Które szkło?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Blindseeker
    Uzależniony
    • 2006
    • 522

Które szkło?

Mam pewien dylemat przy wyborze szkła do mojej 350d. Rozpatruje poniższe możliwości:

1. Tamron 28-75/2.8 + Tokina 12-24
    2. Tamron 28-75/2.8 + Tamron 17-35
    3. Tamron 17-50/2.8 (jako jedyne szkło) + ew. kiedyś 85/1.8

Która z tych opcji byłaby najtrafnirjszym wyborem, przy założeniu, że:

- nie planuję kupować FF (chyba, że stanieje do poziomu 3,5 tys)
    - nie stać mnie na eLki (poza tym nie fotografuję zawodowo), więc za sugestie typu 'bierz 24-105 L' z góry dziekuję. W grę wchodzą tylko w/w szkła.
    - potrzebuje szkła/szkieł do krajobrazów, street photo, które jednocześnie byłoby spacer zoomem
    - znam wady / zalety tych szkieł

Tak właśnie zastanawiam się, czy Tamron 17-50 by mi nie wystarczył - jedyne czego się obawiam, to że będzie za wąski...
    Do tej pory robiłem zdjęcia kitem, i czasami było za wąsko (a tamron ma tylko 1 mm więcej, także różnica nie jest duża).

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie :-)
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Osobiście celowałbym w opcje nr 1. Do krajobrazu przydałoby się coś szerszego niż Tamron 17-50. Przynajmnie ja tak to widzę, chodź wielu zadawala się ogniskową 17-40.

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Moim zdaniem zestaw 1. Do landszaftów 17 mm prędzej czy później okaże się wąskie.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Skipper
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1112

ten 1 mm na dole robi naprawde duzo. czy za wąsko? nie wiem jak szeroko Ty preferujesz ale zestaw 17-50 plus 85mm wydaje sie najsensowniejszy z mojego punktu widzenia, w kazdym razie przedstawia najlepsza jakosc optyczną mogno podciąganą przez 85 1.8 a Tokine 12-24 zawsze z czasem mozesz dokupic jesli rzeczyiwscie Ci szerokiego zabraknie(choc nie sądze), bo zakres 12-24 równie dobrze pasuje i do tego zestawu...

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Zamieszczone przez Skipper Zobacz wpis
          ten 1 mm na dole robi naprawde duzo. czy za wąsko? nie wiem jak szeroko Ty preferujesz ale zestaw 17-50 plus 85mm wydaje sie najsensowniejszy z mojego punktu widzenia, w kazdym razie przedstawia najlepsza jakosc optyczną mogno podciąganą przez 85 1.8 a Tokine 12-24 zawsze z czasem mozesz dokupic jesli rzeczyiwscie Ci szerokiego zabraknie(choc nie sądze), bo zakres 12-24 równie dobrze pasuje i do tego zestawu...
          Ew, mógłbym dokupić Tamrona 11-18....

Na chwilę obecną i tak kupowałbym 1 szkło, ew. drugie - za jakiś czas (brak $).

Komentarz

• Skipper
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1112

wiec tym bardziej bierz 17-50, bo to bardzo dobre szkło

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• arra
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1023

Ja bym bral Tamrona lub Tokine :P

www.pbase.com/arra
              R1+5D2
              Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18776

3. .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Blindseeker
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 522

no to mi doradziliście
                  2 osoby za opcją nr 1, 2 osoby za opcją nr 3 hehe

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Stojąc przed takim wyborem wybrałbym opcje 1 . Tamron 28-75 to bardzo dobry spacerzoom , natomiast Tokina jest szeroka więc do street foto oraz krajobrazów będzie ok .

Komentarz

• Viracocha
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 853

Ja bym proponował opcję nr 3 pod warunkiem, że ewentualnie kiedyś nadejdzie w miarę szybko.

Komentarz

• adamek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2265

2, bo kiedyś kupisz analoga.
                        ;]
                        Miłego dnia
                        adam jastrzębowski
                        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                        tu tu

Komentarz

• Blindseeker
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 522

Zamieszczone przez adamek Zobacz wpis
                          2, bo kiedyś kupisz analoga.
                          ;]
                          No właśnie chyba analoga nie kupię - zastanawiałem się nad tym dośc poważnie, ale kwotę, jaka w ciągu roku wydałbym na klisze i odbitki mogę zainwestowac w jakieś dobre szkiełko - lub jakiś fajny wyjazd :-)

Prawdopodobnie zdecyduję się na 17-50/2.8, ale jeszcze nie jestem w 100% zdecydowany... i w związku z tym czekam na kolejne sugestie.

Komentarz

• Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2063

Ponieważ mam lub miałem szkła o których pisze autor, mogę rekomendować 1, zwłaszcza jeśli bardzo serio traktujesz landschafty. Opcja 2 jest również dobra i cenowa tańsza o 200 PLN ale może okazać się za wąska.
                            Bierz 1 i zacznij focić.
                            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• jatzzek
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 355

Ja bralbym opcje 3. Po pierwsze: T 17-50/2.8 jest rownie dobry optycznie co T 28-75/2.8 i na cropie ma wygodny zakres (ktorego brak w opcji 1 i 2 kompensujesz innymi zoomami). Po drugie (i moze najwazniejsze): w opcji 3 masz stalke... i to swietna stalke 85/1.8. Zrobisz tym obiektywem troche zdjec i na zoomy bedziesz patrzyl innym wzrokiem (zoom - wol roboczy do wszystkiego, stalka - pedzel w reku artysty). W opcji 1 i 2 masz same zoomy i predzej czy pozniej pomyslisz "a moze by tak stalka"? I pewnie do 1 i 2 i tak dokupilbys 85/1.8

Oczywiscie kwestia zasadnicza: "lepszosc" lub "nielepszosc" szkiel to w pierwszej kolejnosci sprawa "do czego maja one sluzyc", a dopiero potem "ktory ma lepsza rozdzielczosc". Do moich celow, tak jak je widze obecnie, zestaw 3 bylby lepszy niz 1 i 2. Ale w twoim wypadku moze byc inaczej (mowisz, ze lubisz szeroko, ze landszafty). Tutaj nikt ci nie pomoze, sam musisz znalezc odpowiedz
                              Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
                              why waste your time looking for proof?
                              what if the answer is never the truth?

Komentarz

Pracuję...
                              X