Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Rozważania nad GO

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie Rozważania nad GO

Ze względu na pogodę tak sobie rozmyślałem nad rożnicami w GO miedzy cropem i FF i nijak nie mogę znaleźć sensownego wyjaśnienia tej kwestii tzn. dlaczego akurat jest inna. Bo ja nie robię bezensownego mnożenia ogniskowych, bo ta jest fizyczną właściwościa obiektywu. Jedyne co się zmienia to kąt widzenia. A wracając do GO to przykład: bierzemy np. analoga i wkładamu do niego film w którym wczesniej prześwietlilśmy brzeg klatki tak że pozostał aktywny środek odpowiadający cropowi. I ni jak nie widze żadnego zjawiska optycznego, które ma spowodowac ze na takim filmie ma wyjść inna GO , obraz jest nadal rzutowany na cała klatkę tylko zostanie zarejstrowany na jego cześci. I co ciekawe jak nie mnożymy ogniskowej przez cropa to wychodzi na odwrót niż jest to przyjęte np. dla 50 mm F 5,6 i odległosci 50 cm wychodzi z DOF Mastera GO 1,94 cm dla cropa i 3.06 cm dla FF
    Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 24-01-2007 o 11:08

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    I ni jak nie widze żadnego zjawiska optycznego, które ma spowodowac ze na takim filmie ma wyjść inna GO , obraz jest nadal rzutowany na cała klatkę tylko zostanie zarejstrowany na jego cześci.
    Zdaje mi się, że to zależy od tego jak bardzo później będziesz powiększał zdjęcie. Wrażenie GO to wytwór naszych oczu a nie obiektywu.
    edit:
    Załóżmy, że chcemy zrobić zdjęcie jakimś tam obietywem. Na FF będzie to 50'tka, na cropie ok. 35mm, tak aby były zbliżone kąty widzenia (i oczywiście ostrzymy na tę samą odległość). Po pierwsze 50 sprawia wrażenie mniejszej GO. Po drugie robiąc wydruk np. 20x30, FF trzeba powiększyć ~8,3x a crop'a ~13x. Większe powiększenie również wpływa na wydłużenie GO. Tyle z mojego doświadczenia Nie wiem jak to ma się do wzorów.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 24-01-2007 o 11:28

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Zdaje mi się, że to zależy od tego jak bardzo później będziesz powiększał zdjęcie. Wrażenie GO to wytwór naszych oczu a nie obiektywu.
    Chyba raczej nie wytwór oczu jak są na to wzory. Zresztą nasze oczy to też "obiektyw"

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ale filozujecie

Za GO odpowiada przede wszystkim ogniskowa/kat widzenia oraz odlegosc ostrzenie tak? Tak. No to teraz podepnij obiektyw 50mm do analoga i zrob jakies przykladowe ujecie. Podepnij teraz to samo szklo do cropa i wykonaj identyczne ujecie. Aby je zrobic musisz zwiekszyc odleglosc ostrzenia, prawda? Zmienia sie GO? Zmienia. I to jest wlasnie ta teoria dualizmu cropa

Edit:
    aha, byyyylo :-) http://canon-board.info/showthread.php?t=9891

Edit2:
    I tu tez http://canon-board.info/showthread.php?t=11359
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 24-01-2007 o 11:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@piotrgr:

Głębia ostrości zależy od fizycznej ogniskowej (nie tej śmiesznie przeliczonej tzn. cropowej), odległości od obiektu (odległości strzenia), przysłony i tzw. krążka rozproszenia. Co do ostatniego parametru mam swoją teoryje, że ma się on nijak do cyfry. GO więc będzie takie same w przypadku FF i Cropa z tym samym obiektywem i wyostrzone w ten sam pkt (siłą rzeczy zdjęcia nie będą wyglądać jednakowo, bo będzie inny kąt widzenia).
    Inną sprawą jest to, że jeśli byś chciał dopasować na FF kąt widzenia z Cropa, ale to już się zmieniają warunki ogniskowych i GO będzie różna.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 24-01-2007 o 11:35

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrgr Zobacz posta
    Chyba raczej nie wytwór oczu jak są na to wzory. Zresztą nasze oczy to też "obiektyw"
    A wg. mnie to jest wytwór oczu. Możesz oglądać jakieś zdjęcie w rozmiarze 2x3cm i będziesz widział wszystko ostre, ale możesz zrobić powiększenie do 1x1,5m a wtedy będziesz mógł łatwo rozróżnić co jest ostre a co nie. Jednak moje twierdzenie ma się nijak do onanistów oglądających każde zdjęcia na monitorze w 100% (bez urazy, nie mówię o Tobie piotrgr)

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To, że GO się w ogóle zmienia wraz z cropem można zrozumieć uświadamiając sobie, że skalując wymiar matrycy i ogniskową (przy zachowaniu kąta widzenia) nie skalujemy odległości od fotografowanego obiektu. Zmieniają się nam przez to proporcje w układzie optycznym obiekt - obiektyw - obraz.

A konkretne wartości to już niestety ze wzorków sobie trzeba policzyć. Matematyka, trudny przedmiot.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robin Zobacz posta
    Fajny link, dzieki. Dobry jest tez tekst o precyzji ukladu AF w 10D.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    To, że GO się w ogóle zmienia wraz z cropem można zrozumieć uświadamiając sobie, że skalując wymiar matrycy i ogniskową (przy zachowaniu kąta widzenia) nie skalujemy odległości od fotografowanego obiektu. Zmieniają się nam przez to proporcje w układzie optycznym obiekt - obiektyw - obraz.

A konkretne wartości to już niestety ze wzorków sobie trzeba policzyć. Matematyka, trudny przedmiot.
    Tylko problem w tym, że ogniskowej nie ma co skalować bo jest fizyczną właściwością. Inaczej bierzymy np 1Ds robimi zdjecie i wycinamy ze srodka fragment odpowiadający cropowi,co przy 1Ds da nam akurat mniej wiecej to co z mojego 300D, i co po wycięciu zmieni sie GO na tym zdjeciu ???. Raczej problem jest ze checmy uzyskac podobny plan jak w przypadku FF a tu przy tym samym obiektywie musimy juz oddalić sie od obiektu a to juz ma wplyw na GO. Natomiast w przypadku gdy z FF wytniemy fragment opd. cropowi to zdjęcia jeżeli parametry są identyczne ogniskowa/przesłona/odległość powinny byc identyczne.
    Ostatnio edytowane przez piotrgr ; 24-01-2007 o 14:43

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów