Pokaż wyniki od 1 do 10 z 137

Wątek: Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Mieszany widok

FotoArt
    Guest

Domyślnie

No Tak zrobilem blad w Nazwie

Nikona D70 wypozyczalem, Alfe do testow udostepnila firma Sony gdy pokazalem jakiego typu zdjecia robie (Super aparat jedyna wada nie nadaje sie do studio ale wart jest uwagi) ponadto ich specjalista udzielal konsultacji (profesjonalna obsluga, chcieli poznac wyniki testu). Canon w polsce ma slabe informacje a na temat lamp bezprzewodowych rozkładają rece.
    Canona kupilem ze wzgledu na to ze uzywam CompactFlesh a Nikon D80 juz pracuje na SD. Wkoncu kupilem Canona potem tego zalowalem i chcialem go sprzedac bo mialem wrazenie ze sie uwsteczniam (okrojone menu w 400D). Okazuje sie ze to dobry sprzet czasem oszukuje (w niskich temperaturach mialem klopot z balansem bieli) jedno pokretlo to malo ale sie przyzwyczajam. Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze, no i wkurza mnie brak oslony na ekran no i ta bateria na D70 to ja ze 2 000 zdjec robilem a biorac pod uwage ze w terenie na sesji to nawet 700 zdjec potrafie zrobic cienko bedzie na 1 akumulatorze.
    Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
    Ostatnio edytowane przez FotoArt ; 02-02-2007 o 00:23

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoArt Zobacz posta
    Pozatym brak zaplecza ze strony firmy Canon jest przygnebiajace i irytujace.
    Sprzet jest okrojony nastawy ISO ograniczone aby wykorzystać jego mozliwosci trzeba by bylo sofcik zmienic ale czy sie da?
    No a mógłbyś jakoś rozwinąć ten brak zaplecza. Co przez to rozumiesz? A i to okrojenie. To znaczy czego Ty się spodziewałeś w tej puszce?

(...)Ja do decyzji kupna aparatu dorastalem od roku.
    Zbierałem wszystkie informacje analizujac fotografie opinie testy.
    kontaktujac sie z przedstawicielami firm oferujacych sprzet fotograficzny.
    Najlepiej w mojej opinni wypadła Firma Sony i Nikon
    o Canon nie wspominam bo takiej porazki sie nie spodziewalem
    wiem co potrafi prawdziwy sprzet Canona 5D.
    Po informacje odnosnie sprzetu musialem jednak siegac do firmy w USA
    polecam.
    No to czemużeś tego Nikona albo Sony nie kupił?

Canona kupilem ze wzgledu na to ze uzywam CompactFlesh a Nikon D80 juz pracuje na SD.
    Gratulacje .

Wkoncu kupilem Canona potem tego zalowalem i chcialem go sprzedac bo mialem wrazenie ze sie uwsteczniam (okrojone menu w 400D). Okazuje sie ze to dobry sprzet czasem oszukuje (w niskich temperaturach mialem klopot z balansem bieli) jedno pokretlo to malo ale sie przyzwyczajam. Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze,
    To masz spore wymagania, bo ja znam co najmniej kilka szkieł poniżej 3 kzłotówek, których nie nazwałbym kiepskimi. Z tym że w takim razie za 4 tyś też nic lepszego nie dostaniesz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
    no dokladnie - po prostu szkiel jest tak duzo ze nie mozna sie zdecydowac co kupic czyli analogicznie nie ma co dokupic... sory ale pie...isz farmazony...
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

No Tak zrobilem blad w Nazwie

Nikona D70 wypozyczalem, Alfe do testow udostepnila firma Sony gdy pokazalem jakiego typu zdjecia robie (...) Teraz musze sobie kupic obiektyw L'ke za jakies 4 tys bo Canon ma kiepskie obiektywy ponizej 3 tys a w te kompatybilne nie wierze(...) Ale przynajmniej 400D to prawdziwy Japonczyk i to naprawde widać przy robieniu zdjeć. :grin: tylko zeby chociaz dalo sie do niego cos dokupic.
    Powiem szczerze, że nie rozumiem. Piszesz że Sony wypożycza Ci aparat jak tylko zobaczy Twoje foty. I jak masz kasę na L'ke za jakieś 4 tys i twierdzisz że obiektyw < 3k zł jest cienki .... to czemu sobie nie weźmiesz 5d czy 30d a wziąłeś sobie 400d, które jest zrobione z myślą o fotoamatorach*. Nie mogę tego zrozumieć. I jak już ktoś pisał 70% w robieniu zdjęć to czynnik ludzki.

Powiem szczerze, że bawiłem się Nikonem d70 i d80 i jedyna rzecz która przypadła mi do gustu to jednak ergonomia. Lepiej się trzyma Nikona niż moją 400, ale i do tego da się przyzwyczaić (widocznie japońscy inżynierowie mają małe rączki :P).

A i zapomniałem dopisać ... jak fociłem z samym kitem to rzeczywiście ... troszkę tak dziwnie. Ale jak założyłem inny obiektyw (i to nie Canona :P) to 400d wtedy daje czadu pięknie

Sorry za OT

* no osobach które traktują fotografię hobbistycznie i to ich 1 lustrzanka :]
    Ostatnio edytowane przez radzio ; 02-02-2007 o 16:31
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Uprawnienia umieszczania postów