Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 97

Wątek: Obiektyw 50mm 1.8

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctz Zobacz posta
    Chuckyy dziękuję Ci bardzo za maila
    Proszę bardzo możesz się teraz wypowiedzieć, czy 2.8 to faktycznie tylko zabieg marketingowy i nie warto go w ogóle używac, bo "sensownie robi się dopiero od 4" :P
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Proszę bardzo możesz się teraz wypowiedzieć, czy 2.8 to faktycznie tylko zabieg marketingowy i nie warto go w ogóle używac, bo "sensownie robi się dopiero od 4" :P
    Spróbuj zrobić zdjęcie na 17@2.8 czegoś oddalonego o ok. 3-5 metrów to być może sam sobie odpowiesz na to pytanie

Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Spróbuj zrobić zdjęcie na 17@2.8 czegoś oddalonego o ok. 3-5 metrów to być może sam sobie odpowiesz na to pytanie
    Pofociłem i chcialem wrzucić na imageshack.us, ale chwilowo strona mi się wywala. Spróbuję później.
    Nadal nie widze tragedii, wręcz przeciwnie
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Pofociłem i chcialem wrzucić na imageshack.us, ale chwilowo strona mi się wywala. Spróbuję później.
    Nadal nie widze tragedii, wręcz przeciwnie
    Przecież na 17mm przy f 2.8 to już będzie "hiperfokalna" - kurde jakie ja mądre słowa znam Więc nie widzę powodu by miało być gorzej.
    Chętnie mimo to zobaczę efekty Kolegi.
    5D + L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Przecież na 17mm przy f 2.8 to już będzie "hiperfokalna" - kurde jakie ja mądre słowa znam
    Dla każdej kombinacji ogniskowa/przysłona jest jakaś hiperfokalna :razz: Aczkolwiek nie wyobrażam sobie robienia pejzażu przy 1.4 :-)

Coś już napisał

Domyślnie

...czy 2.8 to faktycznie tylko zabieg marketingowy i nie warto go w ogóle używac, bo "sensownie robi się dopiero od 4" :P
    W moim egzemplarzu f2,8 jest bardzo niepowtarzalne, po przymknięciu do f4 jest dużo lepiej. Głównie focę z lampą, w jaśniejszym pomieszczeniu AF radzi sobie lepiej, w ciemniejszym to juz loteria:-|

Miasto
    Września

Domyślnie

No to fotka przy 2.8 z 3-4 metrów

[img=http://img508.imageshack.us/img508/684/tamronwn1.th.jpg]

Crop centrum kadru - bez żadnego zmniejszania.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

No to fotka przy 2.8 z 3-4 metrów

[img=http://img508.imageshack.us/img508/684/tamronwn1.th.jpg]

Crop centrum kadru - bez żadnego zmniejszania.
    Faktycznie nieźle sobie AF poradził choć wspomaganie lampy zapewne sporo pomogło.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Mialem 2 Tamrony 17-50 (nigdy wiecej) i moge potwierdzic, ze 2.8 jest w pelni uzywalne (nawet wiecej niz uzywalne), wieczorem wrzuce 2 sample z 50@2.8 i 17@2.8. Nie zmienia to jednak faktu, ze jak dla mnie obiektyw jest beznadziejny.
    PS. Czy Tamroniarze probowali zrobic fotke na f=>16, to ze Tami jest ostry na 4-8 to wiem, ale moje kopie powyzej f=8 tracily strasznie na jakosci. Do landszaftu to troche jest dyskwalifikujace.
    PS2. chuckyy: pierwszy sampel z roza mogles sobie darowac, jest bardzo slaby, zarowno jesli chodzi o ostrosc, jak i szumy/kompresje. Tamron potrafi znacznie wiecej (jak AF da rade).

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    PS. Czy Tamroniarze probowali zrobic fotke na f=>16, to ze Tami jest ostry na 4-8 to wiem, ale moje kopie powyzej f=8 tracily strasznie na jakosci. Do landszaftu to troche jest dyskwalifikujace.
    Na razie nie - nie było okazji/pogody do takich testów

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    PS2. chuckyy: pierwszy sampel z roza mogles sobie darowac, jest bardzo slaby, zarowno jesli chodzi o ostrosc, jak i szumy/kompresje. Tamron potrafi znacznie wiecej (jak AF da rade).
    Pozdrawiam
    to było maksymalne zbliżenie jakie udalo mi się wyciągnac, nie wiem gdzie widzisz problemy z ostrością (mam sharpness w aparacie ustawione na minimum, przy konwersji nie podbijałem jej w ogóle), a już tym bardziej szumami - ISO 100, przy dobrym oświetleniu - kompresja - konwersja z RAW, zapis w jpg z jakością 8 - chyba troszkę się rozpędziłeś

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów