z tymi pieniędzmi jakimi dysponujesz to brał bym tylko Tamrona 17-50 2.8. miałem to szkło i to najlepsze szkło jakie do 1500 mozna kupic. Wprawdzie wymieniłem go na 17-40L,ale tylko ze względu na wyjazdy w trudne treny gdzie mam doczynienia z wilgocia, piachem i kupą kurzu wiec potrzebuje bardziej "pancernego" szkła
co do kłopotów z Tamronami.... nie sugeruj sie tymi postami gdzie to szkło krytykują(to samo w przypadku C 17-40 L), obiektyw jak za ta cene jest rewelacyjny a wszyscy narzekacze to cholerni malkontenci, z czego połowa szkłą w rekach nie miała a jakis procent z nich pewnie nie wie nawet jak wygląda.
za 1500 zł nie kupisz szkła o lepszych parametrach a cena oczywiscie warunkuje pewne kompromisy w obudowie i AF, ale skoro nie zyjesz z fotografii, to mozesz sobie pozwolic na niewielki(naprawde minimalny) procent przestrzelonych fotek, gdzie przestrzelenia pewnie i tak beda zawinione bardziej przez Ciebie jak AF obiektywu
jesli chodzi o serwis itp to mysle ze to sie lada moment zmieni gdyż skoro Sigma ostro weszła w Polske z salonami i serwisem to Tamron nie moze sobie pozwolic na zbytnie odpuszczenie rynku, tym bardziej ze ten rynek bardzo dynamicznie rosnie.
jestes na cropie wiec nie przesadzaj... nie wierze bys ten brak w ogole zauwazył, mozesz podejśc lub odejść z tym co masz... prędzej zabraknie Ci szrokiego kąta niż tych 19 mm pomiedzy (50 masz na jednym obiektywie a 70 na drugim)