Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Wybór statywu pod ciężki sprzet ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Wybór statywu pod ciężki sprzet ??

Witam mam taki dylemat :

Ostatnio dopakowałem swój zestaw o kilka kilo i pojawił się pewien problem -waga całkowita przekroczyła nośnośc mojego sherpy 600R więc musiałame go sprzedać ( prawie nówka ( na gwarancji 280 zł + wysyłka jakby ktoś miał ochote ). Ale wracając do tematu musze teraz coś kupić i zastanawiam się czy statyw trzeba brać z zapasem jeżeli chodzi o podawaną przez producenta maxymalną nośność ( jeżeli z zapasem to jakim ?? ).

Myśle o Manfrotto 055PROB na który che założyć 5,5 ka w maxymalnej konfiguracji razem z głowicą . Statyw ten ma podana nośnośc 7Kg ale zastanawiam się czy te 1,5 kg to troche nie za mały zapas ?? kolejny wybór to Manfrotto 475B ale jest on dwa razy droższy i dwa razy cięższy co stawia pod znakime zapytania jego uniwersalnośc w przypadku montowania i noszenia miniejszej kombinacji sprzetowej . Jest on też sporo dłuższy po złożeniu i mainimalna wysokośc fotografowania przy jego użyciu to az 44cm vs 11cm w 055PROB. Oczywiści pod wzglądem stabilności 475B napewno wygrywa z 055PROB

Generalnie rasumując i upraszczając wywody moje pytanie brzmi tak: Czy 055PROB bedzie wystarczająco stabilny i mocny aby podnieść te moje 5,5kg ?? czy lepiej żebym szukał czegoś innego ??

Pozdrawim Paweł

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Każdy statyw jest za ciężki do noszenia a za lekki do posiadanego sprzętu. Ja postąpiłem radykalnie i kupiłem manfrotto 058, który do noszenia jest zdecydowanie za ciężki, wożę go w bagażniku, za to jest niesamowicie stabilny. Fotografowałem aparatem, który był zamocowany do tego statywu w czasie sztormowej wichury na główce mola w Sopocie i fotki są jak żyleta.
    Polecam statyw Benbo Trakker, jak już przyzwyczaisz się do niego nie będziesz chciał nawet patrzeć na inne.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To zalezy czy mowimy o statywie uzywanym na wysunietej czy maksymalnie zlozonej kolumnie. Moim zdaniem przy 055 z wysunieta kolumna moze byc problem. Nie wazylem nigdy sprzetu ale te kolumny przy duzych obciazeniach maja tendencje do drgania. O ile przy szerokim kacie badz standardzie to nie przeszkadza tak przy uzyciu tele jest to bardzo widoczne. Przy zlozonej kolumnie i dobrze dobranej glowicy powinno byc stabilnie.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

chodzi o uzywanie tele na 300mm + tc X2 na cropie co da nam ogniskową 960 mm więc raczej taka łatwą do poruszenia prawde mówiąc tez myśłałem o 058 ale te 6kg mnie przerażą cena troche tez Waga jest dla mnie ważna bo głownie chce go uzywać do fotografoania przyrody- noszenie przewidziane. Generalnie mam wybór 3 typów:

055PROB nośność 7kg waga 2,4kg cena 500zł min wys 11 max 135 ( bez kolumny) po złożeniu 65cm

058B nośność 12kg waga 6,2kg cena 1000zł min wys 44 max 194( bez kolumny) po złożeniu 94 cm

475P nośność 12kg waga 4,3kg cena 1000zł min wys 43 max 162 ( bez kolumny) po złożeniu 80cm
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 23-01-2007 o 12:31

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Zobacz SLIK DX 700 PRO nośności są imponujące
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Zobacz SLIK DX 700 PRO nośności są imponujące

faktycznie są imponujące ale w zależności od strony te uźwigi wahają sie od 5 do 11 kg więc za bardzo nie wiem komu wierzyć

Mam jeszce jedno pytanie gdzie w najlepij kupić Manfortto ?? Jakaś strona dobrego sklepu albo jakiś link do sprzedawcy na allegro ??
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 23-01-2007 o 14:49

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja kupowalem wiekszosc mojego sprzetu manfrotto w pstryku. Jakos tak zawsze sie ukladalo ze mieli najtaniej (badz bardzo tanio) a raz nie dosc ze tanio to jako jedyni od reki.

Ja osobiscie zawsze stosowalem zasade ze najlepszy statyw to ten, ktory mozna udzwignac. Dlatego zastanawiajac sie nad wyborem 055 a 190 wybralem ten drugi. 055 jest solidny i stabilny jesli wystarczy Ci wysokosc 135 cm + powiedzmy 10 cm wysunietej kolumny + wysokosc glowicy to mysle ze da rade z tym sprzetem. Niestety tych kolejnych dwoch nie mialem okazji na tyle dlugo testowac/ogladac zeby cos rozsadnego powiedziec.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    faktycznie są imponujące ale w zależności od strony te uźwigi wahają sie od 5 do 11 kg więc za bardzo nie wiem komu wierzyć

Mam jeszce jedno pytanie gdzie w najlepij kupić Manfortto ?? Jakaś strona dobrego sklepu albo jakiś link do sprzedawcy na allegro ??
    Nie wiem skąd jesteś ale w Krakowie na Studenckiej jest spory wybór tych statywów (Manfrotto) i można się nimi pobawić. Ceny też niezłe i można negocjować.
    Co do takiego zestawu: 300 + TC2X to powiem Ci, że ja używałem takiego szkła (10D, 300/4-tka bez IS) na statywie kamerowym (profesjonalnym z podwójnymi nogami) i wcale nie było cudownie Zwłaszcza, że nie było zbyt jasno, a co do jasności wymienionego zestawu - chyba nie muszę dalej tłumaczyć :-?. Co prawda tu IS pewnie trochę ratuje sprawę ale ja bym jednak brał maksymalnie pancerny statyw. Efektywna ogniskowa oscylująca w okolicach 1000mm nie rozpieszcza nawet z MLU.

PS. Teraz jest jakaś nowa seria Manfrotto NG - może warto się nimi zainteresować.
    http://www.fotal.pl/artykul/Statywy_..._doc13607.html
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-01-2007 o 01:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

ja tez jestem świadom ogromu tej ogniskowej i ciężaru ale kurcze nie wyobraząm sobie troche skaradania sie po krzakach z statywem 5,5kg ( wraz z głowicą ) który co najgorsze po złożeniu ma 80cm wysokości ( mówie tu o 475B ) chyba jednak wybiore 055PROB bo dopuszcalnych 7kgnapewno nie
    przekrocze ( ważyłem cały sprzet 4,1kg + głowica 490rc4 1,1 kg to da w sumie 5,2kg ) aewentualne braki w stabilności musze przeboleć kosztem mobilności i łatwości obsługi zestawu 2,4 kg ( z głowica 3,5) no i 15 cm mniej po złożeniu - po drugie dochodzi tu jeszce kwestai lepszej jak dla mnie rozpietości wysokości ( juz od 11 cm ). Zrsztą mam nadzieje ze duży wkład w ustabilizowanie da ta duża głowica 490RC4 która dociąży niestabilny statyw

Prawde mówiąć juz zdążyłem zmienić zdanie 2 razy podczas pisania tego postu
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 25-01-2007 o 00:19

Domyślnie

Witam,
    Moim zdaniem 055.
    Do zdjęć przyrodniczych (znaczy z tele) właściwie nie wysuwam kolumny.
    Przy jednym / dwóch segmentach wyciągniętych nóg spokojnie dźwiga 500 + tc + body.
    Na Wimberleju można z tym obiektywem grać w butelkę (znaczy kręcić) i się nie kiwa.
    W wyższej (z bardziej wysuniętymi nogami) konfiguracji będziesz do zdjęć przyrodniczych używał rzadko.
    Bardzo ważna jest za to możliwość robienia zdjęć z żabiej perspektywy - nogi statywu poziomo. A 58 chyba tego nie umie.
    Aha, waga sprzętu MA znaczenie. Jestem raczej wysportowany - ale plecak 25 kilo a 30 robi w terenie różnicę.
    Ostatnio edytowane przez pmc ; 25-01-2007 o 00:35

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów