Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Rozważania nad GO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Dla mnie np. liczy się to, co widać w wizjerze/na odbitce, zakładając "takie samo" zdjęcie (czyli kąt widzenia) I w tym kontekście ogłaszam raz na zawsze prawdę objawioną:
    ...
    (flesze, cisza, napięcie)
    ...
    Tak, crop wpływa na GO.
    ...
    (brawa, flesze, nagrody, piękne kobiety)
    ...
    kurtyna
    Hmmm... coś mi nie pasuję. A gdzie pierwsza kurtyna ? Chyba Ci migawka cosik szwankuje

jacam- wytłumaczenie w tym cytacie mi bardzo pasuję. Mniej więcej to chciałem przekazać w moim drugim poscie.

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Jak już wczesniej napisałem przeprowadziłem test. I dla 50 przy F 5,6 i 50 cm odległosci na zdjeciu wyszło, że jednak jest GO takie jak wyliczone przez DOF Mastera dla FF czyli ok 3cm. Chyba bedę musial powtórzyc dla innych parametrów gdzie róznica jest większa bo inaczej wszystkie te wyliczenia dla cropa nie mają sensu.
    Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 25-01-2007 o 08:30

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

No i tak ma być - przeczytaj moją wcześniejszą odpowiedź.
    A kto twierdzi inaczej to wyzywam go na pojedynek He, he...

EDYCJA:
    Raz jeszcze napiszę: do wzoru na GO podstawiasz rzeczywistą ogniskową, a nie tą śmieszną przeliczoną dla cropa. Czy liczysz dla 5D czy 300D w obu przypadkach podajesz tą samą ogniskową rzeczywistą.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 25-01-2007 o 08:40

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    No i tak ma być - przeczytaj moją wcześniejszą odpowiedź.
    A kto twierdzi inaczej to wyzywam go na pojedynek He, he...

EDYCJA:
    Raz jeszcze napiszę: do wzoru na GO podstawiasz rzeczywistą ogniskową, a nie tą śmieszną przeliczoną dla cropa. Czy liczysz dla 5D czy 300D w obu przypadkach podajesz tą samą ogniskową rzeczywistą.
    Wiem wstawiam rzeczywista , chodziło mi o to ze przy takich samych ogniskowych pomijając kadr większa GO jest dla FF i zastanwiałem się która wartosc jest prawidłowa. Akurat przy parametrach które wybrałem różnica nie jest duża, więc powtórzę sobie test dla innych wartości do ponownego testu wezmę 70mm f/8 odległość 150 cm r biorąc rożnicę przed pkt ostrzenia mamy wartości dla FF 9,8 cm a dla crop 1,6 6,4cm czyli ponad 3cm róznicy a to się da łatwiej zauwazyć niż w tescie który robiłem tam było tylko 0,5 cm róznicy z przodu i tyłu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

No bo będzie większa, bo teoretycznie powinieneś podstawić różne wielkości krążka rozproszenia - dla FF będzie on wiekszy niż dla Cropa. Im większy krążek tym większa GO - przy tych samych pozostałych warunkach (pomijajac że zdjęcia będą różne, bo różne będą kąty widzenia).

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    No bo będzie większa, bo teoretycznie powinieneś podstawić różne wielkości krążka rozproszenia - dla FF będzie on wiekszy niż dla Cropa. Im większy krążek tym większa GO - przy tych samych pozostałych warunkach (pomijajac że zdjęcia będą różne, bo różne będą kąty widzenia).
    Ok rozumiem ale i tak empirycznie sprawdzę. Rozważania były spowodowane tym ze nie mogłem się dopatrzeć rożnicy przy dSLR jezeli chodzi o właściwości optyczne.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez

[B
    Tak, crop wpływa na GO.[/B]
    Wpływa zdecydownie, pamietam moje rozczarowanie po serii zdjęć krajobrazowych, które robiłem zestawem 50mm i 300D. To były początki po przejściu z filmu na 300D. Robilem na pamięć i oglądając efekty nie mogłem uwierzyć .

Pozdrowienia, swnw.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów