Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: wyświetlacz na górze vs wyświetlacz na tylnej ściance

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie wyświetlacz na górze vs wyświetlacz na tylnej ściance

Podczas testów i dyskusji zaciekawiło mnie uznawanie za jedną z wad aparatu brak górnego wyświetlacza i umieszczenie go na tylnej ściance aparatu (dla niewtajemniczonych dodam że chodzi o 350 lub 400 choć tam jest to odrobinę inaczej rozwiązane).
    Miałem okazję się przekonać co dla mnie jest lepszym rozwiązaniem (wybrałem się na sesyjkę z kolegi Nikonem d200)

Podczas wykonywania zdjęć żeby dbać o kręgosłup aparat mam na statywie przeważnie na wysokości oczu. Żeby w takiej pozycji zobaczyć coś na wyświetlaczu w d200 musiałbym albo nosić ze sobą stołek albo za każdym razem obniżać statyw lub przekręcać głowicę.

Jakie jest miejsce w aparacie na które najcześciej patrzymy podczas wykonywania zdjęć? Nie wiem jak inni ale ja najczęsciej patrzę w wizjer :-D i na tylną ściankę - po zrobieniu zdjęcia bardzo często sprawdzam histogram (nawet przy wydawałoby się niezmiennym oświetleniu) i czy przypadkiem nie pogubiłem się z kadrowaniem.

Inaczej było w lustrzankach analogowych - tam na tylną ściankę patrzyło się po to żeby zobaczyć jaki film jest założony (w sumie to dalej się patrzy), i nic innego ciekawego tam nie było.
    Przy lustrzankach cyfrowych chyba coś się zmieniło.
    Umieszczenie ekranu LCD w moim przypadku przyczyniło się do zmiany używania aparatu. Po zakupie 350 najbardziej zadowoloną częścią mojego ciała są plecy - nareszcie mam możliwość ustawienia statywu tak że nie muszę się schylać do wizjera albo stawać na palcach żeby zobaczyć co jest na wyświetlaczu (odrobinę przesadzam ) Najbardziej wkurzyło mnie w 200d to że siedząc za statywem i czekając na ptaszki, musiałem ustawić aparat ze statywem tak że po niecałej godzinie plecy boleśnie zaprotestowały patrząc w wizjer byłem mocno przygięty do ziemi aby móc kontrolować wyświetlacz na górze (przecież nie bedę za każdym razem wstawał).
    Oczywiście zawsze można przestawiać głowicę i przechylać aparat - ale gdy zamontowany jest ciężki obiektyw - do najłatwiejszych to nie należy. NIe wspomnę o konieczności ponownego kadrowania.

Dla mnie umieszczenie wyświetlacza na tylnej ściance korpusu to w przypadku np. 350 idealne rozwiązanie.

No i ciekaw jestem opinii towarzystwa - wada to czy zaleta.
    Bo szczerze powiedziawszy fotografując d200 czułem się trochę jak małpa na sznurku kiwając głową w górę i w dół (histogram ustawienia) - znów dla lepszego efektu ciut przesadziłem

Zamierzam w przyszłości kupić następcę 30D, ale po doświadczeniach z "górnowyświetlaczowym" d200 znów będę musiał coś zakombinować by plecy nie krzyczały
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie rozpatrywał bym tego w kategorii wad i zalet, bo to kwestia indywidualnych preferencji i upodobań. W cyfrze mam wyświetlacz z tyłu, z kliszakach na górze i nie robi mi to większej różnicy, choć przy puszce ustawionej na wysokim statywie (~180 cm i więcej - na moją miarę) wyświetlacz z tyłu rzeczywiście jest ciut wygodniejszy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie rozpatrywał bym tego w kategorii wad i zalet, bo to kwestia indywidualnych preferencji i upodobań.

ja też nie rozpatruję tego w kategorii wad i zalet - to czasopisma fotograficzne robią ludziom wodę z mózgu.

Przy makro przydaje się wyświetlacz na górze ale fotografowanie makro to i tak w wielu przypadkach wymaga tak niewyobrażalnie dziwnych pozycji że po dłuższej sesji makro i tak każdy mięsień przeżywa katusze. No chyba że kadr pozwala na położenie się na ziemi - wtedy łatwiej.

Domyślnie

Najlepiej by było, gdyby istniała możliwość wyświetlenia informacji dotyczących ekspozycji na tylnym ekranie nawet, jeśli aparat dysponuje górnym wyświetlaczem. Wówczas i wilk będzie syty i owca skonsumowana.

Osobiście nie wziąłbym aparatu bez górnego wyświetlacza do ręki. Przy zdjęciach z puszką 40cm nad ziemią już wystarczająco zabawy mam z kadrowaniem i nie wyobrażam sobie takich samych zabaw przy zmienianiu parametrów naświetlania. Jak napisał MacGyver - to kwestia indywidualnych preferencji.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Najlepiej by było, gdyby istniała możliwość wyświetlenia informacji dotyczących ekspozycji na tylnym ekranie nawet, jeśli aparat dysponuje górnym wyświetlaczem. Wówczas i wilk będzie syty i owca skonsumowana...
    owca chyba cała... :-) ale to naprawdę genialny pomysł!
    W zalezności od potrzeb i pozycji pracy przełączałoby się wyświetlanie parametrów pomiędzy górnym tradycyjnym wyswietlaczem monokrystalicznym, a tylnym LCD.
    Przykładowo w takim 30D pomimo istnienia górnego monowyświetlacza nie widzę technicznych przeszkód aby parametry można było wyświetlić również na tylnym LCD. IMHO byłaby to raptem drobna zmiana softwarowa polegająca na implementacji części softu z 400D :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Najlepiej by było, gdyby istniała możliwość wyświetlenia informacji dotyczących ekspozycji na tylnym ekranie nawet, jeśli aparat dysponuje górnym wyświetlaczem..
    Prosisz i masz:

Załącznik 2419
    http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/page6.asp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

i gorny i tylni jest o kant d... jak sie pracuje nisko na statywie z kadrami pionowymi

ale przy pracy w poziomie bezdyskusyjnie gorny wyswietlacz. chociaz moze mlodszym i mniejszym grubasom ode mnie jest latwiej sleczec w pozycji zbieracza ryzu
    www albo tez flickr

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale przy pracy w poziomie bezdyskusyjnie gorny wyswietlacz. chociaz moze mlodszym i mniejszym grubasom ode mnie jest latwiej sleczec w pozycji zbieracza ryzu
    Hmmm według mnie to właśnie górny wyświetlacz wymusza pozycję zbieracza ryżu (cały czas mówię o pracy ze statywem bo z ręki to czy opuszczę aparat poniżej linii oczy czy nie to żadna różnica)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Hmmm według mnie to właśnie górny wyświetlacz wymusza pozycję zbieracza ryżu (cały czas mówię o pracy ze statywem bo z ręki to czy opuszczę aparat poniżej linii oczy czy nie to żadna różnica)
    nie wiem jak focisz ze statywu, ale musisz to robic w jakis wyjatkowo ciekawy sposob, ze mniej wysilku wymaga obejrzenie tylnej scianki niz gory aparatu. jedyna sytuacja jaka potrafie sobie wyobrazic to odwrocona kolumna i aparat przy do gory nogami. przy normalnym ulozeniu nijak nie wychodzi mi, ze gorny panel jest mniej wygodny
    www albo tez flickr

Miasto
    kielce

Domyślnie

normalnie stoję wyprostowany (lub siedzę wyprostowany) a satyw jest wyciągnięty w taki sposób że wizjer aparatu mam na wysokości uczu
    chyba że coś źle robię???
    dla mnie tył aparatu (np. canon 350 bo w innych może jest inaczej) to strona przeciwna do tej do której mocuje się obiektyw. to ta strona na której umieszczony został wyświetlacz LCD i większość przycisków
    dla dalszego wyjasnienia - góra aparatu to ta strona na której znajduje się stopka gdo mocowania lampy błyskowej
    dół aparatu to ta strona gdzie znajduje się dziurka z gwintem do mocowania stopki statywowej
    przód aparatu tam znajduje się dziura w którą mocuje się obiektyw.

boki mają w tych rozważaniach mniejsze znaczenie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów