Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Skutecznosc Servo i OneShot

Piotrek
    Guest

Domyślnie Skutecznosc Servo i OneShot

Witam!

Czy normalną rzeczą jest, że w statycznej "sytuacji" AF w 20D jest bardziej precyzyjny w trybie OneShot niz Servo? Szkło 70-200/2.8L.
    Pytam, gdyż przesiadłem się z Sigmy 70-200/2.8 i mam problemy z ostrością w trybie Servo. W porównaniu do Sigmy wychodzi mi teraz na L-ce znacznie mniej trafionych. Zrobiłem więc mały "test" z butelką piwa i wychodzi mi, ze w trybie Servo zdjecia sa po prostu nie ostre. W OneShot jest OK. Czy to normalne (bo np. Servo nie tego służy)?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A możesz szczegółowo opisać jak przeprowadziłeś te testy?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Dziękuję za zainteresowanie.

Test to za wiele powiedziane, dlatego pisałem o "teście". Po prostu postawiłem pod lampką butelkę i zrobiłem na 200/2.8 parę zdjęć z OneShot i parę w Servo. Przed każdym zdjęciem przekręcałem pierścień ostrości w rózne pozycje. No i wszystki zdjęcia robione w OneShot są ostre, a połowa w Servo nie.

Przykład zdjęcia w OneShot (wycinek):
    http://83.16.141.166/butelka_oneshot.jpg

Przykład zdjęcia w AI Servo:
    http://83.16.141.166/butelka_servo.jpg

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Servo służy do robienia zdjęć obiektów poruszających się. W uogólnieniu można powiedzieć, że aparat analizuje prędkość poruszającego się obiektu. Następnie ustala, w które miejsce należy ustawić ostrość podczas robienia zdjęcia. Należy zauważyć, że między ostatnim pomiarem AF a zrobieniem zdjęcia jest krótka przerwa na podniesienie lustra i migawki. To właśnie ten krótki czas bierze aparat pod uwagę przy przewidywaniu, gdzie będzie obiekt za ten ułamek sekundy.
    Czy zdjęcia robiłeś z ręki?
    Być może lekkie ruchy ciała aparat odczytał jako ruch obiektu i "wyprzedził" miejsce ostrości.
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 26-01-2007 o 00:11

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Servo służy do robienia zdjęć obiektów poruszających się.
    Ja kumam do czego słuzy Servo. Może jednak zacznę od początku.
    Pojawił mi sie taki "śmieszny" problem, z którym nie potrafie sobie poradzić. Robię głównie sport, z ponad 1.5 roku uzywalem do tego Sigmy 70-200/2,8 i było w miarę ok. Zmieniłem jednak obiektyw na L'ke i ku mojemu zdumieniu znaczna większkość zdjęć z jednego meczu jest nieostra. Fakt, że jak już trafi AF gdzie trzeba, to zdjęcie jest super - ostre i soczyste. W porównaniu do Sigmy. Ale niestety rzadko to się zdarza.
    Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że to "wina" szybkiego AF'a. Tzn. że wystarczy, że na ułamek sekundy zawodnik wyjedzie mi z centralnego punktu i AF szybciutko zaczyna ostrzyć gdzie indziej, ja naciskam na spust i ... pudło.

No to pomyślałem - trzeba ćwiczyć technikę. Poszperałem po necie i sterowanie AF poszło na "gwiazdkę", znacznie uważniej celowałem centralnym punktem, zmniejszyłem przesłonę z 2.8 na 3.5, większa uwagę zwracałem na stabilna postawę. Wynik - odsetek poprawnych zdjęć wzrósł. Ale dalej daleko mi do tego, co osiągałem z Sigmą. A przecież powinno być odwrotnie.

Dziwi mnie, że robiąc zdjęcie stojącemu zawodnikowi (nie będącemu w ruchu), celując AF'em w twarz, lub w koszulkę klubową, otrzymuję nieostre zdjecie.

Stąd moje pytanie...
    Ostatnio edytowane przez Piotrek ; 26-01-2007 o 00:44

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek Zobacz posta

Dziwi mnie, że robiąc zdjęcie stojącemu zawodnikowi (nie będącemu w ruchu), celując AF'em w twarz, lub w koszulkę klubową, otrzymuję nieostre zdjecie.

Stąd moje pytanie...
    Dzieje się to ze względu że Servo traktuje obiekt jako poruszający sie i od razu stara się przewidywać zmiane jego położenia . Przez co nieruchome obiekty wprowadzają go w błąd. Trybu tego powinno się stosowąć wyłacznie do śledzenia obiektów ruchomych . Może Wyjściem z sytuacji bedzie użycie AI FOCUS który zaprzestaje przewidywania ruchów obiektu w momencie gduy jest on nieruchomy.

Uprawnienia umieszczania postów