Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Znowu szumy Nikon vs Canon

Uzależniony

Domyślnie

Wyciagniete stad: http://canon-board.info/showthread.php?t=18878

Nikon moze i dba nie wiem, ich puszki sie poprostu lepiej trzyma, niestety fotki nie sa takie jakby sie chcialo, szkoda - wystarczylo by tylko dac cmos i juz cala sprawa rozwiazana. Nie jest prawda, ze wygoda nie ma znaczenia - ma i to ogromne bo cala radosc tworzenia ginie wsrod slow na k i ch gdy palec wskazujacy szuka spustu a maly chce wygrzebac baterie spod spodu. Poczatkujacy fan fotografi ktory nie ma kasy na 30d cierpi katusze w imie dobrej jakosci matrycy i nie ma bata wmawiac sobie musi ze nie jest zle. Podobnie jak nikonowcy maja radosc pstrykania ale po powrocie do domu tlumacza sobie "co za wariat w ogole potrzebuje iso 1600/800" pija piwko i spedzaja godziny z ninja noise/cs/... zeby tylko fotka wygladala tak aby chcialo sie na nia patrzec.

Patryk
    Guest

Angry

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    Podobnie jak nikonowcy maja radosc pstrykania ale po powrocie do domu tlumacza sobie "co za wariat w ogole potrzebuje iso 1600/800" pija piwko i spedzaja godziny z ninja noise/cs/... zeby tylko fotka wygladala tak aby chcialo sie na nia patrzec.

Nie zgadzam sie. Dostalem niedawno (w prezencie) Nikona D80 (mimo ze zbieralem na Canona 20d ...) i przetestowalem go w na fotkach nocnych i nie ma zadnego problemu z szumem. Szum byl podobno w D70 ale foty robione na wysokich czulosciach z dlugim czasem naswietlania przez D80 sa naprawde bardzo dobrej jakosci.

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk Zobacz posta
    Nie zgadzam sie. Dostalem niedawno (w prezencie) Nikona D80 (mimo ze zbieralem na Canona 20d ...) i przetestowalem go w na fotkach nocnych i nie ma zadnego problemu z szumem. Szum byl podobno w D70 ale foty robione na wysokich czulosciach z dlugim czasem naswietlania przez D80 sa naprawde bardzo dobrej jakosci.
    Zgadza szumu w D80 w wysokich ISO nie widac tak samo jak detali :-), co nie zmienia faktu ze to dobra puszka.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Uzależniony

Domyślnie

hmm wzoruje sie bardziej na d70s/d50 ... ogolnie gdy zrobilem sobie losowy przeglad fotek z pbase dot nikon/canon to wyszlo mi ze amatorskie fotki z canona sa naprawde lepszej jakosci, chodzi mi o plastyke obrazu, nikon z kitem robi jakies takie dziwne fotki - plamy artefakty dziwne, trzeba sie naprawde przylozyc zeby bylo ok. Jesli podpiac do nikona 50/1.8 to zaczyna sie robic naprawde pieknie. Samego d80 nie komentuje ale widomo wolalbym sto razy nim robic zdjecia niz plastikiem canona, niestety jednak efekt koncowy wole z canona - ech bol istnienia

Bywalec

Domyślnie

podpisuje się pod powyższym postem rękoma i nogam

Obraz z canona reszta nie już będzie z nikona
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Patryk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    hmm wzoruje sie bardziej na d70s/d50 ... ogolnie gdy zrobilem sobie losowy przeglad fotek z pbase dot nikon/canon to wyszlo mi ze amatorskie fotki z canona sa naprawde lepszej jakosci, chodzi mi o plastyke obrazu, nikon z kitem robi jakies takie dziwne fotki - plamy artefakty dziwne, trzeba sie naprawde przylozyc zeby bylo ok.
    Mam kit'a 18 - 135 (kitowy ale jednak dosc wysoko oceniany http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/993/cat/13 ) i nie narzekam chociaz wcale nie nastawialem sie ani na ten aparat ani tym bardziej na nikon'a gdyz mialem juz lustrzanke canon'a i chcialem wykozystac obiektywy ale darowanemu koniowi ...

Nie bardzo wiem o co ci chodzi w tej plastyce obrazu. Trudno porownac foty robione w roznych sytuacjach, roznymi obiektywami przez osoby z roznym doswiadczeniem i w dotatku przetworzone (w wielu przypadkach na maxa) w PS ... Trzeba bylo by sie kiedys umowic i porobic razem w tym samym czasie te same rzeczy wtedy mozna by bylo cos nie cos powiedziec ;-) !

Patryk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Zgadza szumu w D80 w wysokich ISO nie widac tak samo jak detali :-), co nie zmienia faktu ze to dobra puszka.
    Wiem, widzialem gdzies testy ze jak sie wlaczy odszumianie tych nocnych to zacieraja sie detale :sad: . Ja robilem nocne bez tej funkcji odszumiania (long exp. noise reduction OFF) i bylo calkiem dobre (5.6, 20 sekund), ale jeszcze sie pobawie i porownam.

Uzależniony

Domyślnie

Do d80 nic nie mam naprawde, ba nawet jak sie patrzy na testy to widac ze ccd dobrze trzyma szumy. Z nieznanych mi powodow w zyciu codziennym tajemnicza opinia publiczna widzi golym okiem ze jednak testy testami a zycie zyciem. Cykalem sezon d50 i poprostu cos nie tak z tymi fotkami, lato plaza, iso 200 a na niebie szum i to taki nieprzyjemny plackowaty. Ostrosc gdzies leciala zeby to jeszcze ladnie leciala jak w kitach canona - nie ona byla postrzepiona dziwacznie ... nie wiem jak to opisac, te same bajery widze na pbase.

Ostatnio robilem male kalkulacje, zobaczylem ze body d70s jest smiesznie tanie - 1650pln wiedzac ze dobrze lezy w dloni chcialem nawet kupic, niestety nikon zyczy sobie za 18-55 500pln jak podliczylem impreze to wyszlo mi ze lepiej doplacic 500pln do 400d z kitem, musze tu zaznczayc ze nie uwazam kita nikona za szczegolnie lepszego od canona, kupujac za to kit canona nalezy trzymac w pogotowiu kupon lotto bo byc moze to nasz szczesliwy dzien.

przejzyj jak chcesz pbase pod katem fotek typowo rodzinnych robionych przez ludzi, latwo je kazdy rozpozna jakas rodzinka sie sciska w pokoju albo na grillu, porownaj te z nikona i canona by kit - widac golym okiem ze te z nikona sa "dziwne" ech nieladnie tak pisac ale sa najczesniej szare, mdle, plaskie, twarze trupie, cos jakby za duza kompresja jpg - wiem ze mozna kombinowac z saturacja, odszumianiem itp. itd. ale no bez przesady.

ogolnie najbardziej to chcialbym wejsc do sklepu i kupic dziadka 10d za te 1650pln ... niczego procz denek juz od zycia bym nie potrzbowal a kieszen zostala by cala.

Uprawnienia umieszczania postów