Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Skutecznosc Servo i OneShot

Widok wątkowy

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Servo służy do robienia zdjęć obiektów poruszających się.
    Ja kumam do czego słuzy Servo. Może jednak zacznę od początku.
    Pojawił mi sie taki "śmieszny" problem, z którym nie potrafie sobie poradzić. Robię głównie sport, z ponad 1.5 roku uzywalem do tego Sigmy 70-200/2,8 i było w miarę ok. Zmieniłem jednak obiektyw na L'ke i ku mojemu zdumieniu znaczna większkość zdjęć z jednego meczu jest nieostra. Fakt, że jak już trafi AF gdzie trzeba, to zdjęcie jest super - ostre i soczyste. W porównaniu do Sigmy. Ale niestety rzadko to się zdarza.
    Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że to "wina" szybkiego AF'a. Tzn. że wystarczy, że na ułamek sekundy zawodnik wyjedzie mi z centralnego punktu i AF szybciutko zaczyna ostrzyć gdzie indziej, ja naciskam na spust i ... pudło.

No to pomyślałem - trzeba ćwiczyć technikę. Poszperałem po necie i sterowanie AF poszło na "gwiazdkę", znacznie uważniej celowałem centralnym punktem, zmniejszyłem przesłonę z 2.8 na 3.5, większa uwagę zwracałem na stabilna postawę. Wynik - odsetek poprawnych zdjęć wzrósł. Ale dalej daleko mi do tego, co osiągałem z Sigmą. A przecież powinno być odwrotnie.

Dziwi mnie, że robiąc zdjęcie stojącemu zawodnikowi (nie będącemu w ruchu), celując AF'em w twarz, lub w koszulkę klubową, otrzymuję nieostre zdjecie.

Stąd moje pytanie...
    Ostatnio edytowane przez Piotrek ; 26-01-2007 o 00:44

Uprawnienia umieszczania postów