Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: wyświetlacz na górze vs wyświetlacz na tylnej ściance

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no to by sie zgadzalo. tyle ze ja nigdy nie wyciagam glowicy do poziomu oczu. szkoda psuc zdjecia dndaniem statywu
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to by sie zgadzalo. tyle ze ja nigdy nie wyciagam glowicy do poziomu oczu. szkoda psuc zdjecia dndaniem statywu
    to sobie trzeba wyższy trójnóg kupic a nie bedzie trzeba kolumny wysuwac i tracic przez to stabolnosci

ja sie przyzwyczaiłem u góry bo całę zycie robiłem kliszakami od Smien Zorek przez Zenitha po Canona i Leice, a że tak powiem 30D to moja pierwsza cyfra wiec nie miałem kiedy sie przestawic.
    raz miałem 350 w reku to sie odnaleźć nie mogłem
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 26-01-2007 o 15:16
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    to sobie trzeba wyższy trójnóg kupic a nie bedzie trzeba kolumny wysuwac i tracic przez to stabolnosci
    wiesz co... na plaskim terenie na Sherpie 600 musza oczna 10D laduje mi na wysokosci brody. i tak na oko, to idealna wysokosc do pracy. natomiast w terenie dosc czesto pracuje z pozycja nizsza, bo przy nierownosciach nierzadko nie da sie inaczej. tutaj z kolei zamiast wyciagac glowice raczej zakladam celownik katowy i patrze od gory. pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale jakos tak glowice wyciagam rzadko.

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ale ja wysoki nie jestem zbytnio i nie musze wyciągać kolumny (albo to statyw wysoki jest ).
    (...)
    W tym przypadku wyświetlacz na górnym panelu byłby mniej wygodny - musiałbym wstawać a po co kiedy lepiej siedzieć niż stać a najlepiej to leżeć
    ten przyklad w zasadzie pokazuje, ze wyswietlacz z tylu daje dodatkowe mozliwosci. tez mi sie zdarza w takich sytuacjach focic (siedzisz, czekasz az sie cos zmieni) i zdecydowanie duzo wygodniej byloby nie podnosic d* za kazdym razem w tych przypadkach wyswietlanie parametrow na LSD z tylu jest lepsze

Cytat Zamieszczone przez scanus
    Wszystko zależy od tego jaki masz statyw - są takie, które stabilnie trzymają sprzęt (nawet z duuużymi obiektywami) na wysokości 170 cm.

Zgodnie z tą filozofią monopody to dopiero muszą trząść!
    ten sam statyw jest zawsze mniej stabilny po wyciagnieciu glowicy niz bez wyciagniecia. dokladnie to napisalem. jesli przeczytales cos innego to nie win mnie za to

a monopody, owszem, uwazam za mniej stabilne niz statywy. aczkolwiek, jesli juz przy tym jestesmy, o tym rowniez nic nie pisalem
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-01-2007 o 15:30
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

tutaj z kolei zamiast wyciagac glowice raczej zakladam celownik katowy i patrze od gory.

aaaa bo ty masz celownik kątowy
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    aaaa bo ty masz celownik kątowy
    no mam. ale nie uzywam tak czesto. to cus zmniejsza wyraznie pole widzenia, wiec na malej matowce APS-C zdecydowanie nie powino sie naduzywac, bo koniec koncow g... widac
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj Akustyk! Jak trzeba do poziomu oczu to trzeba ... a wysunięcie kolumny nie jest równoznaczne z psuciem zdjęć. Chyba, że ktoś jest zdolny. ??:

Tylny wyświetlacz jest bardzo cenna rzeczą... i górny też. Wiem co piszę. Może właśnie dlatego korpusy profi mają oba (poza kolorowym oczywiście).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    Oj Akustyk! Jak trzeba do poziomu oczu to trzeba ... a wysunięcie kolumny nie jest równoznaczne z psuciem zdjęć. Chyba, że ktoś jest zdolny. ??:
    albo po prostu wieje wiatr. co sie nawet czesto zdarza przy foceniu na dworze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

ale ja wysoki nie jestem zbytnio i nie musze wyciągać kolumny (albo to statyw wysoki jest ).
    W sumie to na stojąco problem jest mniej dolegliwy niż podczas siedzenia.

Podczas fotografownia boćków gdzie miałem wszytsko ustawione na gniazdo siedziałem sobie za statywem z wężykiem w łapie jak kiepski z piwem na kanapie i obserwowałem co robią boćki. Musiałem jedynie kontrolować czas naświetlania bo robiło się coraz ciemniej (ogniskowa stała, przysłona stała, iso stałe a czas się zmienia) musiałem kontrolować kiedy światło będzie na tyle słabe że będę musiał zwiększyć ISO lub podjąć inne bardziej radykalne kroki ) wtedy doceniłem bardzo bardzo wyświetlacz na tylnej ściance aparatu. Nie patrzyłem w wizjer bo i po co, podglądu zdjęć nie musiąłem robić - ot co kilka ujęć rzut oka na histogram. W tym przypadku wyświetlacz na górnym panelu byłby mniej wygodny - musiałbym wstawać a po co kiedy lepiej siedzieć niż stać a najlepiej to leżeć
    coż leniwy bywam bardzo

oczywiście gdybym musiał (czasami jeszcze używam analoga i muszę) to jakoś bym sobie inaczej pracę zorganizował
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie, Akustyk! Piętrzysz trudności.
    Nie wiesz kto ile ma wzrostu i czy siedzi czy stoi a wyrokujesz.

Wszystko zależy od tego jaki masz statyw - są takie, które stabilnie trzymają sprzęt (nawet z duuużymi obiektywami) na wysokości 170 cm.

Zgodnie z tą filozofią monopody to dopiero muszą trząść!

Uprawnienia umieszczania postów