Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 137

Wątek: Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na Twoim miejscu kupiłbym jakąś używaną tanią lustrzankę cyfrową z obiektywem w komplecie i po półtrocznym użytkowaniu określił, które kwestie są dla Ciebie bardziej istotne, a które mniej. Wierz mi, że kupując swój pierwszy dSLR trudno o świadomy wybór. A tak naprawdę jeśli fotografia to dla Ciebie Tylko niewinne hobby - nie możesz popełnić dużego błędu! Kupuj cokolwiek (poza bardzo egzotycznymi produktami) i zacznij robić zdjęcia!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja debatowalem pomiedzy 400D/D70/A100, kazdym z nich zrobilem przed zakupem kilkaset zdjec i obejrzalem na komputerze, wybralem canona bo byl najtanszy, ale nie byl to wybor jednoznaczny (tak naprawde chcialem 30D i dobre szklo, ale nie mialem kasy, licealista jestem, wiec mam wazniejsze wydatki :P)

1. Canon zdecydowanie najmniej szumi, to nie ulega dyskusji.
    2. Sony mialo zdecydowanie najwolniejszy autofokus, z 18-200 w kiepskim swietle mozna bylo zaparzyc kawe zanim wyostrzy (jesli w ogole), 18-55 Canona w tych samych warunkach radzilo sobie lepiej
    3.D70 byl najporeczniejszy z calej trojki, najwygodniejszy w obsludze - klasyczny system z dwoma pokretlami itd, do canona bardzo szybko sie przyzwyczailem i polubilem, natomiast alfa 100 to byla jakas tragedia nie body, strasznie, strasznie dziwna ergonomia
    4. D70 najlepiej lezy w reku
    5. Stabilizacja sony jest niczego sobie, dawala rade ze stabilizacja nikonowego 18-200 VR (o ktorym juz wczesniej byla mowa w tym temacie)
    6. AF canona szybsze od nikona, canon z nikonem zdecydowanie miazdza AF sony w kiepskim swietle, 9 punktow af canona na plus w porownaniu do 5 D70

wiem ze porownanie moze byc troche dziwne, ale porownywalem aparaty do 2500 pln ze szklem (oczywscie kit a nie 18-200) a akurat na canona i alfe mialem niezle okazje w tych granicach cenowych, wybralem canona, choc pewnie gdybym dysponowal wieksza kasa na poczatek albo bym kupil 400D + szklarnie albo D80 + 18-200VR, naprawde swietne szklo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

D80 + 18-70.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

KraQs
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    D80 + 18-70.
    hmm..deja vu, czy może już gdzieś to czytałem? hehe

Dziękuję,

mattderock
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I prawdopodobnie doskonale wiedzą dlaczego.

Oświeć mnie bo nie wiem .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattderock Zobacz posta
    Oświeć mnie bo nie wiem .
    A możesz przypomnieć w czym rzecz, bo dalibóg ta dyskusja była kilka miesięcy temu . A z zacytowanego zdania nic nie wynika.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

http://fotografia.gry-online.pl/?mod=art&id=9

polecam. Wprawdzie o 350 D, ale są również adnotacje co do 400D w kwestiach, które się zmieniły. W pozostałych te aparaty są takie same.

W wyborze lustra należy się również kierować wyborem systemu: wybierając Canona wybierasz całe bogactwo m42 ze wszystkimi rodzynkami o świetnej jakości optycznej, często przewyższających to, co produkuję się na bagnety "firmowe". I co bardzo ważne, to wszystko za znikome pieniądze.
    Oczywiście, nie tylko Canon współpracuje z m42 Żeby nie było, że wprowadzam wojny, sugeruję tylko, że przy wyborze powinien się też liczyć system, w który świadomie wchodzisz.
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

sabuniek
    Guest

Domyślnie

Witam Serdecznie, jestem zdecydowanym amatorem fotografii i mam juz trzeci aparat Canona. Gdy kupowałem pierwszy aparat w życiu czyli w listopadzie 06 wybór padł na Canona (A710IS) z prostej przyczyny, miał to być aparat firmy która poprostu długo robi aparaty. Do Nikona jakoś nie mam przekonania (wiem że pewnie grzesze). Aparat w trybie M robił naprawde dobre zdjecia. We wrześniu tego roku nadszedł czas na zmiany i pozostając wierny marce zakupiłem S3 IS, i to jest doskonały aparat. Kupując S3 wiedziałem że zakup lusterka już nie długo (dlatego wybór padł na tańszego S3, a nie S5) i teraz od kilku dni mam wspomnianego 400D. Mój kolega zakupił niedawno Nikona D80 którym zrobiłem sporo zdjęć i powiem Tak, nie wiem czy to przez sentyment do marki czy jak ale jakoś zdecydowanie bardzie mi leży 400D, D80 jest poprostu za bardzo profesjonalny i w rękach amatora zwyczajnie sie marnuje. To chyba tyle na ten temat, jak sie bardziej rozkręce to pewnie sie odezwę

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

sabuniek IMO oba sa na podobnym poziomie profesjonalności Jeden mniejszy drugi większy

sabuniek
    Guest

Domyślnie

Całkiem możliwe nie przecze, jednak 400D jakoś bardziej mi odpowiada, no i ta różnica w cenie, dla mnie zasadnicza zwłaszcza że i tak niedługo zakupie kolejne szkiełko. Co do wielkości korpusu to D80 za duży, a 400D za mały wiec wolałem małego ("mały ale wariat" jak to mawiają )

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów