Cytat Zamieszczone przez kavoo
Cytat Zamieszczone przez Krzychu
generalnie działa z każdą lampą EX, pod warunkiem że mamy obiektyw z infem o odległości no i korpus posiadający E-TTL II.
Powaznie? Czyli jesli do 20D podepne szklo z pomiarem odleglosci i np. 420EX to lampa bedzie blyskac w trybie E-TTL II?
Oczywiście. Przecież lampa "tylko" błyska, siłę błysku dobiera korpus - w E-TTL'u na podstawie pomiaru matrycą światła odbitego przy przedbłysku, w E-TTL'u II uwzględnia w jakiś tam sposób jeszcze info o odległości na którą został wyostrzony obiektyw. Lampa błyśnie tyle ile "każe" jej korpus...

BTW: Nie wiem dlaczego, ale wszyscy nagminnie wiążą E-TTL II z 580 EX, a przecież jak się pojawił pierwszy korpus z E-TTL II to 580 EX nie było jeszcze w zapowiedziach...

Cytat Zamieszczone przez kavoo
Jesli to prawda, to bym sie ucieszyl... myslalem o kupnie lampy, ale za cienki jestem zeby sobie bez E-TTL II poradzic, a prawie 2k za 580EX to dla mnie zdecydowanie za duzo (w porownaniu do moich potrzeb). Ale cos mi sie to podejrzane wydaje ;-)
Bez żartów z tym E-TTL II - czemu miałbyś sobie nie poradzić ? Szczególnie przy cyfrowym korpusie można trenować do woli prawie bez kosztów...