Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: wyświetlacz na górze vs wyświetlacz na tylnej ściance

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie, Akustyk! Piętrzysz trudności.
    Nie wiesz kto ile ma wzrostu i czy siedzi czy stoi a wyrokujesz.

Wszystko zależy od tego jaki masz statyw - są takie, które stabilnie trzymają sprzęt (nawet z duuużymi obiektywami) na wysokości 170 cm.

Zgodnie z tą filozofią monopody to dopiero muszą trząść!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    to sobie trzeba wyższy trójnóg kupic a nie bedzie trzeba kolumny wysuwac i tracic przez to stabolnosci
    wiesz co... na plaskim terenie na Sherpie 600 musza oczna 10D laduje mi na wysokosci brody. i tak na oko, to idealna wysokosc do pracy. natomiast w terenie dosc czesto pracuje z pozycja nizsza, bo przy nierownosciach nierzadko nie da sie inaczej. tutaj z kolei zamiast wyciagac glowice raczej zakladam celownik katowy i patrze od gory. pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale jakos tak glowice wyciagam rzadko.

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ale ja wysoki nie jestem zbytnio i nie musze wyciągać kolumny (albo to statyw wysoki jest ).
    (...)
    W tym przypadku wyświetlacz na górnym panelu byłby mniej wygodny - musiałbym wstawać a po co kiedy lepiej siedzieć niż stać a najlepiej to leżeć
    ten przyklad w zasadzie pokazuje, ze wyswietlacz z tylu daje dodatkowe mozliwosci. tez mi sie zdarza w takich sytuacjach focic (siedzisz, czekasz az sie cos zmieni) i zdecydowanie duzo wygodniej byloby nie podnosic d* za kazdym razem w tych przypadkach wyswietlanie parametrow na LSD z tylu jest lepsze

Cytat Zamieszczone przez scanus
    Wszystko zależy od tego jaki masz statyw - są takie, które stabilnie trzymają sprzęt (nawet z duuużymi obiektywami) na wysokości 170 cm.

Zgodnie z tą filozofią monopody to dopiero muszą trząść!
    ten sam statyw jest zawsze mniej stabilny po wyciagnieciu glowicy niz bez wyciagniecia. dokladnie to napisalem. jesli przeczytales cos innego to nie win mnie za to

a monopody, owszem, uwazam za mniej stabilne niz statywy. aczkolwiek, jesli juz przy tym jestesmy, o tym rowniez nic nie pisalem
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-01-2007 o 15:30
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tutaj z kolei zamiast wyciagac glowice raczej zakladam celownik katowy i patrze od gory.

aaaa bo ty masz celownik kątowy
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    aaaa bo ty masz celownik kątowy
    no mam. ale nie uzywam tak czesto. to cus zmniejsza wyraznie pole widzenia, wiec na malej matowce APS-C zdecydowanie nie powino sie naduzywac, bo koniec koncow g... widac
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to by sie zgadzalo. tyle ze ja nigdy nie wyciagam glowicy do poziomu oczu. szkoda psuc zdjecia dndaniem statywu
    Oj Akustyk! Jak trzeba do poziomu oczu to trzeba ... a wysunięcie kolumny nie jest równoznaczne z psuciem zdjęć. Chyba, że ktoś jest zdolny. ??:

Tylny wyświetlacz jest bardzo cenna rzeczą... i górny też. Wiem co piszę. Może właśnie dlatego korpusy profi mają oba (poza kolorowym oczywiście).

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Ja preferuję wyświetlacz górny. W moim przypadku to kwestia wieloletniego przyzwyczajenia. Gdy miałem kiedyś w rękach 300D czegoś mi brakowało z prawej strony pryzmatu Co do pracy z aparatem na statywie - nie mam z tym problemu, ale to chyba dzięki prawie 2 m wzrostu. W jednym z aparatów analogowych jest rozwiązanie kompromisowe wobec górnego i tylnego położenia wyświetlacza. Chodzi mi tu o analogowego pentaxa MZ-S. W nim co prawda wyświetlacz jest na górnej części body, ale ta część korpusu jest nachylona pod kątem ku tyłowi, tak więc nawet na w miarę wysoko wysuniętym statywie nadal widać wskazania wyświetlacza. Całkiem niegłupie rozwiązanie.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    Oj Akustyk! Jak trzeba do poziomu oczu to trzeba ... a wysunięcie kolumny nie jest równoznaczne z psuciem zdjęć. Chyba, że ktoś jest zdolny. ??:
    albo po prostu wieje wiatr. co sie nawet czesto zdarza przy foceniu na dworze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mysle ze jak juz dorzuca kadrowanie na LCD to i obracany bedzie

Czy beda na nim parametry... nie wiadomo.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Najlepiej by było, gdyby istniała możliwość wyświetlenia informacji dotyczących ekspozycji na tylnym ekranie nawet, jeśli aparat dysponuje górnym wyświetlaczem..
    Prosisz i masz:

Załącznik 2419
    http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/page6.asp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów