Pokaż wyniki od 1 do 10 z 137

Wątek: Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Z jednej strony jakże różne, ale patrząc od drugiej - są to ostatnie korpusy w ofercie obu konkurentów przed w pełni profesjonalnymi Nikonami D2 H/X i Canonami 1 D/DS mkII.

Nie są one bezpośrednimi konkurentami, ale założmy sytuację, że znajdują się osoby mające określone, wysokie wymagania, których to osób jednak nie stać na korpusy z linii profesjonalnej N2D H/X czy C1 D/DS.

Ktoś, kto będzie potrzebował szybkostrzelnej puszki do użytkowania w trudnych warunkach wybierze D200; drugi wymagający najwyższej jakości obrazu, ale użytkujący sprzet bez narażenia na trudne warunki wybierze 5D.

Tak więc mozna wykazać teoretyczne sytuacje, kiedy wybór będzie odbywał właśnie się na tej "półce" :-)
    Wiesz pewnie tak ale to bardzo teoretyczna sytuacja. Mam wrażenie że w przypadku tych puszek i tego typu dylematów to wyboru będzie dokonywał ktoś świadomy. A tacy na ogół w pierwszej kolejności patrzą się na szklarnię i ewentualnie co można do niej doczepić. Bo w bezpośrednim porównaniu to te obie puszki mijają się znakomicie. Praktycznie najlepiej byłoby mieć obie .

Edit:
    Tak na prawdę gdyby canon chciał rynkowo uziemić D200 to wystarczyłaby nowa wersja 30D MkII. Uszczelki, ciut większe body + wygodniejszy grip, 6kl/sek, Af z podwójnymi czujnikami krzyżowymi, matryca 8 Mpx z poprawionymi szumami - to wszystko mają i nawet by nie kosztowało zbyt dużo. No że nie wspomnę co by się stało gdyby włożyli tam APS-H. Tylko z jakiegoś powodu canon najwyraźniej nie ma zamiaru zrobić takiej puszki. I prawdopodobnie doskonale wiedzą dlaczego.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-01-2007 o 13:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów