Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: "Analiza kosztów systemu ochrony treści Windows Vista"

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    Radzę Ci kupić nowego macintela (nie G5!), a dopiero później nazywać ludzi malkontentami.
    Jakos mi sie nie spieszy. G5 jak a razie mi wystarcza i jest niezawodny. Przynajmniej nie musze wypisywac, ze mi sie terminal przycina (sorry ale to mnie rozbawilo) G3 tez uzywam i Tygrys na nim bryka bez problemu. Na intela przesiade sie jak juz bede wiedzial, ze Leopard swietnie sie na nich spisuje. Po co mam sie bawic w betatestera jak Ty?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dominique, więc OSX trzeba optymalizować jeszcze pod intela czy nie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Po co mam sie bawic w betatestera jak Ty?
    Bardzo śmieszne :razz: .

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Dominique, więc OSX trzeba optymalizować jeszcze pod intela czy nie?
    Mozesz rozwinac? Glowe problemu jakie maja intele to sa programy pisane pod PPC, ktore musze byc emulowane przez rosette. Sam system (szczegolnie na nowszych c2d, bo z pierwszymi macintelami nie bylo zbyt rozowo) jak i natywne programy powinny smigac normalnie. Nie wiem skad problemy z dasboardem i terminalem - pierwszy raz o czyms takim slysze a wielu znajomych smiga na Intelach. Wydaje mi sie, ze jakby to byl powszechny problem, jak to pisze ynse to takie info by do mnie dotarlo.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Na intela przesiade sie jak juz bede wiedzial, ze Leopard swietnie sie na nich spisuje. Po co mam sie bawic w betatestera jak Ty?
    Czyli nie jesteś pewien, jak rozumiem. Nawet uważasz, że jest na etapie beta. Czyli chyba niezbyt dobrze chodzi. Ja sam nic o tym nie wiem, ale trochę niespójnie piszesz...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Czyli nie jesteś pewien, jak rozumiem. Nawet uważasz, że jest na etapie beta. Czyli chyba niezbyt dobrze chodzi. Ja sam nic o tym nie wiem, ale trochę niespójnie piszesz...
    Wiesz, na razie nie ma leoparda wiec nie wiem jak sie bedzie zachowywal. Jak jzu go wypuszcza i bedzie mozna przetestowac to bede wiedzial na czym stoje.

ynse, stal sie poniekad betatesteram poniewaz kupil jednego z pierwszych intelomakow i zabardzo nie wiedzial jakie problemy (brak natywnych aplikacji) moga sie z tym wiazac. Do tego dochodzi problem wieku dziececego nowych produktow. Dokladnie to samo bylo jak apple przechodzilo na procki PPC. Trzeba poczekac az sytuacja sie wyklaruje. To wszystko.

Edit:
    I tym sposobem powstal kolejny watek o Apple, ktory to juz? Piaty? Dziesiaty? Nuuuda
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 28-01-2007 o 17:52

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Kolejny... W ktorym znow wychodzi ze apple jednak nie jest doskonale jak go maluja Rzeczywiscie nuuuda....
    ...

Domyślnie

Wracając do tematu Visty, to na stronie:
    http://wss.pl/Articles/8668.aspx
    pojawił się post p.t.:
    Dlaczego warto zainstalować system Windows Vista?
    Nie wiem jak Was, ale mnie praktycznie wszystkie podane tam powody nie przekonują. XP chodzi całkiem porządnie, robi to czego od niego oczekuję nawet na niezbyt "nowym" sprzęcie, więc dla tych kilku pseudobajerów nie będę ryzykować wielu godzin spędzonych na lekturach list dyskusyjnych w poszukiwaniu rozwiązań trywialnych problemów. Jak ktoś lubi być betatesterem SP1 do Visty to proszę bardzo. Ja jednak poczekam przynajmniej na ten SP1 żeby zaryzykować...
    Na koniec taki humorystyczny cytat jednej z wypowiedzi z tamtego postu:
    Mnie to się zegarek najbardziej spodobał. I chyba czerwony jest najfajniejszy...

Ciekawie też jest na stronie:
    http://vista.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=5629
    "Niedobra Vista, niedobra..."
    Jeden cytat: "Windows Vista to zdecydowany krok wstecz, jeśli chodzi o najważniejsze aspekty posiadania i używania komputera - zwłaszcza kontroli nad tym, co się w systemie dzieje - pisze na stronie kampanii John Sullivan, administrator FSF. Uważa on, że nowe funkcje to nic innego jak koń trojański, który pod przykrywką marketingu z Redmond wnosi kolejne ograniczenia i ubezwłasnowolnia użytkownika. Zapowiada, że w ramach kampanii grupa będzie udowadniać nie tyle brak funkcjonalności, co wręcz wrogość systemu. Jednocześnie zwracana będzie uwaga na darmowe alternatywy w postaci wolnego oprogramowania."
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 29-01-2007 o 15:15

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strus_pedziwiatr Zobacz posta
    Wracając do tematu Visty, to na stronie:
    http://wss.pl/Articles/8668.aspx
    pojawił się post p.t.:
    Dlaczego warto zainstalować system Windows Vista?
    No to jedziemy po kolei :-P
    1. Kupując nowy komputer możemy nie mieć wyboru — kupienie komputera z zainstalowanym systemem Windows XP niedługo będzie niemożliwe.
    Prawda. A niech no tylko jakiś producent spróbuje sprzedawać bez
    2. Dla zastosowanego w Windows Vista nowego, opartego na zaufaniu, modelu bezpieczeństwa. Jego najbardziej widocznym elementem jest wymóg potwierdzania uprawnień administracyjnych przed wykonaniem każdej operacji (takiej jak zainstalowanie programu czy zmiana konfiguracji systemu), która może wpłynąć na bezpieczeństwo czy stabilność komputera.
    Oj prawda, prawda... już od pierwszych wersji beta jednym z głównych powodów wkur***nia wiekszości testerów było pytanie o hasło co 5 minut :-D Żeby było śmieszniej, z punktu widzenia tzw. "bezpieczeństwa" nie zmienia to nic Trojanowi z keyloggerem wystarczy raz.
    3. Po to, żeby wydajnie korzystać z pamięci RAM. Użytkownicy komputerów wyposażonych w 2 GB lub więcej pamięci operacyjnej przekonają się, że funkcja wstępnego ładowanie do pamięci (ang. SuperFetch) wyraźnie poprawia ich wydajność.
    ...zwłaszcza na komputerze z zainstalowanym kilkunastoma dużymi pakietami W najlepszym wypadku, zakładając (wiem, to mocne założenie ;-)) że Vista ma dobrze zrobiony system buforowania dysku, to i tak zostanie to wszystko wymiecione z cache po kilkunastu minutach.
    4. Wąskim gardłem współczesnych komputerów PC z reguły jest dysk twardy. W Viście można niezależnie od określenia priorytetu dostępu programu do procesora, ustawić priorytet jego dostępu do podsystemu wejścia/wyjścia. Możemy też używać dysków USB, karty Flash czy karty PCI Express jako buforów pomiędzy pamięcią RAM a dyskiem twardym.
    Hihihi Podpowiedź: jakie sa transfery aktualnych dysków SATA, a jakie kart CF czy kluczyków USB? A i nawet z czasami dostępu ostatnio nie jest aż tak źle jak kiedyś. Nie wiem co to ta karta PCI Express.. ale jeśli chodzi o jakiś specjalizowany kontroler dysków, to on sobie akurat doskonale poradzi bez Visty. Chyba że chodzi o jakiś "Vista Accelerator" z pamięcią... bzdura^2, lepiej po prostu dołożyć RAM.
    5. Dla poprawionego zarządzania dostępem do procesora. Vista, w przeciwieństwie do wcześniejszych wersji Windows, sprawiedliwie przydziela czas procesora uruchomionym z tym samym priorytetem programo
    Nie wydaje mi się, żeby XP było pod tym względem jakieś specjalnie złe. A na upierdliwy program i tak sposobu nie ma... chyba że jest nim okienko: "podaj hasło administratora, aby uruchomić program XXX z wyższym (...)" przy kazdym uruchomieniu Photoshopa - w końcu grunt to bezpieczeństwo :-P (patrz punkt #2)
    6. Dla nowej implementacji protokołu TCP/IP. Vista nie tylko potrafi wykorzystać całe dostępne pasmo połączenia nie obciążając przy tym zbyt procesora, możemy też w dowolnym momencie przerwać każdą operację sieciową. Wreszcie nie musimy odczekać 30 sekund aż system pozwoli nam odłączyć dysk sieciowy o którym od początku wiedzieliśmy, że jest niedostępny.
    "w końcu nauczyliśmy się porządnie zamykać sesję SMB" :-P Bo z TCP/IP to "przerywanie operacji w dowolnym momencie" ma raczej niewiele wspólnego... chyba że chodzi o jakieś kolejne "kreatywne rozszerzenie" standardu, nie wiem, ignorowanie TIME_WAIT czy coś. MS juz kiedyś robił takie numery.
    7. Dla mechanizmu BitLocker. Po jego włączeniu w sposób całkowicie niewidoczny Chronione są wszystkie znajdujące się na dyskach (można włączyć BitLockera na każdym dysku, nie tylko na dysku systemowym) dane.
    Co na to (padnij)The Government Of The United States Of America(powstań) ;-) Pozwolili ot tak sobie sprzedawać Vistę, bez zapewnienia sobie "tylnego wejścia" na takie dyski? nie sądzę :-P
    8. Po to, żeby mieć pewność, że komputer który zahibernowaliśmy rzeczywiście został uśpiony. Zdarzyło się Wam zamknąć obudowę laptopa, schować go do torby, a po pewnym czasie wyjąć go rozgrzanego, za to z rozładowanym akumulatorem, bo z jakiegoś powodu hibernacja został przerwana?
    Mi się nie zdarzyło
    9. Dla nowego menu Start i nowego Eksploratora Windows. Obie te funkcje są wygodniejsze w użyciu i oferują znacznie większe możliwości (na przykład, wyszukiwanie programów w menu Start czy kategoryzowanie i wyszukiwanie plików w Eksploratorze).
    Z drobnymi modyfikacjami tekst powtarzany od Windows 95
    10. Aby zobaczyć interfejs Aero (ang. Authentic, Energetic,Reflective, Open), w którym możemy poprzez okna programów, tak jak przez szyby, zaglądać, żeby zobaczyć co znajduje się za nimi.
    ... i mieć pretekst do wymiany sprzętu na nowszy, po czym po 10 minutach wyłączyć te wszystkie bajery. Przerabiałem to z AIGLX... "żelki" są fajne żeby podrażnić makówkarzy, ale do normalnej pracy się to po prostu nie nadaje.
    11. Żeby sterować komputer głosem. Funkcja rozpoznawania mowy znalazłaby się w pierwszej trójce, gdyby była dostępna w polskiej wersji językowej Windows Vista.
    Niewidomi już dawno mają swoje rozwiązania, a reszta... patrz powyżej.

Domyślnie

Jakby tak nikt tej Visty nie kupił przez dłuższy czas, to może by dopłacali przy jego zakupie...albo choć jakiegoś Canona (minimum DSLR) dodawali na zachętę

I jeszcze ciekawy link - Analysis of Microsoft's Suicide Note (part 1,2):
    http://badvista.fsf.org/blog/analysi...de-note-part-1
    http://badvista.fsf.org/blog/analysi...e-note-part-2/

No i chyba czas na coś lżejszego - znowu sympatyczny cytat z jednej z powyższych stron:

Na straganie:
    -dzień dobry poproszę Windows Vista na wynos
    =na wynos...to będzie 1000zł

-aaa to w takim razie poproszę na miejscu
    =to będzie 500zł ale musi pan kupić to z nowym komputerem + 2500zł

-o k... a jest coś tańszego?
    =jest ale to szajs nazywa się linux i jest za darmo

-to ja to poproszę...
    =ale odradzam to system wykorzystywany przez terrorystów, komunistów, bojówki paramilitarne...używanie tego badziewia grozi odpowiedzialnością karną

-ale dlaczego?
    =bo tak mówi wielki brat i wyrocznia zwana SB (Steve Ballmer albo jak kto woli PRlowska bezpieka)

-ale ja jestem niewinny...
    =proszę pana tak twierdzi każdy zamknięty w areszcie.

I coś chyba "smutnego":
    http://www.computerworld.pl/news/105742.html
    bo to z naszych kieszeni będzie...
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 29-01-2007 o 16:15

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów