Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: CANON 28-105 3.5-4.5 a Tamron 28-75

Uzależniony

Domyślnie

No ubiegles mnie o 12h z tym watkiem, bo wlasnie sie tez zastanawiam nad czyms spacerowym, chociaz chcialbym jeszcze uslyszec ewentualne opinie uzytkownikow 24-85 canona i jesli mial ktos mozliwosc to porownanie 24-85 C do 28-105 C, oczywiscie mowimy tutaj o wersjach USM 3.5-4.5 obydwu obiektywow, chcialbym go wykorzystywac jako spacerowke ale takze do zdjec w namiocie na stocki, no ale tutaj to praca na przeslonach rzedu 14-18 wiec ostrosc i GO beda raczej ciezkie do porownania, wiec jesli jeszcze ktos mial do czynienia z ktoryms z w/w obiektywow to prosilbym o opinie
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

24-85 i 28-105 optycznie są porównywalne. Do Twojej 350-tki polecałbym raczej 24-85 (ze względu na zakres ogniskowych dostosowanych jak sądzę do cyfry z APS-C. Nie wiem, czy można się tym sugerować, ale 24-85 wszedł na rynek równocześnie z EOS-em 10D (nawet w folderach firmowych były ze sobą kompletowane), więc być może jest lepiej skorygowany do użytku z cyfrakami.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

JARCOS
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    Tamron - ostrzejszy, jaśniejszy ale dużo wolniejszy. Jak potrzebujesz robic zdjęcia w ruchu to nie jest obiektyw dla ciebie.
    pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Tamron jest wolniejszy od USM, ale nie jest aż tak wolny, żeby nie złapać czegoś w ruchu.
    Jak nie miałem 24-105 i nie miałem czasu na zmianę na dłuższy obiektyw, często robiłem ptaki tamronem.
    I było OK
    Przykłady:
    http://plfoto.com/1120800/zdjecie.html
    http://plfoto.com/1120826/zdjecie.html
    Jakbym porówywał 28-75 i 24-105 to różnicy dużej nie ma - oprócz IS na + dla canona oraz 2,8 na + tamiego. Jeszcze canon ma ładniejszy całokształt, nie wiemjak to określić ...

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miałem dokładnie ten sam ból i wybrałem 28-105 bo testowałem ze 3 szkła Tamiego i stwierdziłem, że nie są warte dopłaty tej kasy. Jak chce jasno to 50 1,8 i nożny zoom a u cioci na imieninach to 28 i tak za wąsko więc zostaje kit chociaż najczęściej biorę Canona a60 w zupełności wystarcza.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darks Zobacz posta
    Nie myślałeś może o tokinie ATX-Pro 28-70/2.8 ?
    Do tej pory nie brałem tego obiektywu pod uwagę i nic o nim nie wiem.
    Widzę, że masz ten obiektyw, więc chętnie się o nim dowiem czegoś więcej.
    Przede wszystkim sprawdź czy będzie działał z 350-tką - zdarzają się problemy. Miałem jeden przez krótki okres czasu ale niestety mydełko na pełnej dziurze było znaczne - nie wiem może egzemplarz marny. Rzeczonego Tamrona mam i bardzo sobie chwalę .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-01-2007 o 01:30
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

C 28-105 najlepiej wersja II
    Zaskakująco szybki oraz precyzyjny AF.
    Zakres jak dla mnie idealny. Myślę, że będziesz zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JARCOS Zobacz posta
    pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Tamron jest wolniejszy od USM, ale nie jest aż tak wolny, żeby nie złapać czegoś w ruchu.
    Jak nie miałem 24-105 i nie miałem czasu na zmianę na dłuższy obiektyw, często robiłem ptaki tamronem.
    I było OK
    Niestety nie miałes okazji robic Canonem, ja natomiast robiłem zdjęcia i jednym i drugim i zapewniam Cie ze różnica jest dość znaczna.
    Pawnie po jakimś czasie jesteś w stanie dostosowac/wprawić się w życie z wolniejszym ostrzeniem...
    Ja gdym miał wybierać wziąłbym Tamrona.
    Pozdro
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Na rynku używanych obiektywów są trzy wersje tego Canona :

1. EF 28-105/3.5-4.5 USM - wypuszczony w 1992 roku i sprzedawany jako "kit" z EOS-em 5 (A2, A2E). Charakterystyczną cechą jest "kwiatek" przy oznaczeniu minimalnej odległości ostrzenia. Ma pięciolistkową przysłonę . Dobra konstrukcja i niezawodność.

2. EF 28-105/3.5-4.5 USM II - tenże sam obiektyw z przysłoną siedmiolistkową i lepszymi (podobno) powłokami antyodblaskowymi. Wizualnie różni się od wersji 1. tym, że zamiast "kwiatka" ma w tym miejscu napis "MACRO". Od początku produkcji w roku 2000 obiektyw ten był produkowany w Japonii i ma napis "Made in Japan".
    Niestety po roku produkcja została przeniesiona na Tajwan i tak pojawia się wersja 3.

3. To samo co 2., tylko bez napisu "Made in Japan". Przeniesienie produkcji (wg opinii internautów na różnych forach) spowodowało znaczące pogorszenie się jakości montażu, co ma jakoby objawiać się znacznym rozrzutem pomiędzy różnymi egzemplarzami. Dotyczy to szczególnie trwałości i precyzji mechaniki. Zwolennicy teorii spiskowych wyrażają nawet opinie, że Canon w taki sposób zdecydował się zniechęcić nabywców tego bardzo popularnego szkła, na rzecz wypuszczonego trochę wcześniej (1998 rok), ale słabo się sprzedającego 28-135 IS.

Podsumowując, najlepszy wybór to wersja 2., ale trudno ją upolować bo wypuszczono ich najmniej.
    W swoim czasie mając wybór pomiędzy 1., a 3. wybrałem 1. i jestem ze swojego obiektywu bardzo zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Pirx ; 26-01-2007 o 10:27

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

A ja mam wersje 3 według segregacji Prix i jestem zadowolony.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Szukając jakiegoś uniwersalnego szkła dla siebie nabyłem ze 2 lata temu canona 28-105/ 3,5-4,5 mkI. Obiektyw w porówniu z kitem wykonany jest super. Sprawia wrażnienie solidnej konstrukcji. Znacznie poprawia też wyważenie apraratu. Jest napradę szybki. Jednak jeżeli chodzi o sotrość pozostawia wiele do życznia. Cały czas myślę nad przesiadką na tamrona 28-75. Na pewno będzie bakowało oginskowej 105. Do końca nie wiem co jest lepsze. Jasne szkło i szybki zoom by się jednak przydał. Gdyby mieć trochę więcej forsy to można kupić 25-105/4L i problem z głowy.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów