Witajcie..
Oto kilka moich fotek...
Może na razie tyle![]()
Pozdrawiam i czekam na opinie.
Witajcie..
Oto kilka moich fotek...
Może na razie tyle![]()
Pozdrawiam i czekam na opinie.
Ostatnio edytowane przez shady ; 12-02-2007 o 14:55
jakim szkiełkiem robione?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
#1 i #2 - Canon EF 50mm f/1.8 II
#3 i #4 - Canon EF 90-300/4,5-5,6
#5, #6, #7, #8, #9, #10- Canon EF 50mm f/1.8 II
Pozdr.
![]()
Ostatnio edytowane przez shady ; 25-01-2007 o 23:24
1,2,5 jestem na TAK
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
No to zaczynamy...
1: Wyraz Twarzy modelki mnie nie przekonuje tak samo jak sposób ułożenia jej głowy. Policzek dosyć mocno przyciska do podłoża, wyglada to nienaturalnie. Zmarszczone czoło nie za dobrze wygląda na fotach... Jestem na NIE.
2:Tak samo jak powyżej - ten przyciśnięty policzek. Włosy spływające w bezładzie na twarz. Nieuporządkowanie w kadrze. Lepiej niż poprzednio, lecz to jeszcze nie to... Strasznie ciasny kadr.
3:Moge przypuszczać, że strzelając foty w tak ciasnym kadre próbowałeś skupić sie na oczach.. Niestety prócz tych oczu nic więcej mi ta fota nie przedstawia. Cisany kadr, jak dla mnie za ciasno zbyt wiele poobcinanych elementów.
4:Takie kadry mi się już bardziej podobają... Modelka ma dużo przestrzeni w kierunku w którym patrzy. Lecz znowu duża oniskowa i ciasno... Fotki idelnie nadające się do albumu ze zdjęciami... Chociaż mi by było wstyd coś takiego pokazywać...
5:Znowu oczy... Już mnie głowa boli... Cudowną masz modelkę.. Ale niestety nic konkretnego prócz oczu i ciasnych kadrów nie przedstawiasz.. Tak jak powyżej... Choć w B&W lepiej to jakos wszystko wygląda...
6: Po prostu kawałek drzewa... Po prostu pstryk. Wieje nudą kolory wyprane.
7, 8, 9, 10 - Już trochę lepiej.. Ale wolałbym widzieć takie fotki w mniejszej ogniskowej, na szeszym szkle. Nie za dobrze wyglądają fotografie przyrody w takim wąski kącie. Kolorki można by odrobinke podkręcić, kontrastu nadać. Nic konkretnego nie przedstawiają. Ot tak sobie stoi budynek i obok zachdzące słońce...
Pracuj nadal, pstrykaj ile wlezie. I nie zniechęcaj się... To że podałem tutaj Ci na talerzu to, co mi się nie podoba, nie oznacza, że fotki są tragiczne. Potraktuj to jako wskazówki choc nie musisz... Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez venomer ; 26-01-2007 o 10:43
Moje skromne portfolio.
Mój fecebook'owy profil
""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""
Nie zniechęcam się, ja też jestem bardzo surowy dla swoich fotek, większość mi się po prostu nie podoba, ale nie zawsze jestem w stanie jasno określić w czym problemPracuj nadal, pstrykaj ile wlezie. I nie zniechęcaj się... To że podałem tutaj Ci na talerzu to, co mi się nie podoba, nie oznacza, że fotki są tragiczne. Potraktuj to jako wskazówki choc nie musisz... PozdrawiamNa razie jestem na etapie wyczuwania aparatu i określenia jakie szkło kupić, bo na razie nie wiem czy będzie to jakaś dłuższa skałka czy może jakiś zoomik np.100-300. Generalnie najbardziej kręcą mnie portrety, ludzie a nie pstrykanie jakiś tam robaczków, kwiatków czy widoków
dlatego skłaniam się ku
dobremu szkłu do portretu, mam w tej chwili pożyczone Canona 90-300 ale liche jest, jak na razie nieźle sprawdza się 50mm f1.8, dobry nabytek
Pozdr.
Kuba
faworyci 4 za kadr i 5. Przy 4 popracowałbym nad kontrastem, czegoś mi tam brakuje. Generalnie portrety ok. kadry 11 i 12 średnie, reszta nie wpadła mi w oko.
- 1 ok, chociaz blizna świeci top bym ją wymazał no i co w 1 i 2 troche za żółte.
- 3, 4 i 5 nie wiem cięcia zupełnie mi nie odpowiadają.. może 5 najlepsze z tych 3
- 6 to bym sobie odpuścił
- 7 kadr zwykły, mało szczegółów u dołu kadru
- 8 nieostre, 9 chyba też albo ostośc na nieskończoność
- 10 ciemne
11 zrobiłbym to tak -2 naświetlenia, to i jedno z +2EV i złożył to, bo oprócz budynku nic nie widać, a jakbyś mocniej naświetlił, żeby wydobyć resztę szczegółów to by sie wypalił budynek
- 13 się nie wypowiadam
-14 byłoby ok, gdyby nie wypał ręki.. ale kadr poza itd. OK
Ja tam akurat lubię ciasne modelki.... tfu, ciasne kadry przy fotografii modelek![]()
ale od poczatku.
1. Policzek faktycznie rozpłaszczony, choć nie aż tak bardzo, ujdzie. Jeśli cokolwiek dotykałbym tu PS'em to zrobić to na cz-b i to oparcie, na którym trzyma głowę, siakoś zakleił na jednolity kolorna drugim to samo, choć na drugim ciekawsze oczy przez wyraźne bliki światła.
3. Jak napisałem, lubię ciasne, ale to już przesada. Zdecydowana przesada... i znowu warto zrobić cz-b, bo ani oświetlenie, ani kolorystyka zdjęcia nie są ładne.
4. Już lepiej, choć znowu zbyt ciasnoŁadna GO, choć psuje efekt ta paskudna kompresja, ale cóż, pewnych rzeczy się nie przeskoczy.
5. Ciekawe, ciekawe.... choć ja nie jestem raczej zwolennikiem zaglądania ludziom do nosa, a oczy bardziej na środek powinny patrzeć (tzn nie być skierowane w kierunku kącików oka, a już na pewno nie dalszych kącików, bo zamiast źrenicy jest samo białko). Ale zdecydowanie moim zdaniem najkorzystniejszy portret
6. Brzózka nad wodą. Ot i cały komentarz.
Pozostałe: pozwól, że nie skomentuję.... ja wiem, że każdy musi przejść przez etap fotografowania zachodów słońca, ale.... nie każdy musi chcieć to oglądać. Dobra, jeden komentarz: zabierz horyzont ze środka, a słoneczko tym bardziej. Zwymiotować idzie, klasyka kiczu (no offence), najlepsze chyba 7-ka, bo drzewa na 1 planie trochę zasłaniają centralność kadru, a słoneczko w odpowiednim miejscu.
Canon jakiś tam, bo lubię
Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.
Moje www
Zobacz mnie na GoldenLine...
...i na LinkedIn