Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Canon 20D/30D/400D a Sony alpha 100

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Chciałem od was usłyszeć, że 400D z gripem i wymienioną gumką która wystawała by ponad tego wielkiego LCD'ka (jeżeli takowa możliwość jest) jest dobrym aparatem i to na niego mam się zdecydować, ew powiedzieć, że technicznie sony jest do bani, tylko ergonomicznie bije gołą czterysetkę
    Mowisz i masz, 400D z gripem to naprawde bardzo dobry aparat, ale SONY Alfa bije go swoja ergonomia

A tak serio to na Twoim miejscu rozejrzalbym sie za uzywanym 20D bo 400D robi napewno dobre zdjecia ale niestety jest strasznie badziewnym kawalkiem plastiku.

Sony Ci nie polece ....bo to SONY, po prostu

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie to chciałem usłyszeć. Teraz obczaić jakiś sklep w którym dadzą mi się pobawić 20D...

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Trochę się naczytałem o 400d, i stwierdzam:

zalety : niskie szumy, duża matryca, 9polowy AF, canon
    wady : niewygodny uchwyt, mały i ciemny wizjer, plastikowa obudowa

Przez przypadek w bydgoskim makro(w sklepie rzecz jasna, nie w trybie zdjęć) ujrzałem na wystawie aparatów wyłożone lustrzanki :
    "lol? lustrzanki w makro? na wierzchu a nie w gablotce? mniejsza z tym, czas zabrać się za macanie!"
    No i pomacałem, więcej zrobić nie mogłem, gdyż nijak nie można było ich włączyć, bo nie dali zasilania. Z macania potwierdziłem fakt, że brakuje "tego jednego palca" na uchwycie 400d, oraz że przykładanie go do oka jest pewnego rodzaju bólem.
    Ze wstrętem brałem po kolei aparaty innych firm, aż tu nagle soniacz - pfleee. No ale cóż, biorę do ręki, wow, ale wygodny, i do oka pasuje - wręcz jak na mnie robiony. Poźniej w domu lookam na parametry i ostatecznie stwierdzam:

Sony alpha 100:
    zalety : duża matryca, 9polowy AF, wygodny uchwyt, duży wizjer, tańszy
    wady : niby większe szumy

Moje pytanie: za co canon chce
    fotoBasia.pl Sony Alpha 100 +18-70 czarna 2475.00
    fotoBasia.pl Canon EOS 400D+ 18-55 2669.00
    200 zł więcej, jak aparaty nie różnią się parametrami, a na niekorzyść canona jest ergonomia. Pozatym 2 obiektyw soniacza w kicie jest dość tani:
    fotoBasia.pl Sony Alpha 100 + 18-70 + 75-300 czarny 3149.00

Powiedzcie co o tym myślicie i przekonajcie mnie do kupna 400D bo jestem przywiązany do tej marki sentymentalnie:P

Jak czytam tekst typu "zalety aparatu: canon" to poprostu mam chęć rwać włosy, ale jestem łysy.

Bywalec

Domyślnie

miscles, jeśli myślisz, że wygoda chwytu i ergonomia robią zdjęcia - to jesteś w błędzie! Także porównanie parametrów technicznych niewiele daje - szczególnie, jeśli są zbliżone. Porównaj 20-letnią panienkę i 80-letnią babcię - wszystko technicznie są niby takie same - a różnica kolosalna! Ja swoją pierwszą cyfrową lustrzankę - Nikona D70s kupiłem po "wnikliwej" ocenie nparametrów. Szczególnie spodobał mi się 1005-polowy system pomiaru ekspozycji oparty na bazie 30 tys. zdjęć. Canon ze swoimi 35 polami pomiaru (chyba się nie mylę?) był znokautowany na starcie! A pomiar ekspozycji okazał się największą (dla mnie) wadą Nikona! Dziś mam właśnie Canona 400d i twierdzę, że tylko chwyt może być przedmiotem krytyki w tym aparacie.... No, może jeszcze kitowy obiektyw, ale tego nie wiem, bo kupiłem tylko body, a do tego obiektyw Canona 24-85 USM. Po doświadczeniach z Tamronem wiem, że teraz każdy kupiony przeze mnie obiektyw MUSI być USM.
    To wszystko jest wiedzą czysto empiryczną, tego wszystkiego nie da się opowiedzieć - TO TRZEBA SAMEMU SPRAWDZIĆ I SIĘ PRZEKONAĆ. A najlepsza jest ocena wykonanych przez siebie zdjęć w różnych warunkach, różnymi aparatami i różnymi obiektywami. Ostatnio znajomy kupował kompakt (miał określoną na to kasę) - 128MB SD, wizyta w kilku sklepach, w każdym po kilkanaście zdjęć kilkoma aparatami - po powrocie do domu i obejrzeniu ich w komputerze w domu wybór był bardzo prosty! Dla mnie w podobnych warunkach wybór też był prosty - za taką kasę nie dostanę nic lepszego, niż Canon 400d!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za radę, teraz jestem na 80% przekonany do 400d

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Dla mnie w podobnych warunkach wybór też był prosty - za taką kasę nie dostanę nic lepszego, niż Canon 400d!
    A uzywane 20D? Feeleng podczas robienia zdjec jast bardzo wazny (no chyba, ze ktos sobie popstrykuje u cioci do kotleta). Po co wozic tylek nowym seicento skoro mozna czyms uzywanem ale 100 razy wygodniejszym?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    A uzywane 20D? Feeleng podczas robienia zdjec jast bardzo wazny (no chyba, ze ktos sobie popstrykuje u cioci do kotleta). Po co wozic tylek nowym seicento skoro mozna czyms uzywanem ale 100 razy wygodniejszym?
    Nie kazdy lubi kupowac uzywane samochody, aparaty, czy ubrania, chocby byly nie wiem jak wygodne, bo nigdy do konca nie wiadomo jaka byla ich prawdziwa historia.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie kazdy lubi kupowac uzywane samochody, aparaty, czy ubrania, chocby byly nie wiem jak wygodne, bo nigdy do konca nie wiadomo jaka byla ich prawdziwa historia.
    Dlatego zawsze mi zal tych ludzi w matizach

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

taki stary joke byl:

zaba wyskakuje na droge, a tam matiz stoi. i ta zaba tak do niego:
    - ty, co ty jestes?
    - ja? ja jestem samochod - odpowiada matiz.
    - uaaaa - odpowiada zaba - to ja, ku..., krokodyl jestem
    pasuje jak ulal
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Nie przesadzaj, 400D to nie Matiz, no... moze Matiz z silnikiem z BMW

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2