Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: [shady] Moje "pstryki"

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shady Zobacz posta
    ... złowrogie spojrzenie hehe no coś w tym jest. Obróbka, właśnie nie było żadnej obróbki jeszcze, ale to jest nieuniknione, moim zdaniem czegoś właśnie brakuję, czy to może kontrast? a może trochę jasności? Niestety oglądam je na wyświetlaczu laptopa, więc mi trochę trudno to stwierdzić bo pod różnym kątem jest inaczej Co do ostrości..hmm wydają mi się całkiem ostre, szczególnie te robione 85mm f/1.8 ale to dopiero widać na oryginałach... ale cholera wie, może zamieszcze jakiegoś cropa do oceny ostrości...

Pozdr.
    Jak nie bylo obróbki to po co wystawiasz się na strzały takich złośliwców jak ja - co się nie znają a komentują

Przede wszystkim moim zdaniem brakuje nasycenia - kolory sa takie troche mdłe - trzeba by je troszkę podciągnąć, co do ostrości może trochę niejasno napisałem - chodzi mi o to że faktycznie znajdzie się punkt gdzie jest ostro (nawet za bardzo !!) - chodzi mi o skórę i jej fakturę - modelka nie ma gładkiej skóry i to niestety bardzo widać - zwłaszcza że głębia ostrości jest bardzo płytka i to co jest ostre powinno być "dopracowane" - stąd moja uwaga o podkładzie i pudrze czy jak tam się nazywają te tapety Teraz jest tak:
    nieostro....ostro za bardzo (bo rzucają się w oczy niedoskonałości)...nieostro
    - do tego nieostrość zaczyna się za późno i kończy za wcześnie (IMHO powinna być mniejsza przysłona żeby zrobić głębię większą), nie wiem czy stosowałeś jakieś oświetlenie ale tego nie widac - zwłaszcza ostatnie i odblaski w okularach zupełnie nie pasują

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

shady
    Guest

Domyślnie

tutaj ten crop 1:1 z 85mm

Pozdr.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

tutaj ten crop 1:1 z 85mm

Pozdr.
    Jest ostre - ale patrz wyżej o co mi chodziło..
    I jeszcze jedno - czym zmniejszasz do www i konwertujesz z RAW? może kompresor jest cienki?

Pozdr
    Artur

shady
    Guest

Domyślnie

no wiem że te odblaski to ostra lipa, ale moze uda mi się coś z nimi zrobić jakiś blur moze A owe odblaski to mój home made softbox hehe muszę zmienić materiał na inny, a najlepiej kupić prof. softbox'a i jakiegos flasha do tego... jest to nieuniknione widząc efekty...
    No fakt co do ostrości się nie zrozumieliśmy... ale myślę, że te wszelkie niedoskonałości fajnie usunie plugin Kodaka do PS, który mnie ostatnio bardzo mile zaskakuje...

Pozdr.

Początki nałogu

Domyślnie

wg mnie problem tkwi w tym że te zdjęcia są po prostu nieciekawe.Przeglądnąłem całą galerię i zostawiłbym może 3 fotki.

shady
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Jest ostre - ale patrz wyżej o co mi chodziło..
    I jeszcze jedno - czym zmniejszasz do www i konwertujesz z RAW? może kompresor jest cienki?

Pozdr
    Artur
    Tak na pewno zmasakrowałem je troche a może nawet bardziej zmniejszaniem...
    Otóż z RAW, wywolalem do normalnych rozmiarów, poźniej je potraktowałem takim programem z tej strony http://www.photofiltre.com wydaje mi się ze on je troche niszczy przy resamplowaniu a pozniej jeszcze byc moze niepotrzebnie sharpen.. ale fajną ma opcję dodawania ramek

Pozdr.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

no wiem że te odblaski to ostra lipa, ale moze uda mi się coś z nimi zrobić jakiś blur moze A owe odblaski to mój home made softbox hehe muszę zmienić materiał na inny, a najlepiej kupić prof. softbox'a i jakiegos flasha do tego... jest to nieuniknione widząc efekty...
    No fakt co do ostrości się nie zrozumieliśmy... ale myślę, że te wszelkie niedoskonałości fajnie usunie plugin Kodaka do PS, który mnie ostatnio bardzo mile zaskakuje...

Pozdr.
    Tylko żeby plastik nie wyszedł..
    IMHO jak już "się poświęcasz" i bawisz się w blendy, softboxy i inne takie plus pozowanie to lepiej dopracować te szczegoły PRZED zrobieniem zdjęcia niż potem w postprocessingu bo oszczędzi to masę czasu itp.. jest takie forum - http://www.forum.promodels.pl/ - polecam poczytać na te tematy - dużo ciekawych rzeczy.. Co innego jak robisz takie zdjęcia jak ja - czysto rodzinne, jakies spacery itp.. pstrykasz portret z zastanym światłem ew. z dopaleniem lampą itp... gdzie nie masz wpływu na pewne rzeczy - ale jak bawisz się w studio to warto poswięcić pare minut na przygotowania - oszczędzają czas który musisz poświęcić potem na obróbkę..

Pozdr
    Artur

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów