Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 137

Wątek: Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoArt Zobacz posta
    Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
    no dokladnie - po prostu szkiel jest tak duzo ze nie mozna sie zdecydowac co kupic czyli analogicznie nie ma co dokupic... sory ale pie...isz farmazony...
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Konopnica

Domyślnie

Może abstrahuję od głównego wątku ale sprzęt (body) to tylko 10% składowych na dobre zdjęcie, następne 20% to obiektyw, a pozostałe 70% to czynnik ludzki. Wracając to tematu: masz mniej kasy- 400D, więcej- D80. Canon jednak jest najpopularniejszy w Polsce od czasów PRL-u :-D
    400D + 28-105mm 3,5-4,5 USM II + 18-55mm + sporo M42 i dużo chęci

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don Kacper Zobacz posta
    Wracając to tematu: masz mniej kasy- 400D, więcej- D80.
    No wlasnie nie do konca. Jesli porownywac ceny kitow to byc moze, ale jak do 400D dorzucic jakis obiektyw o porownywalnych, do nikonowego kita, parametrach i jakosci to zaczyna byc odwrotnie.

Pisalem wczesniej w tym watku:

EOS 400D + Canon 17-85IS €1,300 (bez karty)

Nikon D80 + 18-70 Lens €1,110 (bez karty)
    5D

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

rano byłem w sklepie "nie dla idiotów" (wpuscili mnie to chyba cos znaczy ) przy okazji wybrałem sie na stanowisko foto i chwile pobawiłęm sie obydwoma wymienionymi w topicu aparatami i powiem szczerze... 400D przy D80 to jakis koszmarek... moze zdjęcia robi lepsze nie wiem zdjęc na kompa nie zrzucałem, ale tak na ręke i oko to... nie ma co porównywac
    moim zdaniem to nie są porównywalne aparaty 400D powinno sie porównywac moim zdaniem z Nikonem D40 bo D80 to dla niego za wysoko... to juz raczej połka 30D
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    rano byłem w sklepie "nie dla idiotów" (wpuscili mnie to chyba cos znaczy ) przy okazji wybrałem sie na stanowisko foto i chwile pobawiłęm sie obydwoma wymienionymi w topicu aparatami i powiem szczerze... 400D przy D80 to jakis koszmarek... moze zdjęcia robi lepsze nie wiem zdjęc na kompa nie zrzucałem, ale tak na ręke i oko to... nie ma co porównywac
    moim zdaniem to nie są porównywalne aparaty 400D powinno sie porównywac moim zdaniem z Nikonem D40 bo D80 to dla niego za wysoko... to juz raczej połka 30D
    Jest jak mowisz. I dlatego doradze znajomym (pisalem o dylematach wczesniej) kupno D80 + 18-70.

I choc serce mowi Canon, rozum jednak Nikon. Oczywiscie przy tym budzecie (do €1300).
    5D

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Jest jak mowisz. I dlatego doradze znajomym (pisalem o dylematach wczesniej) kupno D80 + 18-70.

I choc serce mowi Canon, rozum jednak Nikon. Oczywiscie przy tym budzecie (do €1300).
    Mam podobne odczucia i podobnie bym tak wybrał. Ale nie o tym chciałem....
    Jakkolwiek uwazam D80, a zwłaszcza 18-70 za dobry sprzęt, to rośnie im konkurent, bynajmniej nie ze strony Canona.

Dlatego pozwole sobie zrobić trochę zamieszania i zwrócić jeszcze uwagę na Pentaxa K10D. Nie wiem wprawdzie, czy za te 1300 EUR dałoby sie wyrwać go ze szkłem DA 16-45/4 AL ale jeśli tak, to wydaje się być kuszącą propozycją :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoArt Zobacz posta
    No Tak zrobilem blad w Nazwie

Nikona D70 wypozyczalem, Alfe do testow udostepnila firma Sony gdy pokazalem jakiego typu zdjecia robie (...) Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze(...) Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
    Powiem szczerze, że nie rozumiem. Piszesz że Sony wypożycza Ci aparat jak tylko zobaczy Twoje foty. I jak masz kasę na L'ke za jakieś 4 tys i twierdzisz że obiektyw < 3k zł jest cienki .... to czemu sobie nie weźmiesz 5d czy 30d a wziąłeś sobie 400d, które jest zrobione z myślą o fotoamatorach*. Nie mogę tego zrozumieć. I jak już ktoś pisał 70% w robieniu zdjęć to czynnik ludzki.

Powiem szczerze, że bawiłem się Nikonem d70 i d80 i jedyna rzecz która przypadła mi do gustu to jednak ergonomia. Lepiej się trzyma Nikona niż moją 400, ale i do tego da się przyzwyczaić (widocznie japońscy inżynierowie mają małe rączki :P).

A i zapomniałem dopisać ... jak fociłem z samym kitem to rzeczywiście ... troszkę tak dziwnie. Ale jak założyłem inny obiektyw (i to nie Canona :P) to 400d wtedy daje czadu pięknie

Sorry za OT

* no osobach które traktują fotografię hobbistycznie i to ich 1 lustrzanka :]
    Ostatnio edytowane przez radzio ; 02-02-2007 o 16:31
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Dlatego pozwole sobie zrobić trochę zamieszania i zwrócić jeszcze uwagę na Pentaxa K10D. Nie wiem wprawdzie, czy za te 1300 EUR dałoby sie wyrwać go ze szkłem DA 16-45/4 AL ale jeśli tak, to wydaje się być kuszącą propozycją :-)
    Jakos nie bralem pod uwage Pentaxa - a warto sprawdzic, co tez zrobilem.
    I opcja K10D z 16-45 nie przejdzie - €1400 za goly sprzet (te 1300 sa gorna, bardzo naciagana granica).

Opcje: K10D z 18-55 za €1000 lub K10D + 18-55 + 50-200 za €1250.
    Ponoc te zestawy kitowe niezle u pentaxa - ale, szczerze, to zielony w tym temacie jestem.

Pozdrawiam, (rowniez) Tomek
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 02-02-2007 o 18:07
    5D

Domyślnie

Owszem, kity Pentaksa są niezłe... ale to jednak kity. Fakt, że dzięki temu masz ładne krycie ognskowych. A może zamiast 16-45/4 Sigmę 17-70/2.8-4?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Owszem, kity Pentaksa są niezłe... ale to jednak kity. Fakt, że dzięki temu masz ładne krycie ognskowych. A może zamiast 16-45/4 Sigmę 17-70/2.8-4?
    Sigme 17-70 znam z Canona (mialem) i wrazenia pozostaly dobre. Zreszta jednak wolalbym zaproponowac jeden, w miare uniwersalny obiektyw.

Mam troche czasu na przemyslenia - wyjezdzam na 4 dni - we srode mam dac odpowiedz.

Dzieki w kazdym razie.
    5D

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów