Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: konfiguracja do studio.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie konfiguracja do studio.

Witam Wszystkich,

Mam do Was kilka pytan zwiazanych z moimi planami stworzenia malego domowego studio. Zamierzam w nim fotografowac portrety oraz maksymalnie sylwetke jednej osoby. W zwiazku z tym chcialem zapytac Was na jaki zestaw lepiej sie zdecydowac. Ze wzgledu na cene zdecydowalem sie na Funsports. To juz postanowione. Jedyne co mnie jeszcze frapuje to jakiej mocy lampy kupic. Obecnie posiadam jedynie lampe SB-600 (Nikon), ktora jak nabrardziej chcialbym wykorzystac w studio.

Mam kilka opcji:

Zestaw fun200 (2x lampy Cy200 - 200Ws)
    2x lampa CY200K (200Ws) plus statywy, i softboksy (wlasnie jaki rozmiar najlepiej do tej mocy? 90x120cm moze byc?
    Jedna lampa 400 Ws i ewentualnie jedna 100Ws - oczywiscie softboksy (jakie w tym przypadku?)

jestem ograniczony funduszami do powiedzmy 2000 zl maksymalnie za caly sprzet wiec bede wdzieczny za wszelkie sugestie odnosnie zestawu.

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.

MikeP

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym to pytanie na twoim miejscu zadal panom z funsports. Podobno chetnie pomagaja dopasowac zestaw do wymagan.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Heh dzieki Vitez. Ale jakos nie mam zaufania do radzenia sie sprzedawcow. Moze i chetnie pomagaja dopasowac zestaw do wymagan, ale jakos zawsze mam wrazenie, ze tak doradza, zeby wcisnac to co im nie schodzi, albo zeby jak najlepiej zarobic. Dlatego pytam tutaj.

Pozdrawiam

MikeP

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja dla odmiany czytalem wiele pozytywnych opinii wlasnie o sprzedawcach funsports. Na tym forum i nie tylko. Sprobuj w takiej kolejnosci - najpierw sie ich podpytaj, potem wroc tutaj, zaprezentuj zestaw ktory ci proponuja i opisz dokladnie przewidywane zastosowania. Moze wtedy ew. ktos kto juz przeszedl taki zestaw zaproponuje jakies poprawki. Bo jak na razie nie widze wymagan na tyle duzych by jakies standardowe zestawy, juz pokompletowane, by sobie nie poradzily...

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

ja wlasnie zlozylem zamowienie w funsports i czekam juz dwie godziny na przeslanie numeru konta abym mogl dokonac przelewu. Panie ktore odbieraja telefon nie potrafia uzywac komputera a ten jeden Pan co potrafi jest zajęty...
    Nie ma to jak sprawny sklep internetowy....
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bierz za pobraniem, bo firma kurierska ktora maja czasem zapomina wziasc kasy
    Gdyby nie moja wrodzona uczciwosc, bylbym juz troszke kasy do przodu

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A ja dla odmiany czytalem wiele pozytywnych opinii wlasnie o sprzedawcach funsports. Na tym forum i nie tylko.
    Bywam tam osobiście, nawet dzisiaj byłem i uwazam, ze te opinie są trochę przesadzone. To znaczy tak, serwis jest super, dbają o klienta, starają się pomóc, ale tam nie ma chyba nikogo kto by się w fotografii i technice trochę orientował. Naturalnie, umeją uzywać wszystkich gratów, ale raczej od strony technicznej - no, statyw rozstawić, lampę przyczepić i strzelić z niej lub kilku na różnych mocach. Jest kilku spzedawców, jest pan szef, który bywa rzadko ale cieszy się jak mnie widzi (chyba mu się coś miesza i myśli, że nie wiem ile to już studio(ów?) u niego wyposażyłem), jest pani szefowa, która ,,nie zna się na komputerze'' (niżej o tym), ale u niej utragowuję zawsze parę zł mniej, jest pan elektronik, który każdy przyniesiony do nich sprzęt nareperuje tak, że nie poznasz, że było coś grzebane a działa jak nowe. Ale żeby doradzić, że do takich zdjęć i takich pomieszczeń to to kup albo inne, to raczej nie oni. Opierają się czasami na opiniach ludzi, co u nich kupują (,,był tu taki fotograf, co podobno robi kolorowe zdjęcia i bardzo był zadowolony jak kupił to i tamto...'')

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    ja wlasnie zlozylem zamowienie w funsports i czekam juz dwie godziny na przeslanie numeru konta abym mogl dokonac przelewu. Panie ktore odbieraja telefon nie potrafia uzywac komputera a ten jeden Pan co potrafi jest zajęty...
    To było tak koło godziny 15 dzisiaj? Bo właśnie z kimś rozmawiali o fakturze jakiejś i sposobie zapłaty...
    Pan co się zna, właśnie sprawdzał ze mną czy gilotyna działa jak należy (-:
    [edit] to musiało być wcześniej, bo o 15 z minutami pisałeś posta, dopireo zauwazyłem.
    Nie ma to jak sprawny sklep internetowy....
    Nigdy ich nie traktowałem jako sklep internetowy i uważam, że jak tam coś się kupuje, to trzeba dobrze wiedzieć co. No i najlepiej potestować. Te chińskie lampy są ... no kurde, każda jest inna! Jedna ma krzywo pokrętło, inna ma innego koloru przyciski, albo inaczej skalę namalowaną... drobiazgi, ale każdy egzemplarz jest inny na swój sposób (-:
    Zresztą to samo wszytko było na targach.

[edit 2]
    Co tym tu nie pisał, to i tak ich polecam, właśnie za podejście do klienta i serwis. No i ceny!
    Ostatnio edytowane przez minek ; 31-05-2007 o 23:32

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Święta prawda. Ja też jestem z Łodzi, a ludzie ci wydają się rzetelni.

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta

Nigdy ich nie traktowałem jako sklep internetowy
    to dobrze, bo to co mają w ofercie na www jest delikatnie mówiąc nieaktualne. Inne zestawy, inne ceny, braki w asortymencie. Trzeba dzwonic lub udac sie osobiscie do sklepu
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

minek: się znaczy że pojedyncze egzemplarze robią. Prawie kolekcjonerskie
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu