Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Tamron 2875 vs Canon 2470L - niemiarodajny test ernesta:)

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Tamron 2875 vs Canon 2470L - niemiarodajny test ernesta:)

Zrobiłem szybki test, mój tamron kontra wypasiona L-ka kolegi
    Kilkanaście zdjęć, których nie ma co pokazywać, bo efekt widać gołym okiem na tym zrzucie z ekranu...
    ISO200 kontra ISO400, ale chyba nie ma to znaczenia.
    Aparat leżał na stole, zdjęcie zrobione przez samowyzwalacz, więc nie ma mowy o poruszeniu

Zero obróbki. JPG jakość 12.

100% kropy

Oryginalne zdjęcia:
    T2875f28iso40028mm.jpg
    2470L28iso20024mm.jpg
    Druga próba Canona:
    2470L28iso20024mma.jpg

Najciekawsze jest to, że kolega też się skarży na średnią ostrość na 24 mm i f2.8, ale na... 5D
    W sumie świetne kilo szkła. Superszybki i cichy AF i wg mnie lepszy balans bieli. Z tamrona zdjęcia są takie żółtoczerwone, z L-ki idealne kolory.
    Ale chyba ten egzemplarz ma jakiś problem...

Wrzuciłem jeszcze jedno zaskakujące porównanie:
    Tamron f2.8-28mm iso100 i Canon f4.0-24mm iso200.

Edit: Czytam sobie ten wątek i nie rozumiem, skąd te negatywne emocje... Czy ja piszę, ale gówno, tamron super, jest lepszy i ci co kupili L-kę to palanty? NIE!
    Mam zdjęcia swojej facjaty z 5D, którą zrobił mi dziś kolega "testowanym" obiektywem. Mydło i tyle. Tu są oczy (ostrość ustawiana była na nie). 1/200 lampa 70mm iso dosyć wysokie, ale to 5D (jest exif)!
    5D to już wg Pikczera minimum do tego szkła. Pewnie jest walnięte. Ale nie zgodzę się z Pikczerem, że trzeba aż 5D do tego szkła.

Sprawne w 100% szkło za blisko 5000 zł, podpięte nawet do 300D ma robić dobre technicznie zdjęcia. I piętnować trzeba Canona, że ma średni dział kontroli jakości a nie użytkowników, którzy od szkła PROFESJONALNEGO oczekują technicznie profesjonalnych rezultatów a nie ruletki
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 01-02-2007 o 11:20

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bez sensu...dla mnie zdjęcie z Canona jest po prostu nieostre i tyle..zresztą widać to po kartce w lewej częsci zdjęcia...w którym miejscu złapało ostrość na Tamronie a w którym na Canonie..
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Na elce widac ewidentny BF.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

rzeczywiscie bez sensu to musi byc jakas akcja dywersyjna opłacona przez Tamrona bo zdjęcie z Tamrona przy tych pozostałych jest po prostu sliczne
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przypomnę moje porównanie :

70 2.8 vs 75 2.8
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ale fajnie - znowu 24-70 zmiazdzone

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Zero obróbki. JPG jakość 12.

100% kropy

Oryginalne zdjęcia:
    T2875f28iso40028mm.jpg
    2470L28iso20024mm.jpg
    Druga próba Canona:
    2470L28iso20024mma.jpg

Najciekawsze jest to, że kolega też się skarży na średnią ostrość na 24 mm i f2.8, ale na... 5D
    W sumie świetne kilo szkła. Superszybki i cichy AF i wg mnie lepszy balans bieli. Z tamrona zdjęcia są takie żółtoczerwone, z L-ki idealne kolory.
    Ale chyba ten egzemplarz ma jakiś problem...
    Mam to szkło i bije ono na głowe Tamrona i trochę miej Tokine 28-70/2.6-2.8 ATX Pro

W twoich plikach nie mam EXIFów, więc jak sprawdzić, że to z tych szkieł, o których piszesz? A może z Pentacona?

Jesli Tamron robi tak świetne szkła, to dlaczego zawodowcy nie robią na Tamronach? Mniejsze, lżejsze, lepsze, ostrzejsze i tańsze. Nic tylko brać!

Tych spostrzeżeń, rewelacji nie podzielają profesjonalne testy, gdzie wszystkie niezależne przepadają, są lepsze inaczej
    Nie oznacza to, że są gorsze. Sa bardzo dobre w swojej, amatorskiej klasie.
    Gorsze są dlatego, by forumowicze mieli o czym pisać, zastanawiać się ile mm ma BF lub nie.

Moim skromnym zdaniem, troche lepszy byl stary 28-70/2.8 L USM Canona. Mial mniejsza aberr chroma w szerokim zakresie, co w "syfrakach" nie jest bez znaczenia.
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie ehhhh

no widać że po 17-40 przyszła kolej na 24-70 do zrównania z ziemią.
    zaczynam się zastanawiać skąd bierze się ta "nienawiść" jakkolwiek by tego nienazwać.
    panowie...dajcie spokój.
    nie lepiej wziąść łopate i odgarniać śnieg a kobieta trudzież małżonka zrobi kilka fotek do kolekcji.
    ............toż to kolejny temat bez końca / dna.................
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale fajnie - znowu 24-70 zmiazdzone
    To chyba jakaś nadinterpretacja. Powiedziałbym, że ostrość na tym samym poziomie, no tylko przebitka ceny miażdży..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów