O Vitez :-P Internet to jednak wcale nie jest taki wielki jak się wydaje :-P (znamy się z innego forum- takiego gdzie jest duuużo kobiet, a ja mam tam inny nick)
A swoje wnioski i dylematy zawarłam tym poście: " No ale skoro przy 400d a d80 zdania były podzielone, to może by 450d przewaga jakoś znacząco przesunie sie w jego stronę? Bo cenowo 450d i d80 w tym momencie chyba dość porównywalne są, a w każdym razie różnica nie jest tak duża jak przy 400d i kwestia finansowa nie jest aż tak znacząca. Przewijały się tutaj opinie że 400d robi jednak lepsze zdjęcia. Zastanawiam się czy 450d jest sporym krokiem w przód i tym samym czy nie zwiększa pod tym względem przewagi (oczywiście będącej rzeczą względną, bo co forum to opinie)?"
Dla mnie najważniejsza jest jakość zdjęć. Nie oczekuję, że ktoś zdecyduje za mnie tylko po prostu wypowie się na ten temat i dzięki temu mi coś doradzi![]()
Odgrzewam wątek i stawiam pytanie:
canon eos 450d czy nikon d80?
I co wy na to?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
same konkrety widze :-P
Żeby były konkrety to musi być konkretne pytanie. Ważniejszą sprawą od puszki są szkła - ceny, dostępność, jakość, ilość. Według mnie jeśli nie masz określonych potrzeb to cokolwiek wybierzesz będzie dobrze. Dopiero po pewnym czasie zaczynają się schody i wtedy przekonasz się sama czego tak na prawdę potrzebujesz lub czego Ci brakuje 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No ale skoro przy 400d a d80 zdania były podzielone, to może by 450d przewaga jakoś znacząco przesunie sie w jego stronę? Bo cenowo 450d i d80 w tym momencie chyba dość porównywalne są, a w każdym razie różnica nie jest tak duża jak przy 400d i kwestia finansowa nie jest aż tak znacząca. Przewijały się tutaj opinie że 400d robi jednak lepsze zdjęcia. Zastanawiam się czy 450d jest sporym krokiem w przód i tym samym czy nie zwiększa pod tym względem przewagi (oczywiście będącej rzeczą względną, bo co forum to opinie)?
Tak konkretnie, tiffany, to forum mózgu Ci nie zastąpi i wnioski musisz wyciągnąć sam, nie mówiąc już o podjęciu decyzji.
Miklo a w czym widzisz różnicę, bo ja tylko przy ISO 1600 i 3200, bo plastyka, tonalność jest identyczna, chyba że mówisz o jpeg, bo tych z aparatu nie znam:-D