hmm.."Canon EOS 400D kontra Nikon D80". Przed takim wyborem właśnie teoretycznie stoję. Czytając poprzednie posty widzę, że kolega zOOn już dokonał wyboru w tym temacie:
Nie ukrywam, że to będzie "mój pierwszy raz" z d'SLR i jestem totalnym amatorem. Po przekopaniu testów/porównań/analiz w necie postanowiłem zadać pytanie kolegom z "czarnego" forum, jakie sprzęt doradzili komuś na początek przygody mając na uwadze cenę oraz dalsze koszty, zwiazane m.in. z rozwijaniem mojego małego systemu.
Początkowo byłem nastawiony na 400D, cena za body oscyluje ~1800,00 zł; a body+KIT to jakieś 2200,00 zł. Za D80+KIT natomiast trzeba zapłacić +/- 3200,00 zł. Przeczytałem, że obiektyw KIT-owy w D80 jest w stosunku do KIT-a z 400D jest co najmniej baaaardzo OK. Wobec czego przy wyborze Canona czekłaby mnie od razu zakup jakiegość "szkiełka" pełniącego rolę standardu. Pytanie jakiego i za ile? Czy C17-85IS wystarczy??
Jeden z kolegów był uprzejmy zwrócić mi uwagę na następujące elementy:
Nikon oferuje obecnie szeroką gamę taniej i dobrej optyki amatorskiej. Mamy w systemie bardzo dobre obiektywy: 18-70, 18-135, 18-200VR, 55-200VR i 70-300VR, z których jedynie ostatni ma swój odpowiednik w systemie Canona.
Lepszy jest również system błysku, a lampy - w porównaniu z Canonem - są niedrogie.
Udało mi się dzisiaj spotkać ze znajomym, dla którego fotografia jest całym życiem (w przenośni i dosłownie). Gość obecnie "pstryka" z 1Ds Mark II + arsenał szkieł (ale nieważne) i na moje pytanie: Andrzej, co sugerujesz mi kupić? D80 czy 400D? wziął do ręki tego 1Ds-a i z uśmiechem na ustach odparł: "Sony Alpha A100".
Na moje pytanie dlaczego, dodał:
Jako początkujący: 1.) Nie masz przyzwyczajeń i naleciałości do konretnego sprzętu/systemu, a to mimo wszystko w dużym stopniu determinuje zakupy; 2.) Matryca Sony jest dokładnie taka sama jak w D80; 3.) W kicie z A100 dostajesz całkiem przyjazny słoiczek + stabilizacja; 4.) Zaplecze dla Sony jest bardzej przyjazne cenowo niż dla systemów Canona czy Nikona; 5.) Dostępna spora gama stosunkowo niedrogich obiektywów m.in. Minolta, Zeiss..
Reasumując:
400D, D80, D30, K10D czy A100? Proszę o słowo komentarza..
PS: Dżizes...czy ja w takim tempie, w ogóle kupię kiedyś jakiś sprzęt(?)