http://canon-board.info/showthread.php?t=10235 w tym wątku są fotki stron 1 i 3
http://canon-board.info/showthread.php?t=10235 w tym wątku są fotki stron 1 i 3
Czyli można powiedzieć, że jest kiepski w najważniejszym zakresie ogniskowych (szeroki kąt). Jeżeli tak to wydaje mi się, że Tamron może być alternatywą do przemyślenia - o IS nie mówię bo jak dla mnie w tym zakresie można go sobię darować (prywatne spostrzeżenie) , tym bardziej że Tamron swoją jasnością dużo rekompensuje.Zamieszczone przez Premol
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Wg mnie Twoje problemy z ostrością zostały tam już wystarczająco zidentyfikowane.Zamieszczone przez 1507
Nakłada się więc na nie kilka spraw:
- czynnki ludzki czyli Twoje błędy (choćby np. czas 1/60 przy zdjęciach z ręki i ogniskowych rzędu 100-135mm),
- kiepski autofokus Sigmy,
- słabości optyki tego obiektywu we współpracy z matrycą,
- filtr UV (przypuszczajnie kiepskiej jakości),
- oglądanie zdjęć w skali 1:1 na monitorze.
Wydaje mi się, że kupno Canona 17-85 lub Tamrona 28-75 w znacznej części rozwiąże Twoje problemy.
Do tego nie używaj kiepskich filtrów oraz nie oglądaj zdjęć na monitorze w skali 1:1 i powinieneś być zadowolony.
W testach na optyczne.pl w zakresie 17-30 ten obiektyw wypada tak samo jak kit. A kit w tym zakresie jest ponoć w miarę dobry. Dziwne.Zamieszczone przez Premol
Zależy, z czym porównasz. Jak z 17-40 to jest kiepski (były testy porównawcze), ale na 17-40 fotki z ogniskową 70 nie zrobisz :-) . Poza tym ta "kiepskość" wyjdzie pewnie na bardzo dużych powiększeniach.Zamieszczone przez Robson01
Miałem ten obiektyw ( Sigmę ) , wymieniłem na wzmiankowanego Tamrona - powody takie jak powyżej , może dodałbym jeszcze paskudne CA i ogólną ciemnotę - aby uzyskać zadowalającą ostrość trzeba domknąć co najmniej 1 przesłonę , a to już daje f/8 przy 135 mm - porażka ...Zamieszczone przez gwozdzt
Dla mnie nie jest to najważaniejszy zakres. Ważne, że jest i że efekty nie są straszne (porównywalne z KITem). Tamron pracujący dla cropa od 45mm to dla mnie dużo za wąsko.Zamieszczone przez Robson01
Jedna tylko uwaga: jasny obiektyw na dla mnie tę wadę, że GO jest mała, często za mała i muszę przymykać tak czy owak obiektyw do np. f8.
Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam
!7-85 IS USM do jest dobry obiektyw dla normalnego fotografa, który robi zwykłe zdjęcia i nie podnieca się niuansami o których by nie miał pojęcia gdyby nie czytał takiego forum jak to. Uniwersalność, praktyczność i niezawodność to podstawowe cechy dla amatora, IS bardzo praktyczna sprawa dla kogoś kto nie zawsze całkowicie świadomie foci i czasem zapomni o wzajemnej korelacji czasu i ogniskowej. Pewnie ma długo służyć i dlatego polecam bo to szkło jest zaprojektowane na lata. Jak na przedział cenowy bardzo solidne. Miałem kiedyś takie, sprawdzałem na kilku korpusach i zero problemów z AF. Ostrość zawsze w punkt, czego nie mogę powiedzieć o np. Sigmach. Niestety jedną mam... Konkluzja taka, jak za 1800 to bierz, ale niech Ci dorzucą osłonkę przeciwodblaskowąI jak masz robić z kiepskim filtrem UV to zdecydowanie lepiej robić bez filtrów. Taka Hoya HMC to minimum, bo na zwykłą też szkoda kasy.
FOTOINKWIZYTOR
Z niczym nie porównywałem odpowiadałem tylko Premolowi na jego zarzut co do jakości tego szkła w zakresie 17-30.Zamieszczone przez tomalxx
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Wielu na tym forum chciałoby mieć tak "wadliwe" obiektywy. Zawsze łatwiej przymknąć jasny obiektyw, niestety odwrotnie (z ciemnego zrobić jasny) nic się nie da zrobić. Do wielu rodzajów fotografii nadają się niestety tylko jasne szkła, natomiast tak przymknięte (f8 i jeszcze bardziej) to przede wszystkim do krajobrazu.Zamieszczone przez Premol
Canon
koledzy nadal nie wiem na co wydać kase tamrn czy canon chcę focić rodinką w domu i na spacerze zdjęcia w kościele wyprawy z rodziną do zoo itp czasem krajobrazik, qrwa no sam nie wiem pomóżcie bardziej bo oszaleję