Mój obiektyw przyszedł oznaczony wartością do oclenia.
W sumie mój błąd. Zamiast dokładnie wypytać uwierzyłem w deklaracje z opisu, że sklep dokłada wszelkich starań żeby klient uniknął problemów z cłem. Nauka kosztuje![]()
Mój obiektyw przyszedł oznaczony wartością do oclenia.
W sumie mój błąd. Zamiast dokładnie wypytać uwierzyłem w deklaracje z opisu, że sklep dokłada wszelkich starań żeby klient uniknął problemów z cłem. Nauka kosztuje![]()
może troszkę spóźnione ale d80 to nie za wysoko dla c400 we wszystkich testach jakość zdjęć w 400 była/jest lepsza a po za tym aparaty sa podobne (po za wielkością) -testy fotokurier (wykupiony chyba praz nikona) ostatni numer pokazuje że sa prawie takie same - różnica w jakości foto 100 i 800 na kożyść c400d a 200 i 400 n80d, fotopolis - podsumowanie jak ktoś chce mieć wygodniejszy aparat to Nikon a lepsze zdjęcia to Canon róznica w teście 0,6 pkt to żADNA RóżNICA i jeszcze na jkimś zagraniczym forum czytałem że c400 najlepszy do szczegułów z tele 400l 5,6 ideał a co do zakresu 24-70 2,8 to z sigmą jest lepiej niż z canonem moja własna opinia. Osobiście posiadam c400d z gripem co do wielkości to kwestia przyzwyczajenia (bez gipa trzymał się trzech palcach ) Pozdrawiam
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
hmm.."Canon EOS 400D kontra Nikon D80". Przed takim wyborem właśnie teoretycznie stoję. Czytając poprzednie posty widzę, że kolega zOOn już dokonał wyboru w tym temacie:
Nie ukrywam, że to będzie "mój pierwszy raz" z d'SLR i jestem totalnym amatorem. Po przekopaniu testów/porównań/analiz w necie postanowiłem zadać pytanie kolegom z "czarnego" forum, jakie sprzęt doradzili komuś na początek przygody mając na uwadze cenę oraz dalsze koszty, zwiazane m.in. z rozwijaniem mojego małego systemu.
Początkowo byłem nastawiony na 400D, cena za body oscyluje ~1800,00 zł; a body+KIT to jakieś 2200,00 zł. Za D80+KIT natomiast trzeba zapłacić +/- 3200,00 zł. Przeczytałem, że obiektyw KIT-owy w D80 jest w stosunku do KIT-a z 400D jest co najmniej baaaardzo OK. Wobec czego przy wyborze Canona czekłaby mnie od razu zakup jakiegość "szkiełka" pełniącego rolę standardu. Pytanie jakiego i za ile? Czy C17-85IS wystarczy??
Jeden z kolegów był uprzejmy zwrócić mi uwagę na następujące elementy:
Nikon oferuje obecnie szeroką gamę taniej i dobrej optyki amatorskiej. Mamy w systemie bardzo dobre obiektywy: 18-70, 18-135, 18-200VR, 55-200VR i 70-300VR, z których jedynie ostatni ma swój odpowiednik w systemie Canona.
Lepszy jest również system błysku, a lampy - w porównaniu z Canonem - są niedrogie.
Udało mi się dzisiaj spotkać ze znajomym, dla którego fotografia jest całym życiem (w przenośni i dosłownie). Gość obecnie "pstryka" z 1Ds Mark II + arsenał szkieł (ale nieważne) i na moje pytanie: Andrzej, co sugerujesz mi kupić? D80 czy 400D? wziął do ręki tego 1Ds-a i z uśmiechem na ustach odparł: "Sony Alpha A100".
Na moje pytanie dlaczego, dodał:
Jako początkujący: 1.) Nie masz przyzwyczajeń i naleciałości do konretnego sprzętu/systemu, a to mimo wszystko w dużym stopniu determinuje zakupy; 2.) Matryca Sony jest dokładnie taka sama jak w D80; 3.) W kicie z A100 dostajesz całkiem przyjazny słoiczek + stabilizacja; 4.) Zaplecze dla Sony jest bardzej przyjazne cenowo niż dla systemów Canona czy Nikona; 5.) Dostępna spora gama stosunkowo niedrogich obiektywów m.in. Minolta, Zeiss..
Reasumując:
400D, D80, D30, K10D czy A100? Proszę o słowo komentarza..
PS: Dżizes...czy ja w takim tempie, w ogóle kupię kiedyś jakiś sprzęt(?)
od sony z daleka - tanie szkla, tylko sa jakosci canonowego kita.polecam, www.optyczne.pl jak masz hajs to d30, a jak nie to 400d z fajnym szklem. na start styknie kit. ludzie robia nim ekstra foty. jak nie planujesz odbitek powyzej 15x21 to ci styknie kit. jak jestes amatorem to mysle ze 400d styknie, starczy ci jeszcze siana na 380ex i moze na jakies szklo/ przejsciwke makro.
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
jak juz to 30d a nie d30- tamta pucha ma juz lata swietnosci za soba
ja bym wzial 400d a jak masz kase to 30d a nie jesli nie canon to nikon d80+18-70 i tez bedziesz bardzo zadowolny
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
Akurat optyczne.pl nie jest najlepszym wyznacznikiem jakosci czegokolwiek. Co do A100 to polecam nie wypowiadac sie na temat aparatu ktorego nie widzialo sie na oczy nie mowiac juz o wykonywaniu nim zdjec. Co do jakosci obiektywow KM/Sony to w tym systemie nie ma szkła tak słabego jak KIT Canona. Za to w cenie do 1500 moge Ci wymienic cala game obiektywow z bardzo dobra jakoscia optyczna natomiast w canonie w tym przedziale prozno szukac czegos dobrego...
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...