Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 97

Wątek: Obiektyw 50mm 1.8

Awatar zibite
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kochani ! Bawiełem sie w Heliosem-44M-4 2/58 i zastanawialem sie jak wielka róznica może byc w jakości zdjęc miedzy tym zabytkiem a bedącym przedmiotem tego wątku Canonem 50 1.8 ? Zdaję sobie sprawe, ze zadając takie pytanie narazam sie na smiesznośc ale jako poczatkujacy fotoamator poprostu chciałbym usłyszeć opinie bardziej doswiadczonych w tym wzgledzie. Oczywiście proszę pominąć kwestię AF, gdyż nie chodzi mi o bezdyskusyjną różnicę w komforcie pracy z wymienionymi szkłami a jedynie o efekt końcowy w postaci zdjęć. Z góry dziekuje za konstuktywne opinie i pozdrawiam !
    Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A dla czego na śmieszność, to dobre pytanie :-)
    Mam oba szkła, helios w wersji MC i wiem jedno, niezależnie od wszystkich wad 50/1.8 bije ona Heliosa 44-4 MC pod każdym względem: ostrość, praca pod światło, kontrast... no może bokeh Helios ma trochę ładniejszy, ale tylko trochę :-)

P.S. Co nie znaczy oczywiście że Heliosem nie da się robić zdjęć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam takiego heliosa - jakosc jest bardzo słaba w porównaniu do 50/1.8 - testowałem 2 sztuki - ogólnie zamiast ostrości mydło.. ale podobno zdarzają się super egzemplarze..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Mam takiego heliosa - jakosc jest bardzo słaba w porównaniu do 50/1.8 - testowałem 2 sztuki - ogólnie zamiast ostrości mydło.. ale podobno zdarzają się super egzemplarze..
    Ja miałem to szczęście trafić ostrego Heliosa i ostre 50/1.8 :-)

Awatar zibite
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z uwaga czytam Wasze opinie i za wszystkie dziekuje. Dodam jedynie, ze zapomniałem w swoim pierwszym poście podać powód mojego pytania - chodziło mi mianowicie o to, czy dysponując ograniczonymi możliwościami finansowymi warto zainwestować w tego Canona 50 1.8 czy jak na czysto amatorskie potrzeby bawic sie dalej zabytkowym Heliosem ?
    Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja na 50/1.8 nie narzekam ale.. nie wiem czy nie lepiej kupić przejściówkę z potwierdzeniem ostrości i do tego jupitera 85 lub 135 mm. Cenowo wyjdzie podobnie do 50/1.8.
    Wszystko zależy od tego czy do zdjęć , które robisz jasną 50-tką, bardzo przydatny będzie AF.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja też mam bardzo przyzwoity egzemplarz 50/1.8 (przykład) Mimo przejściówki z dandlionem (też działającej dobrze) niestety jakość zdjęć z heliosa pozostawiała wiele do życzenia więc nie używam akurat tego szkła.. IMHO za 300 zł ten 0/1.8 jest ok i ja zamiast heliosa brałbym go w ciemno.

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pewnie ta kiepska jakość wynika z nieprzystosowania Heliosa do cyfry (np. promienie padające pod kątem na matrycę).

A jak wypada Pentacon 50/1.8 na tle Canona? Może ktoś porównywał oba obiektywy?
    system EOS

Domyślnie

EF 50/1.8 nadaje sie w ogole do robienia czegos innego niz tylko portrety? Od kilu dni kit lezy w serwisie i do dyspozycji wlasnie ten obiektyw, mam dziwne wrazenie ze ustawianie ostrosci na obiekty >10m nie daje zadnych rezultatow, tj zdjecia sa kompletnie nieostre, przyklady:

http://colin.odkryta46.waw.pl/img/400D/IMG_4782.JPG
    http://colin.odkryta46.waw.pl/img/400D/IMG_4783.JPG

Dwa zdjecia wykonane jedno po drugim, AF ustawiony na srodek i zaswiecil po "niby" ustawieniu ostrosci - na koncu drogi

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

To chyba jakąś sypniętą sztukę masz, bo moja ostrzy idealnie na 50cm i na nieskończonośc, która ma stosunkowo wcześnie.

P.S. Jaką miałeś przysłonę ?
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów