-40L to zmienisz zdanie![]()