Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: porada o współprace canon 50mm f1,8 Mk II i lampą 580ex

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Ale pytanie brzmi (głównie do czeczota, bo ma taki zestaw ): czy w owym Metzu z odpowiednią kostką działa E-TTL II w 20D?
    Mój metz 54mz3 działał z canonem 20D ale jak wymieniłem kostkę na wersje m3. Dystrybutor twierdzi że działa pod eTTL II, w końcu to kwestia body nie lampy. Zresztą sądząc po zdjęciach faktycznie działał lepiej z canon 17-40 (przekazuje do body informacje o odległości) niż z tamronem 28-75 (chyba nie przekazuje do body informacje o odległości) przy tej samej ogniskowej. Z tamronem zdjęcia były prześwietlone, z canonam było w miarę poprawnie.

Kostka kosztuje 300zł – to rozbój w biały dzień. Metz twierdzi że może za 10 euro zaktualizować kostkę ale każe to załatwić przez dystrybutora a dystrybutor oczywiście się na to wypina bo podobno musi coś wypisać oclić itd. – jak dla mnie po prostu ściemnia!!!! Jak napisałem do metza że dystrybutor nie chce współpracować to nie dostałem odp. Od tamtej pory nie polecam nikomu metza!!!!

Zresztą swojego lampe sprzedałem wczoraj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów /k Otwocka

Domyślnie

czyli rozumiem, że np z SIGMA 70-300 pomiar odleglości moze szwankować?
    -

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A ja mam takie pytanie pewnie lamerskie....

Czy to, że 350D ma E-TTL II nic w zasadzie mi nie daje, dopóki nie będę mieć odpowiedniego obiektywu i lampy zewnętrznej z serii EX?
    Czy lampka wbudowana do tego celu nie wystarczy, zakładając, że miałbym odpowiedni obiektyw?

Czyli mając takie obektywy jak w stopce, nie wykorzystam systemu E-TTL II?

Zadałem to pytanie dlatego, że w FAQ jest coś innego...

Jestem zdezorientowany
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 25-11-2005 o 19:21

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Być może się mylę, ale lampka wbudowana to chyba tylko E-TTL.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Z FAQ:
    "Co potrzebuję do działania E-TTL II?

W praktyce tylko i wyłącznie nowe body z systemem E-TTL II. Już na wbudowanej w body lampce widać różnicę w jakości oświetlenia kadru w stosunku do oświetlenia E-TTL.

Do działania E-TTL II jest koniecznie potrzebna odległość z obiektywu, tak?

Bzdura... Po pierwsze nowy system nie wymaga pomiaru odległości od obiektywów. E-TTL II przede wszystkim to nowe algorytmy pomiaru i obliczania światła. Po drugie mnóstwo ludzi ustawia palnik lampy w pionie w celu odbicia światła od sufitu lub przeróżnych nakładek na lampę. Nie ma najmniejszego sensu zawracanie sobie "gitary" jeśli większość zdjęć robicie w ten sposób. Jedynym przypadkiem kiedy aparat bierze pod uwagę odległość ostrzenia z obiektywu jest błyskanie na wprost z lampą na aparacie. Nawet bez informacji o odległości z obiektywu system E-TTL II daje dużo lepsze wyniki niż E-TTL"

Czyli jak to w końcu jest?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yogi
    czyli rozumiem, że np z SIGMA 70-300 pomiar odleglości moze szwankować?
    a co to jest pomiar odległości
    nie myl, tu chodzi o przekazywanie informacji o odległości ostrzenia, a to co innego. Żeby ją przekazać musisz mieć w lensie odpowiedni chip. Zadne szkło aleternatywnych producentów go nie ma.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Czyli jak to w końcu jest?
    no przecież KuchateK to dokładnie opisał: E-TTL II to
    1) nowe algorytmy obliczania siły błysku
    2) uwzględnianie odległości ostrzenia w doborze siły błysku
    3) możliwość uwzględnienia temperatury barwowej błysku, jeśli lampa daje takie informacje

jeśli zastosujesz obiektyw, który nie daje możliwości przekazania infpormacji o odległości ostrzenia i tak aparat zastosuje te same nowe algorytmy E-TTL 2. Jeśli twoje body ma E-TTL 2 to nie ma E-TTL. Jeśli lampa nie jest EX (czyli nie współpracuje w żadnym trybie e-ttl) to aparat przełącza pomiar na TTL.

Wbudowana lampa oczywiście też korzysta z tych samych algorytmów (czyli jesli masz w body E-TTL 2 to masz i koniec).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    ... Jeśli lampa nie jest EX (czyli nie współpracuje w żadnym trybie e-ttl) to aparat przełącza pomiar na TTL...
    To prawda tylko pod warunkiem, że to będzie EOS kliszowy.
    Cyfrówki są wykastrowane z sensorów TTL.
    Dlatego też do cyfrowek nadają się lampy EX, potem jesz dziura (niedziałające EZ) i dopiero działają stare lampy posiadające własną automatykę tyrystorową.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-11-2005 o 23:17
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ale stare watki wygrzebujecie
    Niestety wiekszosc starych ma powazne bledy i bzdury i nie radze sie nimi kierowac.

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Być może się mylę, ale lampka wbudowana to chyba tylko E-TTL.
    Napewno sie mylisz.

E-TTL II jest sprzeczny z E-TTL. Jesli puszka ma jedno to automatycznie nie ma drugiego.

Czy to, że 350D ma E-TTL II nic w zasadzie mi nie daje, dopóki nie będę mieć odpowiedniego obiektywu i lampy zewnętrznej z serii EX?
    Do dzialania trzeba aprat z e-ttl II i jakas dedykowana lampe (wbudowana czy na stopce). Czyli wszyskto juz masz.

Obiektyw moze byc nawet od nikona...
    A fuj! Lepiej nie Niech bedzie to m42 od przyjaciol ze wschodu

Kit przekazuje info o odleglosci na jaka zostala ustawiona ostrosc. Ale zaznaczam, ze nie jest to wymagane do dzialania. Tam na poczatku bzdury pisali. http://photonotes.org/articles/eos-flash/#distancedata

Czyli mając takie obektywy jak w stopce, nie wykorzystam systemu E-TTL II?
    Wykorzystasz...

Zadałem to pytanie dlatego, że w FAQ jest coś innego...
    Jestem zdezorientowany
    Tam nie ma prawa byc nic innego Wczytaj sie dokladniej jeszcze raz... Za ktoryms razem wszystko staje sie proste i oczywiste. Polecam moje ostatnie przydlugawe posty w faq. Mysle ze bardziej czytelnie i zrozumiale opisuja jak dziala system i czego wymaga jak wersja pytan i odpowiedzi na poczatku.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dziękuję KuchateK (no i oczywiście wszystkim za wyjaśnienie).

Skoro KIT przekazuje informacje o odległości od ostrzonego obiektu, to czy w jakiś sposób można to zobaczyć w aparacie? I czy może jest to w EXIF? Niestety, nie mam przy sobie aparatu, a temat mnie interesuje...

Z góry dzięki ;-)
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 26-11-2005 o 08:51

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów