No Maris życze wszystkim aby twoje slowa sie spelniły i obym nie mail racji.
Ja do decyzji kupna aparatu dorastalem od roku.
Zbierałem wszystkie informacje analizujac fotografie opinie testy.
kontaktujac sie z przedstawicielami firm oferujacych sprzet fotograficzny.
Najlepiej w mojej opinni wypadła Firma Sony i Nikon
o Canon nie wspominam bo takiej porazki sie nie spodziewalem
wiem co potrafi prawdziwy sprzet Canona 5D.
Po informacje odnosnie sprzetu musialem jednak siegac do firmy w USA
polecam.
Nie przewidzialem jednej rzeczy, dzwonilem do media-markt i Saturn (ze wzgledu na raty) nie moge kupic obiektywow Canon ani lampy blyskowej
Ja jesli patrze na produkt to poza aparatem widze cale zaplecze i jego dostepnosc a nie informacje dosyc skape w internecie. Polecam poczytac sobie naprzyklad o Speedlite 580EX i jej komunikacji bezprzewodowej na stronie Canon polska a jesli nie znajdziecie to moze ktos zadzwoni i uzyska pomoc. Polecam
Faktem jest ze podobnie jak radzio wyszedlem z zalozenia to aparat przejsciowy.
Widze tu pewna sprzecznosc, a przynajmniej niekonsekwencje... :razz:
To poszedles kupic Alphe i dopiero w domu sie zorientowales, ze masz co innego w siatce z zakupami?
Generalnie przesadzasz, albo trollujesz. 400D to dobry aparat. Zreszta co Ci przeszkadza wrocic do Nikona. Zwlaszcza jak masz zamiar robic zdjecia artystyczne...
5D
Chcialbym dodac aby nikt mnie nie zrozumial zle.
Nikon czy Canon sa bardzo dobrymi firmami z dluga tradycja i mozliwosciami.
Jest to sprzet dobrej klasy o bardzo zblizonych parametrach (trzeba uwazac co sie robi i dostosowac do tego sprzet)
Jesli chodzio moje opinnie to niestety troszke kuleje "u nas" zaplecze do Canona.
I gdyby wiecej uwagi sie poswiecalo na promowanie i informacje to z powodzeniem mozna go polecic kazdemu.
Canona polecam wszystkim tym co zaczynaja fotografie bo jest to niezly start.
Trudno porownywac Nicona i Canona bo sa to dwie rozne kultury i mozna bez trudu zobaczyc co kazda z firm oferuje i w czym jest lepsza.
Przypominam ze z charakterystyka obrazu w tych aparatach to tak samo jak by porownywac filmy 35mm ktory ucieka bardziej w czerwien ktory w blekit a inny w zielen.
Zdazylem zobaczyc o jakiego profesjonaliste chodzi
ale to nie ja a szkoda bo wszyscy za nim tesknia![]()
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
No Tak zrobilem blad w Nazwie
Nikona D70 wypozyczalem, Alfe do testow udostepnila firma Sony gdy pokazalem jakiego typu zdjecia robie (Super aparat jedyna wada nie nadaje sie do studio ale wart jest uwagi) ponadto ich specjalista udzielal konsultacji (profesjonalna obsluga, chcieli poznac wyniki testu). Canon w polsce ma slabe informacje a na temat lamp bezprzewodowych rozkładają rece.
Canona kupilem ze wzgledu na to ze uzywam CompactFlesh a Nikon D80 juz pracuje na SD. Wkoncu kupilem Canona potem tego zalowalem i chcialem go sprzedac bo mialem wrazenie ze sie uwsteczniam (okrojone menu w 400D). Okazuje sie ze to dobry sprzet czasem oszukuje (w niskich temperaturach mialem klopot z balansem bieli) jedno pokretlo to malo ale sie przyzwyczajam. Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze, no i wkurza mnie brak oslony na ekran no i ta bateria na D70 to ja ze 2 000 zdjec robilem a biorac pod uwage ze w terenie na sesji to nawet 700 zdjec potrafie zrobic cienko bedzie na 1 akumulatorze.
Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
Ostatnio edytowane przez FotoArt ; 02-02-2007 o 00:23
ostatnio dopadla mnie depresja, fotki z nikona niech bedzie dziadka d70s +50\1.8 sa piekne czego nie mozna powiedziec gdy wisi jakis tani zoom. Canon ze swoim 50/1.8 moze sie schowac w fabryce mleka
. Dalby nikon cmos-a i moze canon by sie obudzil i zrobil pozadne body w cenie 400d. A tak pozostaje zbierac na semi.
Do początków to najlepszy jest Zenit albo Fed, żeby się nauczyć kadrować i myśleć przy ujęciach. Canon może pójść na drugi ogień... tzn jak kogoś stać na drogie szkła, bo jak chce się mieć dobre w kicie i tanio, to Nikon.
Canon jakiś tam, bo lubię
Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.
Moje www
Zobacz mnie na GoldenLine...
...i na LinkedIn
No a mógłbyś jakoś rozwinąć ten brak zaplecza. Co przez to rozumiesz? A i to okrojenie. To znaczy czego Ty się spodziewałeś w tej puszce?
No to czemużeś tego Nikona albo Sony nie kupił?
Gratulacje.
To masz spore wymagania, bo ja znam co najmniej kilka szkieł poniżej 3 kzłotówek, których nie nazwałbym kiepskimi. Z tym że w takim razie za 4 tyś też nic lepszego nie dostaniesz.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner