Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Fotografowanie w śniegu - uszczelnienia

Mieszany widok

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie Fotografowanie w śniegu - uszczelnienia

Dziś rano wyskoczyłem z moim synem trochę pobawić się w śniegu. Było ekstra i żałowałem, że nie wziąłem aparatu. Ale z drugiej strony, dosłownie tarzaliśmy się w śniegu, wszystko mokre od stóp do głów. Zdaję sobie sprawę, że moje 5D z Tamronem 28-75 to nie jest sprzęt na bezstresowe używanie w takich waturunkach. Pytanie, czy np. 1Dmk2 z 24-70 mógłbym używać w takich warunkach, trzymać mokrymi rękawiczkami i odkładać na całkowicie pokrytej śniegiem ławce bez ŻADNEGO stresu? Macie jakieś doświadczenia wodno-śniegowe z uszczelnionymi korpusami?
    PS. Mam nadzieję, że następca 5D będzie już uszczelniony...

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

ZBAZ
    Guest

Domyślnie

Skąd taka obawa moje 5D bywało w podobnych warunkach i nie było żadnych problemów, co prawda nie wiem jak zachowuje się Tamron bo go nie używam.

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Bardziej balbym sie o tego tamrona niz 5d. Ja swoim focilem podczas deszczu, aparat byl niczym nie osloniety, zyje do dzis i ma sie dobrze Wiec wiecej luzu

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

No dobra, to w takim razie z drugiej strony po co komu uszczelnienia, nie? ;-) Ja luz mam i o sprzęt się nie boję. Ale przecież nie chodzi o to, aby po powrocie do domu się zastanawiać czy sprzęt wytrzymał. Chodzi o to, aby się nie zastanawiać czy wytrzyma, bo po prostu wytrzyma i już. I taka jest chyba idea uszczelnień.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smaczny Zobacz posta
    Zdaję sobie sprawę, że moje 5D z Tamronem 28-75 to nie jest sprzęt na bezstresowe używanie w takich waturunkach. Pytanie, czy np. 1Dmk2 z 24-70 mógłbym używać w takich warunkach, trzymać mokrymi rękawiczkami i odkładać na całkowicie pokrytej śniegiem ławce bez ŻADNEGO stresu?
    Wg mnie tak... wprawdzie 20D z 70-200 2.8 IS L juz pare razy uzywalem na deszczu to jednak mialem swiadomosc ze jakas zagubiona kropelka moze cos w srodku namieszac. I m.in. przez to (by nie miec stresa, bo szkla mam komplet uszczelnianych) przymierzam sie do uszczelnianego body - na snieg, deszcz, piach, pyl.
    W twoim zestawie slabszym ogniwem wg mnie bylby Tamron.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie :)

moja 350 z obiektywem 28-105 pływała pod wodą w potoku górskim (razem ze mną) i przeżyła, obiektyw ciut gorzej ale działa i robi zdjęcia
    a dodam że 350 uszczelniona raczej nie jest.
    Bardziej bym się obawiał rosy przy zbyt szybkim przenoszeniu z mrozu do ciepłego mieszkania.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

ja byłem z moim zestawem w grudniu na nartach. padało, raz mi wypadł w zaspe, kilka razy mnie na stoku obsypano sniegiem jak robiłem foty, bo miały byc z efektem wiec kumpel przede mną hamował dla wywołania pióropusza sniegu, i zero stresu... wszystko działa a 30D uszczelnione nie jest, choć do zdjęc podwodnych bym nie polecał
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to skoro wszyscy się chwalą...
    Byłem ~2h z 5D + 24-105/4 + 580EX w jaskini (udostępnionej turystycznie żeby nie było :smile: ).
    Temp. ok. +5*C, wilgotność 95%, kapała na niego woda z sufitu. No i wszyscy żyją.

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No to chwalmy się Jaskinie pod wodospadem wyszedłem cały mokry ... 20D z Sigmą 24-70 przeżyło , woda "górska" nic im nie zrobiła ...

Morze , Katamaran, byłem na czubku i co chwila jak "wpadła" fala na dziub to suneła prosto na mnie.... również cały mokry 20D cała , gorzej z Sigmą , zaczeła się psuć (dlatego teraz L).

Co do śniegu to mój 20D leżał już w zaspie śnieżnej razem z Sigmą ... nic im nie było ... Teraz zima to czas na test eLki
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Robiłem zdjęcia 300D oraz 30D z obiektywami jak w stopce:
    - w piasku plaż całej Europy
    - w słońcu przy ponad +40 st.C
    - przy bryzie morskiej (przy dużym wietrze) i sztormie
    - w mżawce (bez osłony)
    - w deszczu ulewnym (z drobną osłoną, ale i tak aparat mi "oszczyło")
    - w padającym śniegu (tempetarura różna)
    - mrozie -18 st.C
    - wilgotności powietrza rzędu 80%
    i żyje (aparat)
    Co prawda - nigdy mi aparat nie wpadł: w zaspę śnieżną, wydmę, kałużę.
    Nigdy nie był długo wystawiony bez osłony na ulewny desz.
    Ale działa. I to jak !

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów