Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Nocna fotografia- jaki aparat?

Domyślnie

20Da jest zrobiony konkretnie pod astrofotografię i to w dodatku dalekich obiektów (po angielsku to "deep sky", nie wiem jak się to nazywa po polsku). W typowych nocnych zdjęciach, np. w mieście, sprawdza się trochę gorzej, ze względu na artefakty wprowadzone przez usunięcie (albo modyfikację, już nie pamiętam) filtra IR. Główny problem z 20Da to cena i znikoma dostępność w Kraju.

forester
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ynse Zobacz posta
    20Da jest zrobiony konkretnie pod astrofotografię i to w dodatku dalekich obiektów (po angielsku to "deep sky", nie wiem jak się to nazywa po polsku). W typowych nocnych zdjęciach, np. w mieście, sprawdza się trochę gorzej, ze względu na artefakty wprowadzone przez usunięcie (albo modyfikację, już nie pamiętam) filtra IR. Główny problem z 20Da to cena i znikoma dostępność w Kraju.
    No właśnie-znikoma dostępność a nie chce kupować używanego.

Apropos użytkowników 30D/20D. Czy polecający ten aparat robili zdjęcia nocne ze statywu?
    Nie chciałem na początku nic sugerować ale ktoś kiedyś mi powiedział, że do tego typu zdjęć najlepiej się nadaje 5D(wszystkie niższej klasy szumią jak diabli). Dlatego moje pytanie-skoro 30D też jest dobry to po co inwestować w drogie body? Więc co z tymi szumami w 30D/20D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forester
    znikoma dostępność a nie chce kupować używanego
    Nawet używanego nie jest łatwo znaleźć. To jest po prostu bardziej specjalistyczny aparat, i tyle...

Czy polecający ten aparat robili zdjęcia nocne ze statywu?
    Oczywiście, że tak.

że do tego typu zdjęć najlepiej się nadaje 5D(wszystkie niższej klasy szumią jak diabli)
    A to ciekawe... Wiele osób robi nocne zdjęcia za pomocą 20D/30D i nie narzeka. Ja wolałbym kupić lepszy obiektyw do 20D/30D niż dokładać do FF.

Więc co z tymi szumami w 30D/20D
    Są na bardzo przyzwoitym poziomie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów