Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 180

Wątek: Canon EF-S 17-85 f4-5,6 IS USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poland / Bytom

Domyślnie

A ja bym się takze podłaczył! Przeczytałem forum i bardzo dużo opinii ale też nie mogę się zdecydować ( każdy ma jakieś wady i zalety ). Im wiecej czytam forum tym jestem bardziej niezdecydowany. Chciałbym kupić coś uniwersalnego tak do 1800 PLN, co jest znacznie lepsze od kita i na co mozna wydac sensownie pieniazki.
    Na początku byłem zdecydowany na Sigme 18-50 f/2,8 ale naczytalem sie na forum ze nie jest taka wspaniala. Po za tym te 50 troche krotko takze wybor padł na Canona 17-85 ale tez zostal "objezdzony na forum". Wiem ze na forum jest duzo zwolenikow Tamrona 28-75 f/2,8 ale dla mnie przod troche za długi a nie ma sensu moim zdaniem uzywac Kita, Tamrona i jeszcze tele.
    Moze troche poczekac na jakas nowosc?
    Najbardziej zalezy mi na 3 rzeczach:
    - uniwersalny zakres
    - dobra ostrość
    - wierne odwzorowanie barw
    Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdz
    - uniwersalny zakres
    - dobra ostrość
    no i zeby jeszcze ladnie wygladal na body tak "profi"

dlaczego uwazasz ze "nie ma sensu uzywac kit'a"?? do szerokich katów jest naprawde ok.. ludzie sie naczytali roznych opinii i kazdy nowy posiadacz dSLR'a or razu wypala z pytaniem "co zamiast kita bo do bani jest" ..a to bzdura w moim mniemaniu ..kiedys mozesz go zmienic a na razie - patrz moja stopka .. na sigmie 18-50 f/2,8 mialem okazje troche pofocic i uwazam, ze to calkiem przyzwoite szklo.. pewnie, ze sa lepsze szkla ale cena rosnie nawet bardziej proporcjonalnie do jakosci
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 24-04-2006 o 22:22

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

(...)a nie ma sensu moim zdaniem uzywac Kita, Tamrona i jeszcze tele.
    Moim zdaniem kit + Tamron 28-75 to jest jedna z lepszych kombinacji na sam początek.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja bym się takze podłaczył! Przeczytałem forum i bardzo dużo opinii ale też nie mogę się zdecydować ( każdy ma jakieś wady i zalety ). Im wiecej czytam forum tym jestem bardziej niezdecydowany. Chciałbym kupić coś uniwersalnego tak do 1800 PLN, co jest znacznie lepsze od kita i na co mozna wydac sensownie pieniazki.
    Na początku byłem zdecydowany na Sigme 18-50 f/2,8 ale naczytalem sie na forum ze nie jest taka wspaniala. Po za tym te 50 troche krotko takze wybor padł na Canona 17-85 ale tez zostal "objezdzony na forum". Wiem ze na forum jest duzo zwolenikow Tamrona 28-75 f/2,8 ale dla mnie przod troche za długi a nie ma sensu moim zdaniem uzywac Kita, Tamrona i jeszcze tele.
    - uniwersalny zakres
    - dobra ostrość
    Poczekaj na nowosci. Szykuje sie sporo szkiel zaczynajacych sie od 16-18 mm. Nawet jesli ich nie kupisz to rusza w dol ceny starszych modeli.
    Ja bym na Twoim miejscu w zwiazku z poszukiwaniem bardzo uniwersalnego szkla (bedzie ciezko albo wrecz niemozliwie) popatrzyl tez na Sigme 17-70.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

- uniwersalny zakres
    - dobra ostrość
    Jeżeli robisz dużo zdjęć w plenerze (słońce, wycieczki, rodzina etc.) oraz z lampą i zależy Ci na uniwersalnym obiektywie, a przy tym nie jesteś entuzjastą wiecznego robienia testów na dystorsję i aberrację chromatyczną, oraz oglądasz zdjęcia na papierze foto w formacie góra 15*21, to Canon 17-85 jest IMHO dobrym rozwiązaniem. Ma szybki AF, jest solidnie zbudowany i ładnie wygląda podpięty do 350D ;-) . Od KIT-a lepszy nie jest w analogicznym zakresie ogniskowych, ale ma bardziej poręczny zakres. Oczywiście przed kupnem należy sprawdzić konkretny egzemplarz.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zdz zostaw kita i zafunduj sobie Tamrona 28-70/2.8. Za te pieniądze to bardzo rozsądna propozycja.
    Ja mam podobny zestaw jeżeli chodzi o zakres ogniskowych (17-40 + 24-70) i nie uważam aby to było bez sensu - wręcz przeciwnie.
    Ostatnio edytowane przez Robson01 ; 24-04-2006 o 22:54
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Panie tak to tylko w erze dobiora NIE MA szkieł uniwersalnych i zarazem bardzo dobrych. Fizycznie nie ma takiej mozliwosci zeby obiektyw 15-400 f1.5 ful wypas byl ostry tani lekki i ladny. Moze gdzies u ruskich znajdziesz cos od satelitow szpiegowskich A jak ci bardziej doswiadczeni koledzy daja madre rady to sie sluchaj bo wywalisz kupe kasy i nadal bedziesz nie zadowolony.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No to może jako użytkownik 17-85 powiem coś od siebie: szklo kiepskie w zakresie 17-30 (ostrość na narożach, dystorsje, winieta) ale dobre od 30-85. Ostry od pełnej dziury (w tym znaczeniu, że zmiana przesłony nie powoduje wzrostu ostrości). Stabilizacja - rzecz wielce przydatna i obecnie nie wyobrażam sobie focenia bez IS-a.
    Ogólnie idealny obiektyw jeśli komuś zależy na noszeniu tylko jednego obiektywu i jest gotowy na pewne kompromisy.

ps. odbitki ostatnio robiłem 40x60cm są bardzo OK (po lekkiej obróbce).
    Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
    Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Premol
    No to może jako użytkownik 17-85 powiem coś od siebie: szklo kiepskie w zakresie 17-30 (ostrość na narożach, dystorsje, winieta) ale dobre od 30-85. Ostry od pełnej dziury (w tym znaczeniu, że zmiana przesłony nie powoduje wzrostu ostrości). Stabilizacja - rzecz wielce przydatna i obecnie nie wyobrażam sobie focenia bez IS-a.
    Ogólnie idealny obiektyw jeśli komuś zależy na noszeniu tylko jednego obiektywu i jest gotowy na pewne kompromisy.

ps. odbitki ostatnio robiłem 40x60cm są bardzo OK (po lekkiej obróbce).
    Czyli można powiedzieć, że jest kiepski w najważniejszym zakresie ogniskowych (szeroki kąt). Jeżeli tak to wydaje mi się, że Tamron może być alternatywą do przemyślenia - o IS nie mówię bo jak dla mnie w tym zakresie można go sobię darować (prywatne spostrzeżenie) , tym bardziej że Tamron swoją jasnością dużo rekompensuje.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Czyli można powiedzieć, że jest kiepski w najważniejszym zakresie ogniskowych (szeroki kąt). Jeżeli tak to wydaje mi się, że Tamron może być alternatywą do przemyślenia - o IS nie mówię bo jak dla mnie w tym zakresie można go sobię darować (prywatne spostrzeżenie) , tym bardziej że Tamron swoją jasnością dużo rekompensuje.
    Dla mnie nie jest to najważaniejszy zakres. Ważne, że jest i że efekty nie są straszne (porównywalne z KITem). Tamron pracujący dla cropa od 45mm to dla mnie dużo za wąsko.
    Jedna tylko uwaga: jasny obiektyw na dla mnie tę wadę, że GO jest mała, często za mała i muszę przymykać tak czy owak obiektyw do np. f8.
    Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
    Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów