Kupiłem okazyjnie 24-70 i nie żałuję żadnej wydanej złotówki. Ostrość Tamrona była powalająca (wiadomo Cichy to skarb CB) i może mój Canon w tym mu nie dorównuje (mój egzemplarz kupiłem tak jak KuchateK bez przebierania, ot miałem pewnie szczęście). Natomiast co do jakości wykonania (preferuję zakupy na lata) i szybkości AF Tamron jest parokrotnie gorszy (i parokrotnie tańszy dla osłody). W Canonie powala sposób odwzorowania kolorów i kontrast. Tamron był niezły, ale zdjęcia z 24-70 nawet mojej połowicy podobały się znacznie bardziej (mimo że nie miała pojecia co ocenia i ile to mnie kosztowało he he). Podsumowujac, Tamron jest bardzo dobry optycznie przy bardzo przystępnej cenie, a do Canona należy dorosnąć (np. pochować zużytego po 2-3 latach Tamrona) albo wygrać w Totka (portfel mam pusty do dzisiaj, nie mówiąc jaki prezent musiałem kupić na łapówkę dla żony). Jedno jest pewne, zdjęcia z Canona na pewno nie tłumaczą różnicy cen tych obiektywów - jako nowy jest zdecydowanie za drogi.